NAJČEŠĆI MITOVI O KREATINU

Kreatin je sigurno jedan od najpopularnijih i cijenovno najpristupačnijih suplemenata u svijetu bodybuildinga i sporta uopšte. Pored ovoga, kreatin je i jedan od najsigurnijih i najefikasnijih suplemenata na tržištu.

Pored svih njegovih blagodeti, često se susrećemo s lažnim optužbama na račun kreatina, pa smatramo da je i krajnje vrijeme da se razbiju neki od mitova vezanih za kreatin, i da ga konačno ubacite u vašu suplementaciju.

Mit: Kreatin je loš za bubrege

Stvarnost:  Ova tvrdnja je prilično neutemeljena i vjerojatno se proteže od ideje da su bubrezi "oštećeni" kada se nivo kreatinina u krvi (nusprodukt phosphokreatinskog sistema) poveća. Međutim, gotovo da ne postoji klinička opravdanost za ovu tvrdnju. Šta više provedeno je istraživanje, u kojem su pojednici 7 dana uzimali 20g kreatina dnevno, i nisu pronađene nikakve promjene u bubrežnim aktivnostima.


Mit: Kreatin je steroid

Stvarnost: Ovo je možda jedan od najapsurdnijih mitova vezanih za kreatin, koji je zaista prisutan među vježbačima. Ako već treba da pobijemo i ovaj mit, onda je dovoljno reći da molekula kreatina nije ni slična molekuli steroida. Šta više kreatin se proizvodi u tijelu iz amino kiselina (argining, glicin i metionin), i slijedeći logiku mita onda bismo mogli reći i da su molekule proteina pune steroida... Hmmm.

 

Mit: kreatin će usporiti razvoj tinejdžera

Stvarnost: Ovo je jedna prilično apsurdna teorija, skoro pa u rangu one koja tvrdi da je kreatin steroid. Kreatin je biomolekula koja se nalazi u svim ljudima i koja se nalazi u hrani (npr. meso) i siguran je kako za tinejdžere, tako i za sve ostalje ljude.

Mit: Faza punjenja je obavezna

Stvarnost: Ne nužno, to je samo način da se ubrza proces punjena kreatinskih zaliha. Većina kompanija promovira fazu punjenja kao obaveznu, međutim uzimanjem samo 5g kreatina tokom nekoliko sedmica će biti sasvim dovoljno da se postignu isti rezultati, kao i u fazi punujena za 7 dana.

Mit: Kreatin se treba uzimati u ciklusima

Stvarnost:  Samo neki suplementi se preporučuju uzimati u ciklusima, ali kreatin definitivno nije jedan on njih. Poseno uzimajući u obzir da se upravo dužim uzimanjem kreatina pune njegove zalihe u tijelu i tek tada vidimo rezultate njegovog djelovanja, stoga naša preporuka je da se kreatin uzima svakodnevno.

Mit: Kreatin se ne treba uzimati, jer se nalazi i u hrani

Stvarnost: Uprkos činjenici da se kreatin doista nalazi u nekim namirnicama (pogotovo govedini), količine namirnica koju bi ste trebali konzumirati na dnevnoj bazi kako bi postigli efekat minimalne doze suplemetnacije kreatinom, je jednostavno prevelika.

Mit: Kreatin nije siguran za žene

Stvarnost: Pročitajte ponovo mit broj 2 i zamijenite riječ „tinejdžer“ sa riječju „žena“

Mit: Kreatin se mora uzimati sa velikom dozom šećera kako bi se mogao dovoljno apsornovati

Stvarnost: Kreatin se zapravo samo po sebi apsorbuje poprilično efikasno, i da bi ste ostvarili dodatno „ekstra“ potrebna je poprilično velika doza (preko 100g) prostih uhljikohidrata (šećera/dekstroze), koji će potaknuti dodatno lučenje inzulina, koji će povećati apsorpciju kreatina.

Mit: Kofein utiče na apsorpciju kreatina, jer djeluje kao diuretik

Stvarnost: Zapravo činjenica je da kofein čini upravo suprotno i pospješuje apsorpciju kreatina. Jedino stvar na koju morate paziti da je ostanete hidrirani, upravo zato što kafa djeluje kao diuretik.

 

slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Muscle Freak Podgorica

    Dragi građani Podgorice i Crne gore, Od sada ste u prilici posjetiti novo otvoreni protein shop "Muscle Freak" u ulici Avda Međedovića u Podgorici i kupiti suplemente za sportsku prehranu renomiranih svjetskih brendova kao što su Optimum Nutrition, BSN, Muscletech,... pročitaj više

  • Banja Luka Open 2016 Jiu Jitsu Championship

    Petog novembra 2016. Banja Luka je bila domaćin međunardnog turnira u brazilskoj jiu jitsi (BJJ) pod nazivom "Banja Luka open 2016.". Turnir je organizovan od strane FENIX BJJ Academy i prvo je ovakve vrste u ovom gradu. Na turniru je... pročitaj više

  • NOVEMBAR 2016. NEWSLETTER

    Još jedan mjesec ispunjen akcijama i povoljnim cijenama je ispred nas, ali za početak ćemo prvo napraviti kratak osvrt na oktobar koji je u Muscle Freak-u bio jako ispunjen. NAGRADNA IGRA "30 DANA BESPLATNE SUPLEMENTACIJE" JE ZAVRŠILA Nakon mjesec dana... pročitaj više