Ključna pitanja i odgovori o prehrani 1 dio

1. Koliko je bitan protein za izgradnju mišićne mase?

Ne možete izgraditi zgradu bez odgovarajućih sirovina i to isto važi za izgradnju mišića. Amino kiseline su male komponente proteina i često su nazivane gradivnim blokovima jer služe da izgrade i dodaju novo mišićno tkivo.

Malomasni izvori proteina su bijelo meso (bez kožice), riba, odrezak, proteinski prašci i malomasni mliječni proizvodi kao što su posni sir, jogurt i mlijeko.

Kako bi unijeli dovoljnu količinu ciljajte na najmanje 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine raspoređenih kroz 6-8 obroka dnevno.

2. Šta je najvažnije da se zna o unosu ugljikohidrata?

Dvije riječi: glikogen i inzulin.

Glikogen predstavlja tjelesne zalihe ugljikohidrata. Kada konzumirate dovoljno UH ove zalihe energije se napune i omogućavaju tijelu da iskoristi protein za izgradnju novih mišića. Kada unosite malo UH, zalihe se brzo prazne te uzrokuju da se protein sagori kao pokretačko gorivo i onda taj protein nije dostupan za proces mišićne izgradnje.

Ugljikohidrati također povećavaju prirodno otpuštanje hormona koji se zove inzulin, koji važi za najsnažniji tjelesni anabolički hormon. Inzulin je poprilično svestran te dovodi i amino kiseline i glukozu, najprostiji oblik ugljikohidrata, u mišiće kako bi započela obnova i oporavak. Za izgradnju mišićne mase treba da uključite ugljikohidrate kao jako bitan sastojak u vašem prehrambenom planu. Neka cilj bude minimum oko 4 grama po kilogramu tjelesne težine.

3. Da li su svi ugljikohidrati isti?

Ne. Većina ugljikohidrata treba da dolazi uz sporo probavljivih izvora kao što su cjelovito zrnevlje, slatki krompir i voće. Ovo će omogućiti dobijanje mase bez nabacivanja masti.

4. Kao Hardgainer da li trebam brinuti koje ugljikohidrate unosim?

Ako ste doista neko ko jako teško dobija na kilaži (hardgainer) ne morate da brinete toliko o prethodnom pravilu. Vaš fokus treba da bude na hrani koja je ispunjena ugljikohidratima. To su paste, riža, med, palačinci itd. Ove namirnice će omogućiti da dostignete dnevni unos UH bez da se osjećate punima (kakav je slučaj sa visoko vlaknastim povrćem).

5. Koliko kalorija trebam dnevno?

Pored proteina i ugljikohidrata, potrebna je dovoljna količina kalorija da bi rasli. Mišićni rast zahtjeva energiju: ako ne pružite dovoljno energije u formi kalorija nećete rasti. Kao općenito pravilo, potrebno vam je oko 40 kalorija po kilogramu tjelesne težine dnevno da bi nabacili mišiće. To je oko 4,000 kalorija za bodybuildera teškog oko 100 kg. Ali biohemija svakog pojedinca je različita. Ako uz ovaj plan ne dobijate na masi povećajte unos kalorija. Ako dobijate na masi ali isto tako i previše na tjelesnim mastima potrebno je smanjiti unos kalorija.

 

By Muscle Freak | | savjeti o prehrani | 0 comments
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • NOVI POPUSTI U MUSCLEFREAK-U!!!

      Iako smo još uvijek daleko od novogodišnjih praznika, sezona poklona i ludih sniženja u Muscle Freak-u je počela. Pored već sniženih cijena, pripremili smo i dodatna sniženja na određene artikle, kao i potpuno nove pakete i akcije. S obzirom... pročitaj više

  • OKTOBAR 2016. Newsletter

      Vrijeme godišnjih odmora i ljeto su završili, stigla nam je jesen i vrijeme je da se opet posvetimo treninzima i vratimo u formu. Mi u MuscleFreaku znamo kako to nekada nije lako, te da bi vam što više olakšali... pročitaj više

  • MUSCLEFREAK NAGRADNA IGRA!!!

      Dragi kupci, Za vas smo pripremili nagradnu igru povodom 30. rođendana Optimum Nutrition-a pod nazivom „30 dana besplatne suplementacije“. Sretni dobitnik osvaja Optimum Nutrition 100% Gold Standard Whey 900g., 100% Gold Standard Casein 900g. i Gold Standard Pre-Workout. U... pročitaj više