Za samo 15 minuta do snažnih tricepsa

Prije svega važno je da znate da je triceps troglavi mišić i te glave rade uvijek zajedno i nemoguća je njihova izolacija. Da biste triceps u potpunosti doveli do savršenstva bitno je da sve tri glave izložite naporu koristeći se različitim varijacijama, što će za rezultat imati snažan i oblikovan triceps. Dakle važno je da koristite različite vježbe i varijacije ukoliko želite da istaknete cijeli mišić.

Kablovi su jako efikasni za oblikovanje kompletnog mišića tricepsa. Oni omogućavaju različite varijacije vježbi za tricepse, a u tekstu su opisane tri koje su jako efikasne.

Triceps ekstenzija iza glave

Prvo se fokusiramo na triceps ekstenziju iza glave i tu vježbu treba izvoditi ukoliko želite da istaknete drugu glavu tricepsa. Kod izvođenja ove vježbe najbitnije je da fiksirate svoja ramena tako da se pregib radi samo u laktovima. Pomjeranjem ramena vi ćete uključiti druge mišiće koji će ustvari pomagati i olakšavati tricepsu izvođenje pokreta. Tako da zaključajte ruke na jednom mjestu i triceps može da krene sa radom.

Postavite se u položaj da su vam noge jedna ispred druge u iskoraku od oko pola metra radi održavanja ravnoteže. Uhvatite krajeve špage koju ste prethodno zakačili za gornji dio kabla, budite okrenuti u suprotnom smjeru od sprave, te napravite mali pregib u struku tako da ste blago nagnuti prema naprijed. Kada počnete sa povlačenjem kabla, radite pokret samo iz laktova, poptuno ih ispružite i lagano ih vratite u početni položaj, tačnije zavržite rukama u visini vaših ušiju.

 

Vježba

Serije

Ponavljanja

Triceps ekstenzija iza glave

4

15,12, 10,10

 

Dakle, radi se o piramidalnom povećavanju težine za svaku seriju.

 

 

Triceps ekstenzija kablom u sjedećem položaju

Za ovu vježbu najbolje bi bilo da koristite D ručku, koju ćete zakačiti na gornji dio kabla. Uhvatite ručku, sjednite na ravnu klupu i naslonite stražnju stranu nadlaktice na unutrašnjost bedra , a lakat neka vam bude malo ispod koljena. Ruku maksimalno istegnite i zadržite je u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim je lagano vratite u početni položaj. Kada ste uradili određeni broj ponaljanja, promijenite ruku i ponovite isti postupak.

 

Vježba

Serije

Ponavljanja

Triceps ekstenzija kablom u sjedećem položaju

 

3

8,10,12

 

Dakle, radi se o piramidalnom smanjenju težine za svaku seriju.

 

 

Povlačenje kabla u pretklonu

Zakačite D ručku za donji dio kabla, uhvatite je i nagnite se u struku tako da vam torzo bude skoro paralelan sa podom. Zauzmite položaj tako da vam je lakat pod pravim uglom i stisnut uz tijelo, a nadlaktica paralelna sa podom. Ispružite maksimalno ruku dok ne postignete položaj u kojem su i nadlaktica i podlaktica izravnate, te zadržite taj položaj nekoliko sekundi, lagano opustite ruku i vratite je u početni položaj.

 

Vježba

Serije

Ponavljanja

Povlačenje kabla u pretklonu

3

8,10,12

 

Dakle, radi se, kao i u prethodnoj vježbi, o piramidalnom smanjenju težine za svaku seriju.

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja