IZGRADITE VEĆI BICEPS IZOMETRIJSKIM TRENINGOM

Poslušajte gimnastičare i dodajte ovu vježbu treningu ruku.

Intezivna izometrijska kontrakcija je odlična za rast mišića iz dva razloga. Prvi razlog je što brzo angažuje najveće motorne jedinice zato što je to maksimalna voljna kontrakcija. Drugi razlog je taj što izometrijski trening povećava nervnu vezu između motornog korteksa u mozgu i mišića koji trenirate.

GIMNASTIČARI I VELIKI BICEPSI

Gledali ste Olimpijske igre u Riu i jedan ste od onih koji se pitaju kako svi gimnastičari koji se takmiče na karikama imaju nevjerovatne bicepse? Odgovor je jednostavan: "maltese". Ovaj izometrisjki pokret je, bez sumnje, najefikasnija vježba snage kojom ćete nabaciti masu na vaš biceps. Međutim izvođenje ove vježbe je jako opasno i spada u najopasnije vježbe za biceps, njenim izvođenjem postoji velika vjerovatnoća da ćete pokidati biceps ili povrijediti laktove i ramena. Izvođenje ove vježbe se preporučuje samo uz stručni nadzor profesionalnog trenera gimnastike.

SIGURNIJA ALTERNATIVA

Zbog navedenih opasnosti koje prijete pri izvođenju "maltese-a" mi vam preporučujemo sigurniju alternativu. Radi se o izometrijskog vježbi koja je gotovo podjednako dobra za nabacivanje mase na biceps, a poptupno je sigurna i zove se "single-arm hang". Izvođenje ove vježbe je lako i samo pratite slijedeće instrukcije:

  • Uhvatite se za vratilo sa rukama (dlanovima) okrenutim prema licu (kao zgib), ali tako da vam se mali prsti dodiruju.
  • Podignite se toliko da vam laktovi budu pod 90 stepeni.
  • Zatim brzo desnom rukom zgrabite zglob lijeve ruke tako da se držite samo na lijevoj ruci. Zadržite lijevi lakat pod uglom od 90 stepeni i pokušajte se držati bar 10 sekundi.
  • Ponovite postupak samo sada zamijenite ruke i držite se desnom rukom.

Ako vam i dalje nije jasno kako izvesti ovu vježbu, pogledajte video ispod.

Izvor: www.t-nation.com

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja