Koliko proteina trebamo unijeti na keto dijeti? | Muscle Freak najniže cijene, najbolji brendovi

Koliko proteina trebamo unijeti na keto dijeti?

Jedno od često postavljanih pitanja od strane onih koji započinju ili održavaju plan ishrane sa niskim nivoom ugljikohidrata je koliko proteina treba unijeti tokom keto dijete?  

Bitno je naglasiti da keto dijeta funkcionira na principu unosa visokog nivoa masnoća, niskog nivoa ugljikohidrata, te umjerenog nivoa proteina. Zabluda je da dijete koje funkcioniraju na pomenutom principu zahtijevaju i masivan unos proteina. Ova informacija potiče od originalne Atkinsove dijete, koja odobrava neograničen unos proteina u ranoj fazi. Ketogena dijeta za cilj ima unos od 20%-35% proteina, ili čak i manje (po kaloriji), što u konačnici iznosi od 90 do 150 grama dnevno.

Preporučena doza proteina od strane keto stručnjaka Doma D'Agustina (Vanredni Profesor na Odjelu Farmakologije i Fiziologije Univerziteta na Južnoj Floridi) je 1 do 1,5 gram proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno da biste ostali u ketozi. Ukoliko ste veoma aktivni (posebno ako radite treninge s otporom) dnevni unos proteina treba biti na višoj granici pomenute gramaže.

Zašto prekomjerni unos proteina ne funkcionira na keto dijeti?

Kada unosite prekomjernu dozu proteina, vaše tijelo ga pretvara u glukozu. Ovaj proces se naziva glukogeneza. Dok se trudite da svedete ugljikohidrate/šećere na minimum, višak proteina ne radi u vašu korist i stvara višak ugljikohidrata i šećera.

Jetra pretvara višak proteina u glukozu, te kao rezultat osjećate glad. Ova pojava vas može izbaciti iz ketoze i umanjiti proces sagorijevanja masnoća. Jedna od opcija je konzumiranje masnijeg mesa i smanjeno konzumiranje mesa poput piletine i puretine. Ukoliko konzumirate manje porcije, ovo će uvećati vaš unos masnoća te održavati nizak unos proteina. U suštini, jedite manje proteina,  unosite potrebne masti iz hrane koja nije meso, poput avokada, maslina, putera i ulja. Pogledajte naših 11 prijedloga za zdravu hranu ketogene dijete bez mesnih proizvoda.

U suštini, koliko proteina treba unijeti na keto dijeti? Održavajte nivo proteina od 1 do 1,5 grama po kilogramu vaše tjelesne težine da biste ostali u ketozi.

Primjer unosa proteina za osobu od 80 kilograma:

Težina: 80 kilograma

Dnevni unos proteina (u gramima) na donjoj granici: 1,0x80=80 grama

Dnevni unos proteina (u gramima) na gornjoj granici:  1,5x80= 120 grama

Dakle, dnevni raspon unosa proteina za osobu koja teži 80 kilograma je između 80 i 120 grama.

By Almir Bojic | | dijeta, keto, proteini | 0 comments
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Muscle Freak - Banja Luka 💥TOTALNA RASPRODAJA💥

      Posjeti nas na adresi 📍 Nikole Pašića 16, Banja Luka i ostvari popust od 20% na cijeli asortiman i do 60% na određeni asortiman❗ Zalihe su ograničene 🏃 💨 pročitaj više

  • Spooky 🎃 Halloween 🎃 mega treat ❗

      Ova 😱 spooky 🎃 Halloween ponuda nije trik 🐇🎩 već mega treat❗ 🕷️🕸️⚰️🧛 Kupovinom 💰 u jednoj od naših poslovnica u periodu od 31.10 do 05.11.2018 ostvarujete 20% popusta 🤗 na cijeli asortiman ➕na poklon 🎁 dobivate vaučer 🎟️ koji možete iskoristiti za dodatni popust pri sljedećoj kupovini 🛍️ do kraja godine. 🧛⚰️🕸️🕷️ Code 💻: HW20% ⚠: Akcija... pročitaj više

  • MuscleFreak akcijski katalog za mjesec oktobar

    Klikom na sliku pregledajte MuscleFreak akcijski katalog za mjesec oktobar. Narudžbe i dostupnost akcijskih proizvoda možete provjeriti preko naše facebook stranice MuscleFreak ili pozivom na brojeve: 033 590-419 ili 033 520-041 pročitaj više