zasto su vam potrebni vitamini odmah

Svi znamo da su svakom sportisti ili ozbiljnom vježbaču neophodni multivitamini kao dopuna ishrani,  međutim nisu svi multivitaminski suplementi isti. Mnogi iako tvrde drugačije, sadrže formulu koja je sačinjena za nevježbače, s niskom biološkom vrijednoti mikronutrijenata u njoj.Sportisti i ozbiljni vježbači su daleko aktivniji od prosječnih osoba i stoga je i njihova potreba za mikro i makro nutrijentima daleko drugačija.

Naravno bilo da ste sportista ili vježbač koji žele da ostvari određen napredak, morate voditi računa o vašoj ishrani i zadovoljiti odgovarajuće potrebe za makronutrijentima (ugljikohidrati, proteini, masnoće), zadovoljivši ove potrebe donekle će te zadovoljiti i potrebe za mikronutrijentima (vitamini, minerali, enzimi, antioksidansi, elektroliti), međutim ma kako savršena vaša ishrana bila, velika je vjerovatnoća da vaše mikronutrijentske potrebe neće biti zadovoljene.

Svi gore navedeni različiti mikronutrijenti su neophodni našem tijelu, oni pomažu u vitalnim procesima pogotovo kada su u pitanju energija, izdržljivost i oporavak. Naravno s neadekvatnim unosom  vaše tijelo će da trpi i to će pokazati kroz različite simpotme. Da bi ovo izbjegli vaš imperativ bi trebao biti uzimanje multivitamina/multiminerala predviđenih za sportiste. 

 

PROBLEMI SA TIPIČNIM MULTIVITAMINIMA

Dva klasična problema s kojima se susrećemo sa svim prosječnim multivitamina su:

Problem #1: Sportisti imaju drugačije potrebe

Klasični multivitamini nisu formulisani i osmišljeni za sportiste i aktivne vježbače. Većina ovih multivitamina je osmišljena za prosječnu osobu koja nije toliko aktivna, i samim tim ima manju potrebu za makronutrijentima, što na kraju dovodi do jako malog spektra mikronutrijenata i u jako malim količinama. Čak i uzimanje dvostruke ili trostruke doze neće zadovoljiti vaše mikronutrijentske potrebe.

Problem #2: Niska biološka vrijednost

Biološka vrijednost ovih multivitamina je obično jako niska. Oni su obično napravljeni u obliku tvrdo presnutih tableta. Ova metoda proizvodnje je jeftinija, ali veziva, toplina i pritisak pomoću kojih je tableta napravljena čini mikronutrijenete koji se nalaze u njoj neupotrebljivim u našem tijelu. Ovo znači da će tijelo apsorbovati manje od 25% nutrijenata koji su navedeni na etiketi.

Nakon svega navedenog, naš savjet je da što prije dodate multivitamine namijenjene sportistima u vaš program ishrane i obezbijedite vašem tijelu sve mikronutrijente potrebne da bi ono normalno funkcioniralo. To možete učiniti tako što će te posjetiti jedno od naših radnji u Importanneu, Sarajevo City Centru i Grand Centru Ilidža, ili klikom na link 

Izvor: www.muscleandstrength.com

 

MineraliMultivitaminiMusclepharmMuscletechMyproteinOptimum nutritionVitamini

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja