Značaj intenziteta za izgradnju mišićne mase

Da bi se moglo koristiti opterećenje, konstantna ponavljanja ili bilo koja druga tehnika vježbanja, mora se uložiti veliki intenzivni napor, koji je ključan za izgradnju mišićne mase. Konstantno povećanje intenzivnog napora i opterećenja rezultira izgradnjom snažnih mišića, a pored toga intenzivni trening utiče na raspoloženje i rezultira osjećajem potpunog zadovoljstva i sreće. Za izgradnju mišićne mase najvažnije je kratki trening visokog intenziteta.

 

Intenzivno dizanje velikih težina ne samo da pomaže izgradnju snažnih mišića, već takav trening podiže i vaš osjećaj samopouzdanja. Dakle, ukoliko je vama zaista važno da izgradite snažne i vidljive mišiće, onda morate dati sve od sebe da ostvarite taj cilj, a ako ste svjesni da ne možete dati sve od sebe onda je najbolje da ne započinjete sa tim. Intenzivni napor rezultira povećanom mišićnom veličinom i snagom, i što se više približavate stopostotnom intenzitetu to su veće šanse za razvoj vaših mišića.

 

Ako konstanto trenirate sa vrhunskim intenzitetom nećete moći dugo trenirati, jer se sa maksimalnim intenzitetom ne može „trčati“ na duge staze. Dakle, ako vaš trening vremenski dugo traje onda on po intenzitetu mora biti slabiji, i onda ćete vi izgrađivati manje vašu mišićnu muskulaturu. Zbog toga je za izgradnju mišićne mase najvažnije kratki trening visokog intenziteta. Ako ste zainteresovani za maksimalnu moguću izgradnju mišićne mase trebate redovno trenirati na nivou stopostotnog intenziteta. Samo tako ćete ostvariti najbolje rezultate, jer sve manje od toga ne obećava uspjeh. Problem koji se javlja kada je riječ o treniranju na ovom nivou je što maksimalni intenzitet zahtijeva i maksimalnu motivaciju. Vrlo je teško konstantno podizati težine sa maksimalnim intenzitetom jer to može iscrpiti vaše tijelo i jako je zahtjevno.

 

Sigurno vam se desilo nekoliko puta da dođete u teretanu i ne želite raditi ništa jako intenzivno, jer se ne osjećate spremniim za trening ili ste umorni. Međutim, konstatno imajte na umu činjenicu da vi morate imati motivaciju i odlučnost ako želite održavati trening na visokom nivou intenziteta, kako biste izgradili snažne mišiće. Ako je vama to zaista jako bitno, sigurno je da ćete naći način da održavate trening na visokom nivou intenziteta.

 

Vi morate sebi postaviti ciljeve koje želite postići kao i biti svjesni razloga zbog kojih idete u teretanu. Nevjerovatno je koliko intenzitet možete iskoristiti ako ste zaista odlučni u ostvarenju postavljenih ciljeva. Dakle, to znači da ćete intenzivnije trenirati ako zaista želite ostvariti vaš cilj. Razmislite kada dođete u teretanu, da li dajete najbolje od sebe, to jeste počnite biti što više svjesniji vašeg nivoa intenziteta na treningu. Jer, ako ne pružate sve od sebe zapitajte se da li zaista imate postavljene ciljeve i razloge zbog kojih ste na treningu.

 

Kada nađete ono što vas totalno pokreće u teretani vi ćete raditi sa stopostotnim intenzitetom. Zamislite kako želite da izgledate i kako želite da bude definisana vaša muskulatura i to će biti odlična motivacija da shvatite da je za njeno ostvarenje potrebno maksimalno intenzivno trenirati. Nakon što ste shvatili da je upravo intenzitet najvažniji za izgradnju mišićne mase, počnite ga koristiti što više možete. Počnite trenirati sa stopostotnim intenzitetom i uspjeh i izgradnja snažnih mišića su zagarantovani.

 

 

 

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja