SUPLEMENTI NAKON ISTEKA ROKA

Termini koje moramo znati „Best by date“ i „The expiration date“


 
The expiration date (datum isteka) i BBD – Best before date – Best by date (najbolje prije datuma) je zadnji dan u kojem će proizvod imati puni potencijal i učinkovitost sa tablice sastava. To znači da, proizvođač može sa sigurnošću garantirati kvalitetu proizvoda do isteka roka upotrebe. Kod gotovo svih suplemenata (proteina, kreatina, aminokiselina itd.) se koriste ovi termini.

The Food and Drug Administration (FDA) ne zahtijeva da suplementi imaju rokove upotrebe. Međutim, proizvođači radi zaštite kvalitete i koristi veće prodaje postavljaju datume isteka rokova suplemenata. Oni testiraju svoje proizvode rigorozno kako bi bili sigurni da mogu uspješno garantirati snagu sastojaka s naljepnica do datuma isteka.

 

Da li whey protein i ostali suplementi mogu da se pokvare?


 
Protein u prahu je popularna substanca koja se koristi od strane ljudi koji treniraju ili s ciljem dobijanja ili gubitka mase, obično dodan u šejk ili smoothies kao dodatak prehrani. Uobičajni sastojci koji se nalaze sa proteinima u prahu su mlijeko, soja, jaja i sastojci za maksimalni učinak, a to su sve stvari kojima može da istekne rok. Iako protein u prahu sam po sebi ima puno duži rok upotrebe od ovih supstanci zasebno ipak i protein ima vrijeme u kojem bi se trebao iskoristiti.  

Koliki je vijek upotrebljivosti proteina i ostalih suplemenata?

Protein u prahu i ostali suplementi obično imaju datum isteka oko godinu dana nakon datuma proizvodnje. Kada kupujete, provjerite taj datum kako bi bili sigurni da ne kupujete proizvod kojem je istekao rok - ali ako se skladišti pravilno, suplementi  i dalje mogu biti učinkoviti i jestivi i nekoliko mjeseci do godinu dana nakon datuma isteka roka.

 Kako čuvati i skladištiti suplemente?

Ovdje treba napraviti razliku između suplemenata koji nisu otvoreni i onih koji su otvoreni.

Suplementi vrhunskih proizvođača tipa Optimum Nutrition, BSN, Muscletech itd. se pakuju u uslovima koji su idealni za proizvodnju proizvoda koji treba da traju dugu i da dugo zadrže sviježinu i kvalitet. To se postiže u uslovima u kojima nema prisustva vlage u zraku, u potpuno sterilnim uslovima i sterilnim ambalažama. Proizvodi proizvedeni na ovakav način ukoliko se skladište kako je propisano od strane proizvođača, na hladnom i suhom, mogu da traju i zadrže kvalitet dugo, čak i iznad datuma isteka roka.

Kada dođe do otvaranja suplementa proizvod ubrzanije gubi na svojim svojstvima ukoliko se skladišti na duži period.


Kada skladištimo suplemente uvijek treba pročitati posebne uslove čuvanja istaknuto na etiketi. Općenito govoreći, suplementi su dodatci ishrani tako da ih treba čuvati kao hrana. Hladni i suhi uslovi su najbolji; rashlađeni uslovi mogu i produžiti period u kojem ostaju sviježi i kvalitetni. Vrući i/ili vlažni uslovi, poput onih u kupaonicama i kuhinjama mogu skratiti vijek trajanja proizvoda.

 

ZAKLJUČAK

Suplementi nakon isteka roka propisanog na pakiranju proizvoda ukoliko nisu otvoreni, ako su pravilno skladišteni u principu se mogu koristiti par mjeseci pa čak i do godinu dana nakon isteka roka, u zavisnosti koji suplement naravno. Nakon datuma isteka većina suplemenata ne postaje toksična tako da preporučujemo ukoliko kupujete proizvod pred istek roka da upitate svog prodavača gdje i kako se čuvao proizvod. Ukoliko imate otvoren suplement sa isteklim rokom, prvo provjerite miris, boju, konzistenciju praha i na kraju okus.

By Renato Barlok | | istek roka, proterini poslije isteka roka, Savjeti, suplementacija | 0 comments
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Muscle Freak Podgorica

    Dragi građani Podgorice i Crne gore, Od sada ste u prilici posjetiti novo otvoreni protein shop "Muscle Freak" u ulici Avda Međedovića u Podgorici i kupiti suplemente za sportsku prehranu renomiranih svjetskih brendova kao što su Optimum Nutrition, BSN, Muscletech,... pročitaj više

  • Banja Luka Open 2016 Jiu Jitsu Championship

    Petog novembra 2016. Banja Luka je bila domaćin međunardnog turnira u brazilskoj jiu jitsi (BJJ) pod nazivom "Banja Luka open 2016.". Turnir je organizovan od strane FENIX BJJ Academy i prvo je ovakve vrste u ovom gradu. Na turniru je... pročitaj više

  • NOVEMBAR 2016. NEWSLETTER

    Još jedan mjesec ispunjen akcijama i povoljnim cijenama je ispred nas, ali za početak ćemo prvo napraviti kratak osvrt na oktobar koji je u Muscle Freak-u bio jako ispunjen. NAGRADNA IGRA "30 DANA BESPLATNE SUPLEMENTACIJE" JE ZAVRŠILA Nakon mjesec dana... pročitaj više