Savjeti

HIBERN8 SVE ŠTO TREBATE ZNATI O NJEMU

 

San, kao krucijalna karika za regeneraciju mišića i njihov rast, ne bi trebao nikad biti samo par sati odmora na ugodnom jastuku. San treba da bude minimalno u trajanju od 8 sati, kako za svakog aktivnog vježbača, tako i za rekreativca. Isto vrijedi i za odrasle osobe, te djecu i starije osobe. Kako danas živimo u industrijsko-kapitalističkom društvu, te smo konstatno aktivni u pronalasku novih načina sticanja zarade, san nam dolazi tek kao par sati odmora od obaveza. Osobe koje se aktivno bave fitnesom ili bodybuildingom, trebaju više od par sati sna, ali zbog obaveza i stresa često nemaju vremena za to. U širokoj paleti suplemenata koji pomažu da imamo kvalitetan san, mi preferiramo HIBERN8. Zašto ?

Odgovor se krije u sljedećim sastojcima ovog sjajnog suplementa koji nam dolazi iz američke kompanije Nutrex.

 1. Magnezij – osobina magnezija je da transportuje vodu u crijeva, čime se trbušni zid opušta i dolazi do perfektne probave. Magnezij je mineral koji opušta cijelo tijelo, od mišića do probavnog trakta. Magnezij je četvrti najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Oko 50% magnezija u tijelu se nalazi u kostima. Potreban je za preko 300 biohemijskih reakcija u tijelu. Održava normalnu živčanu i mišićnu funkciju, regulira ritam srca, održava imunološki sistem zdravim i čuva čvrstoću kostiju zajedno sa kalcijem. Odrasle osobe bi trebale dnevno unositi oko 400mg magnezija.
 2. Cink – Učestvuje u sintezi proteina, te mineralizaciji kostiju. Neophodan je za rast i razvoj, za funkcionisanje imunog sistema, pomaže u bržem zarastanju rana, smanjuje rezistenciju na insulin, spriječava uvećanje prostate, utiče na stvaranje spermatozoida, koristi se u tretmanu impotencije i steriliteta, utiče na stvaranje testosterona, vraća mentalnu svježinu, za otklanjanje bijelih pjega na noktima, kod akni, kod gubitka osjećaja ukusa. Cink se koristi u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu. Preporučena dnevna doza ovog minerala za odrasle osobe je 10mg.
 3. Melatonin – Melatonin je hormon koji je proizveden u mozgu, a proizvodi ga epifiza. U pitanju je hormon koji pomaže regulaciji našeg sna. U medicini se koristi kao lijek protiv nesanice. Melatonin također pomaže u tretiranju jet lag-a, odnosno sindroma brze promjene vremenskih zona prilikom putovanja avionom, tumora, niskog nivoa trombocita (krvne ćelije koje pomažu u zgrušavanju krvi), te anksioznosti izazvane operativnim zahvatom.
 4. L-tryptophan – L-tryptophan je esencijalna aminokiselina koja je veoma važna u sintezi melatonina i serotonina, hormona koji regulišu raspoloženju i stres kojem podliježemo. L-Tryptophan doprinosi relaksaciji, čvstom snu, dobrom raspoloženju i imunim funkcijama. L-Tryptophan je esencijalna aminokiselina, tako da nije sintetizirana u našem tijelu i to znači da je trebamo unositi kroz ishranu i dodatke ishrani.
 5. GABA – GABA ili Gama Amino-buterna kiselina, je aminokiselina veoma snažnog djelovanja, prvi put otkrivena 1883. godine u Berlinu. Klasificirana je kao neuro-transmiter, što znači da pomaže nervnim impulsima da preskoče sinapse, odnosno razmake, te tako bolje ostvaruju interakciju. GABA izuzetno pozitivno utiče na naš nervni sistem. Ova aminokiselina/neuro-transmiter stimuliše i proizvodnju hormona rasta, koji utiče na povećanje mišićne mase. Pojedina istraživanja su pokazala da GABA pozitivno utiče i na san, a svi znamo koliko je san važan za energiju. Više sna, više energije !

 

By Damir Bošnjaković | | 0 comments | Pročitaj više

IZGRADITE VEĆI BICEPS IZOMETRIJSKIM TRENINGOM

Poslušajte gimnastičare i dodajte ovu vježbu treningu ruku.

Intezivna izometrijska kontrakcija je odlična za rast mišića iz dva razloga. Prvi razlog je što brzo angažuje najveće motorne jedinice zato što je to maksimalna voljna kontrakcija. Drugi razlog je taj što izometrijski trening povećava nervnu vezu između motornog korteksa u mozgu i mišića koji trenirate.

GIMNASTIČARI I VELIKI BICEPSI

Gledali ste Olimpijske igre u Riu i jedan ste od onih koji se pitaju kako svi gimnastičari koji se takmiče na karikama imaju nevjerovatne bicepse? Odgovor je jednostavan: "maltese". Ovaj izometrisjki pokret je, bez sumnje, najefikasnija vježba snage kojom ćete nabaciti masu na vaš biceps. Međutim izvođenje ove vježbe je jako opasno i spada u najopasnije vježbe za biceps, njenim izvođenjem postoji velika vjerovatnoća da ćete pokidati biceps ili povrijediti laktove i ramena. Izvođenje ove vježbe se preporučuje samo uz stručni nadzor profesionalnog trenera gimnastike.

SIGURNIJA ALTERNATIVA

Zbog navedenih opasnosti koje prijete pri izvođenju "maltese-a" mi vam preporučujemo sigurniju alternativu. Radi se o izometrijskog vježbi koja je gotovo podjednako dobra za nabacivanje mase na biceps, a poptupno je sigurna i zove se "single-arm hang". Izvođenje ove vježbe je lako i samo pratite slijedeće instrukcije:

 • Uhvatite se za vratilo sa rukama (dlanovima) okrenutim prema licu (kao zgib), ali tako da vam se mali prsti dodiruju.
 • Podignite se toliko da vam laktovi budu pod 90 stepeni.
 • Zatim brzo desnom rukom zgrabite zglob lijeve ruke tako da se držite samo na lijevoj ruci. Zadržite lijevi lakat pod uglom od 90 stepeni i pokušajte se držati bar 10 sekundi.
 • Ponovite postupak samo sada zamijenite ruke i držite se desnom rukom.

Ako vam i dalje nije jasno kako izvesti ovu vježbu, pogledajte video ispod.

Izvor: www.t-nation.com

By Gordan Malić | | 0 comments | Pročitaj više

VAŽNOST PRE-WORKOUT SUPLEMENTACIJE/SUPLEMENTACIJE PRIJE TRENINGA

 

By Damir Bošnjaković | | 0 comments | Pročitaj više

4 RAZLOGA ZAŠTO VAŠE TIJELO TREBA HIDROLIZIRANI PROTEIN

Hidroizolati, ili hidrolizirani proteini su prisutni na tržištu već duži vremenski period, ali mnogi vježbači dovode u pitanje njihovu učinkovitost. Stoga vam u ovom tekstu iznosimo ono što je nauka rekla, i 4 situacije kada hidroizolati zaista pomažu.

Kada su se hidroizolati početkom dvijehiljaditih godina prvi put pojavili na tržištu, jako malo se znalo o njihovom uticaju na rast mišića i performanse, ono što je uglavnom bilo poznato je da se brže probavlja od standardnih proteinskih praškova. Ovo je mnoge navelo da se zapitaju, da li ta brža probavljivost uopšte predstavlja neku značajnu prednost  u odnosu na tradicionalne whey proteine, i  brzo su hidroizolat odlučili svrstati u marketinški trik. Međutim, sada znamo bolje!   

Sada više od deset godina kasnije, kada imamo mnogo provedenih istraživanja na koja se možemo pozvati, hidroizolati sirutke i kazeina prave veliki povratak na scenu. Hoće li ikada biti popularni poput izolata ili koncentrata? Vjerovatno ne, ali pored super brze probavljivosti, hidroizolat sirutke i kazeina pruža ozbiljnu prednost u određenim situacijama. Ovo je ono što trebate znati!

HIDRO-ŠTA?

Protein hidroizolat se odnosi na protein koji je djelomično probavljen ili „hidroliziran“. Ne brinite se, to ne znači da je neko počeo žvakati vaš protein i onda ga vratio u kutiju. Ovaj proces zapravo uključuje dodavanje proteolitičkih enzima ili zagrijavanje proteina kiselinom, koji razgrađuje protein. Oba ova procesa imitiraju proces varenja što za rezultat ima razbijanje netaknutog proteina na aminokiseline i male aminokiselinske peptidne dijelove.

Hidrolizirani protein u poređenju sa običnim proteinom obezbjeđuje dostavu veće količine aminokiselina iz želudca u mišiće, i ubrzava tu dostavu. Kao rezultat ovoga, jetra ima manje vremena da uzme ključne aminokiseline koje idu ka vašim mišićima, što znači da će više aminokiselina doći u mišiće i pojačati oporavak i izgradnju.

U pogledu ishrane i performansi, evo kako hidrolizirani protein stoji u usporedbi s drugim proteinima.

PREDNOST BR.1: Više dugotrajnijih aminokiselina

Hidroizolat sadrži više leucina (aminokiselina) nego izolat, 14,2% u odnosu 12,2% da budemo sasvim precizni. Budući da je leucin ključan za pokretanje anabolizma (izgradnju mišića), njegova veća količina u hidroizolatu daje prednost ovoj vrsti proteina sirutke u odnosu na sve druge vrste. Međutim razlika je daleko izraženija kada je u pitanju kazein.

Standardni kazein vam obezbjeđuje spor i stabilan dotok aminokiselina, bez naglog porasta, te se s toga smatra anti-kataboličkim suplementom (uzmite ga pred spavanje da spriječite katabolizam), a ne anaboličkim.

S druge strane za kazein hidroizolat se pokazalo da odmah po uzimanju naglo podiže nivo aminokiselina u tijelu slično kao i izolat, dok i dalje održava povišen nivo aminokiselina i satima poslije, isto kao i standardni kazein. Još impresivnije, rezultati studije objavljene u „Pharmacological Reviews“ su otkrili da osobe koje su konzumirale kazein hidroizolat su imale 30% veću sintezu proteina u narednih 6 sati, u odnosu kada su konzumirali standardni kazein.

PREDNOST BR.2:  Poboljšava obnavljanje glikogenskih rezervi

Nadopuna glikogena ugljikohidratima poslije treninga poboljšava proces oporavka i priprema vaše tijelo  za sljedeći trening što je posebno važno ako ste sportista i imate zahtjevne treninge.

Nadopunu glikogena vrši inzulin, čije snažno lučenje podstiču ugljikohidrati, ali ga stimuliše i prisustvo samo proteina. Protein hidroizolat izaziva daleko veće lučenje inzulina u odnosu na obične proteine  (izolat i koncentrat), što dovodi i do bolje nadopune glikogena i većeg anabolizma kada se konzumira poslije treninga.

Istraživanja provedena na miševima i ćelijskim kulturama su pokazala da konzumiranjem hidroliziranog proteina i ugljikohidrata poslije treninga je značajno povećalo nadopunu glikogena dva sata nakon treninga, u odnosu na kombinaciju proteina izolata i ugljikohidrata, i kombinaciju BCAA i ugljikohidrata. Iako su ova istraživanja do sada provedena samo na miševima i ćelijskim kulturama, autori ove studije smatraju da se slični reazultati mogu očekivati i kod ljudi.

PREDNOST BR.3: Brži oporavak

Studija objavljena u „Journal of Science in Medicine and Sports“ je otkrila da osobe koje su konzumirale hidrolizirani protein odmah poslije treninga imale bolji oporavak i performanse od osoba koje su konzumirale protein izolat. Istraivači su ovu studiju proveli nad 28 osoba koje su morale da urade 100 ponavljanja nožne ekstenzije s fokusom na ekscentričnu fazu, ekscentrični faza izaziva daleko veće oštećenje mišića nego uobičajena koncentrična faza.

Odmah nakon vježbanja testirani subjekti su konzumirali ili 25g hidroizolata ili 25g izolata ili placebo. Oporavak mišića se mjerio pomoću markera u krvi, subjektivne ocjene i testiranjem performansi. Mjerenja su vršena 1,2,6 i 24 sata poslije vježbanja.

Grupa koja je konzumirala hidroizolat je uspjela da povrati performanse 6 sati nakon treninga, dok placebo i grupa koje je konzumirala izolat se nije uspjela u potpunosti oporaviti ni nakon 24 sata. Ovi rezulati pokazuju ozbiljnu prednost hidroizolata nad izolatom!

PREDNOST BR.4: Bolje performanse tokom treninga

U nekoliko provedenih studija se posmatrao uticaj konzumiranja hidroizolata kazeina u kombinaciji sa ugljikohidratima tokom treninga izdržljivosti. Ono što je uočeno je da su osobe imale veći neto balans proteina, bolje ostvarene vremenske rezultate, kao i oporavak.

Iako je potrebno još istraživanja, ove studije predstavljaju obečavajuće dokaze koje podržavaju konzumiranje brzo apsorbirajućih proteina tokom treninga.

VRIJEME HIDROIZOLATA JE DOŠLO

Danas za razliku od prije deset godina imamo daleko više provedenih istraživanja koja istražuju uticaj hidroizolata. Iako ne možemo definitivno odbaciti protein izolat, koncentrat ili standardni kazein, na osnovu gore izloženog ipak možemo zaključiti da konzumiranje hidroizolata ima veliku prednost, posebno ako ga uzimate u ovim slučajevima:

Intezivni, učestali treninzi: Ako trenirate dva puta dnevno, hidroizolat će ubrzati oporavak, smanjiti oštećenje mišića i brzo nadopuniti glikogen, što će vas učiniti spremnim za vaš drugi trening.

Kada ste na dijeti: Za sve koji su na strogim dijetama, konzumiranje hidroizolata poslije treninga može dodatno pospiješiti oporavak, posebno kad ste na smanjenom unosu ugljikohidrata. Takođe može pojačati izgradnju mišića, s obzirom da sadrži više leucina u odnosu na protein izolat.

Tokom dugotrajnih treninga: Ako se bavite dugotrajnim treninzima izdržljivosti, kazein hidroizolat može pomoći smanjiti katabolizam mišića i poboljšati ukupne performanse.

 

Preuzeto sa: Bodybuilding.com

KOJE JE NAJBOLJE VRIJEME ZA UZIMANJE PROTEINA, KREATINA I GLUTAMINA

U ovom kratkom tekstu cemo vam objasniti kako i kako da uzimate protein, kreatin i glutamin i kako da izvučete maksimum iz njih.

 

Protein, kreatin i glutamin su tri njabolja suplementa ako želite da dobijete čistu mišićnu masu i povećate snagu. Pored ova tri suplementa naravno ne treba zaboraviti i kvalitetne vitamine (poput MuscleTech MultiSport Probiotic, Muscletech Platinum Multivitamin) i omega 3 masne kiseline (poput MuscleTech Omega 4X SX-7 Black Onyx ili Optimum Nutrition Fish Oil). Također bitno je napomenuti da navedeni suplementi čine osnovu svake suplementacije s kojom možete kombinovati i sve ostale suplemente ovisno od ciljeva koje ste si postavili i želite ostvariti.

Kombinovanje i konzumacija ovih provjerenih suplemenata često pravi problem i zbunjuje mnoge vježbače, posebno uzimanje kreatina i glutamina. Naime postoji veliki broj konfliktnih istraživanja koja ukazuju na to da se kreatin i glutamin takmiče jedan protiv drugog za ćelijski transport i apsorpciju. Ova istraživanja se baziraju na tome da i kreatin i glutamin za transport koriste natrij kako bi bili apsorbovani u tijelu, što znaći da postoji mogućnost da jedan od suplemenata bude apsorbovan u većoj, odnosno manjoj količini od drugoga. Iako postoje mnoge teorije da li je ovo tačno ili ne, ovaj problem možete vrlo lako zaobići jednostavnim pomjeranjem vremena uzimanja suplemenata. Ovo je naša preporuka:

KREATIN

Najbolje ga je uzimati pola sata prije treninga i odmah nakon treninga. Za još bolje rezultate pomiješajte ga sa proteinom pola sata prije treninga i odmah poslije treninga. Ovakav način uzimanja će staviti mišće u anaboličko stanje (stanje izgradnje mišića) i pomoći da spriječite katabolizam (razgradnja mišića) poslije treninga. Pored ova dva serviranja, možete ubaciti još jedno bilo kada u toku dana. Naša preporuka je da uzimate oko 20g dnevno u fazi punjenja i oko 10g dnevno u fazi održavanja.

GLUTAMIN

Glutamin bi obavezno trebali uzimati pred spavanje. Mnogobrojna istraživanja su pokazivala da uzimanje 5g glutamina pred spavanje značajno podiže nivo hormona rasta. Pored ovoga odlično vrijeme za uzimanje glutamina je i odmah ujutru nakon buđenja, kada u vaše tijelo niste unijeli nikakve nutrijente 6-8 sati. Ovakav način uzimanja će značajno doprinijeti vašem oporavku nakon napornih treninga.

PROTEIN

Unos dovoljne količine proteina je jako bitan. Ono što smo ovdje uradili je napravili redoslijed uzimanja proteina po važnosti , tako da u ovisnosti od vašeg budžeta počinjete s vrha liste. Poželjno bi bilo da uzimate protein bar u prva dva navedena vremena, dok bi idealno bilo da uzimate u sva četiri.

 1. POSLIJE TRENINGA: najvažnije vrijeme uzimanja proteina je odmah poslije treninga, kada su vašim mišićima neophodni nutrijenti za oporavak i rast mišića.
 2. ODMAH PRED SPAVANJE: s obzirom da će te spavati 6-8 sati i u tom periodu nećete biti u mogućnosti unijeti protein, potebno je da ga uneste pred spavanje i na taj način maskimalno smanjite katabolizam.
 3. ODMAH NAKON BUĐENJA: ovdje vrijedi isto pravilo kao i u gornjem slučaju. Vaše tijelo 6-8 sati nije dobilo nikakve nutrijente i protein mu je prijeko potreban.
 4. POLA STA PRIJE TRENINGA: na ovaj način otvarate tzv. anabolički prozor koji će obezbijediti vašim mišićima potrebne nutrijente i smanjiti katabolizam tokom i nakon treninga.

VITAMIN K

ŠTA JE VITAMIN K I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE?

Vitamin K je vitamin koji je topljiv u masti što znači da je pohranjen u masnom tkivu i jetri, slovo K potiče od njemačke riječi „koagulation“. Koagulation ili koagulacija se odnosi na grušanje krvi. Vitamin K je ključan u funkciji nekoliko proteina koji su uključeni u zgrušnajvanje krvi, rast ćelija i proces mineralizacije kostiju.

Vitamin K se u prirodi javlja u dva oblika, kao K1 i kao K2, a sintetskim putem dobijeni su K3, K4 i K5. K1 unosimo u organizam putem hrane, dok K2 sintetišu bakterije iz grupe koli u tankom crevu.

KOAGULACIJA/ZGRUŠNJAVANJE

Kad je u pitanju zgrušnjavanje krvi , pojedini ljudi su izloženi većem riziku formiranja krvnih ugrušaka koji mogu zaustaviti dotok krvi u mozak, srce ili pluća. Najčešći rezultat ovoga je srčani udar, moždani udar ili plućna embolija. Da bi ovo spriječili potrebno je uzimati antikoagulante koji sprječavaju zgrušavanje kroz dejstvo vitamina K.

Iako je vitamin K topljiv i nalazi se u mastima, naše tijelo ga ne može pohraniti u većoj količini, te bez redovnog unosa zalihe se vrlo brzo potroše. Zbog ove nemogućnosti naše tijelo prolazi proces „reciklaže“ koji je poznat i kao vitamin K ciklus. On omogućava maloj količini vitamina K da učestvuje u gama-karboksilaciji proteina.    

RAST ĆELIJA

Gas6 je protein koji zavisi od vitamina K. Otkriven 1993., nalazi se u čitavom nervnom sistemu, kao i u srcu, plućima, bubrezima, želucu i hrskavici. Iako je potrebno još istraživanja, čini se da je Gas6 regulator rasta ćelija i takođe igra važnu ulogu u razvoju i starenju nervnog sistema.

MINERALIZACIJA KOSTIJU

Tri proteina koja su bitna za mineralizaciju kostiju zavise od vitamina K, to su: osteokalcin, Matriks Gla protein (ili MGP) i protein S. Oni se nalaze u kostima i hrskavici, kao i u mekom tkivu, i olakšavaju normalan rast i razvoj kostiju.

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN K?

Vitamin K1 je primarni oblik vitamina K kojeg možemo naći u ishrani. I možemo ga naći u: kupusu, karfiolu, špinatu, koprivi, indijskoj lucerki (alfafa), paradajzu, grašku, soji, mrkvi, krompiru, džigericu, biljnim uljima, ribljem ulju, mlijeku, siru, žumancu.

KOJI JE PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA K?

Preporučeni dnevni unos vitamina K možete vidjeti u tabeli ispod. Bitno je naglasiti da se navedeni unos odnosi na konzumaciju vitamina K od strane zdravih osoba.

GODINE

MCG DNEVNO – MUŠKARCI

MCG DNEVNO - ŽENE

0-6 MJESECI

2.0

2.0

7-12 MJESECI

2.5

2.5

1-3 GODINE

30

30

4-8 GODINA

55

55

9-13 GODINA

60

60

14-18 GODINA

75

75

19+ GODINA

120

90

 

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA K?

Nedostatak vitamina K za rezultat ima poremećaj u zgrušnjavanju krvi. Ovaj nedostatak se vrlo lako moeže utvrditi laboratorijskim testovima koji mjere vrijeme potrebno da se krv zgruša. Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti i lako dobijanje modrica i krvarenje u obliku krvarenja iz nosa, desni, krvi u stolici i pretjeranom menstrualnom krvarenju. Nedostatak vitamina K kod novorođenčadi može dovesti do krvarenja u mozgu, što je opasno po život.

Nedostatak vitamina K kod odraslih osoba je dosta neuobičajeno iz dva razloga. Prvi razlog je da se vitamin K nalazi u velikom broju raznovrsnih namirnica koje konzumiramo, drugi razlog je da se uneseni vitamin K čuva kroz već navedeni vitamin K ciklus, tako da je rizik od nedostatka vitamina K jako nizak. Najizloženiji riziku od nedostatka vitamina K su osobe koje imaju oštećenje ili bolest jetre.

KO MOŽE IMATI KORISTI OD SUPLEMENTACIJE VITAMINOM K?

Sve osobe mogu imati koristi od suplementacije vitaminom K jer pomaže u prevenciji mnogih uobičajenih bolesti. Neki od zdravstvenih problema i bolesti na koje preventivno utiče vitamin K su osteoporoza, kalcifikacija vena i kardiovaskularne bolesti.

Koristi Vitamina K za bodibildere/sportiste:

 • pomaže tijelu pri apsorpciji kalcija
 • pomaže u regulaciji krvotoka

DA LI VITAMIN K IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA?

Dok je alergijska reakcija na vitamin K moguća, do sada nije poznato da je došlo do trovanja usljed uzimanja velike količine vitamina K. Međutim osobe koje su imale moždani udar, srčani udar ili imaju poremećaj vezan za grušanje krvi, bi trebali se konsultovati sa svojim doktorom prije uzimanja dodatnog vitamina K u obliku suplementacije. Takođe trudnice i dojilje bi trebale izbjegavati velike količine vitamina K, ukoliko im drugačije nije propisao doktor.

VITAMIN E

ŠTA JE VITAMIN E I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE?

Vitamin E čini porodica od osam antioksidansa, sa četiri tokoferola i četiri tokotrienola, i obje grupe uključuju alfa, beta, gamu i deltu. Alfa-tokoferol je oblik vitamina E koji se nalazi u ljudskom tijelu, uglavnom u krvi i tkivu. Alfa-tokoferol je jedini oblik koji zadovoljava preporučeni dnevni unos i ima veliki nutritivni značaj.

Primarna funkcija vitamina E u ljudskom tijelu je funkcija antioksidansa. Vitamin E je savršeno građen u borbi protiv slobodnih radikala i sprječava uništavanje masti koje su ključni dio ćelijskih membrana. Slobodni radikali se sastoje od sitnih čestica koje mogu ući u vaše tijelo i nanijeti mu štetu, i između ostalog se nalaze u duhanskom dimu ili drugim zagađivačima.

Osim što osigurava da se sve ćelijske membrane u tijelu sačuvaju, vitamin E takođe pomaže u zaštiti masnoća koje se nalaze u lipoproteinima niske gustoće (LDL) od moguće oksidacije. Istraživanja su pokazala da oksidacija LDL-a može biti uzrok u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Zdravi ne oksidirani LDL vrši transport holesterola iz jetre u tkiva i ako postane oksidiran i transformira se, postaje i štetan za tijelo.  

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN E?

Primarni izvor vitamina E su biljna ulja poput maslinovog, suncokretovog ili ulja šafrana. Također vitamin E se nalazi i u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. Svih osam oblika vitamina E možete naći u ishrani, s tim da omjeri ovih oblika ovise od vrste hrane. Tako npr. jedna supena kašika maslinovog ulja sadrži 1,9mg alfa-tokoferola i 0,1mg gama-tokoferola, supena kašika suncokretovog ulja sadrži  5,6mg alfa-tokoferola i 0,7mg gama-tokoferola itd.

KOJI JE PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA E?

Preporučeni dnevni unos vitamina E za muškarce je bio 10mg i 8mg za žene. Ovaj iznos je revidiran od strane Odbora za hranu i ishranu Instituta za medicinu 2000. godine, i nove preporučene unose možete vidjetu u tabeli ispod. Bitno je naglasiti da i ove nove preporučene doze dnevnog unosa nisu bazirane na unosu koji će Vam omogučiti da budete zdraviji ili da spriječite potencijalne bolesti, već na unosu koji potreban da ne dođe do avitaminoze.

PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA E

GODINE

MG DNEVNO – MUŠKARCI

MG DNEVNO - ŽENE

0-6 MJESECI

4mg (6 IU)

4mg (6 IU)

7-12 MJESECI

5mg (7,5 IU)

5mg (7,5 IU)

1-3 GODINE

6 mg (9 IU)

6 mg (9 IU)

4-8 GODINA

7 mg (10.5 IU)

7 mg (10.5 IU)

9-13 GODINA

11 mg (16.5 IU)

11 mg (16.5 IU)

14-18 GODINA

15 mg (22.5 IU)

15 mg (22.5 IU)

19+ GODINA

15 mg (22.5 IU)

15 mg (22.5 IU)

* IU = Međunarodne jedinica

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA E?

Zanmiljivo je da kod zdravih osoba nedostatak vitamina E nikada nije zabilježen. Međutim to nije slučaj i sa bolesnicima koji su ozbiljno pothranjeni ili imaju neku genetsku bolest koja utiče prenos proteina.

Osobama koje imaju nedostatak vitamina E prijeti veliki broj zdravstvenih problema. Tako te osobe mogu patiti od poremaćaja ravnoteže i koordinacije, bolesti poznatoj kao ataksija, mogu imati oštećene čulne nerve (periferalna neuropatija), slabost mišića i oštećenje mrežnjače oka. Istraživanja su također pokazala da djeca koja imaju ozbiljan nedostatak vitamina E mogu razviti i neurološke simptome.

Iako je nedostatak vitamina E ekstremno rijedak slučaj, unos manji od optimalnog je dosta učestala pojava u SAD-u. U studiji koju je proveo NHANES (The National Health and Nutrition Examination Survey), 16,295 odraslih osoba starijih od 18 godina je testiranoda bi se utvrdio nivo vitamina E u krvi. Studija je pokazala da 27% bijelaca, 41% afroamerikanaca i 28% meksikanaca ima manje od 20 mikromola alfa- tokoferola po litru krvi. Svaki nivo niži od navedenog može ukazivati na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

KO MOŽE IMATI KORISTI OD SUPLEMENTACIJE VITAMINOM E?

Sve osobe mogu imati koristi od suplementacije vitaminom E. Vitamin E pomaže u prevenciji mnogih bolesti koje pogađaju milione ljudi svake godine, uključujući kardiovaskularne bolesti, katarktu, pad imunog sistema i rak. Suplementacija vitaminom E također pomaže i u liječenju mnogih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, demencije i raka.

Koristi Vitamina E za bodibildere/sportiste

 • Jača imunitet

DA LI VITAMIN E IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA?

Samo je nekoliko nuspojava zabilježeno kod odraslih osoba koje su uzimali preporučenu dnevnu količinu vitamina E. Najčešća i najvjerovatnija nuspojava prilikom uzimanja vitamina E je slabije zgrušnjavanje krvi što povećava šanse za krvarenje.

Osobe koje piju antikoagulante (takođe poznate i kao razrjeđivače krvi) i koje imaju manjak vitamina K, ne bi trebale uzimati vitamin E u obliku suplemenata. Jako je bitno da provjerite sa svojim doktorom da li i vi spadate u ovu rizičnu skupinu. Pored ovoga bitno je i naglasiti da mnogi lijekovi mogu smanjiti apsorpciju vitamina E uključujući isoniazid, mineralna ulja, orlistat, sukralfat, holestiramin i kolestipol.

VITAMIN D

ŠTA JE VITAMIN D I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE ?

Vitamin D je vitamin koji je rastvorljiv u masnoći, esencijalan za održavanje metabolizma kalcijuma. Sam po sebi, vitamin D je biološki neaktivan, što znači da mora biti prerađen u svoje biološki aktivne oblike.

Vitamin D nakon što je unesen ili sintetiziran u tijelu, prolazi kroz naše tijelo i pomaže mnoštvo tjelesnih funkcija kao što su održavanje uravnoteženosti kalcijuma, ćelijska dioba, regulacija imunog sistema, te kontroliranje krvnog pritiska.

Uravnoteženost kalcijuma - Vitamin D je krucijalan za efikasno iskorištavanje kalcijuma u našem tijelu. Vitamin D zadržava nivoe  kalcijumovog seruma, što je važno ne samo za funkcioniranje centralnog nervnog sistema, nego i za rast kostiju i gustoću kostiju.

Imunitet - Vitamin D je veoma snažan modulator imunog sistema. Postoji jako dobro utemeljen naučni dokaz da Vitamin D pruža mnogostruke koristi imunom sistemu i njegovom funkcioniranju, što može spriječiti razvoj auto-imuniteta.

Regulacija  krvnog pritiska je dijelom kontrolisana renin-angiotensin sistemom. Ovaj sistem zahtijeva i renin i angiotensin da bi normalno funkcionirao. Studije su pokazale da nedovoljna količina vitamina D u tijelu smanjuje ove komponente, što znači da osobe koje unose dovoljno Vitamina D spriječavaju rizik od visokog krvnog pritiska.

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN D ?

Vitamin D nalazimo u njegovom prirodnom obliku samo u nekolicini vrsta hrane. Hrana koja sadrži Vitamin D se sastoji od pojedinih vrsta ribe (losos, sardine), ribljeg ulja, te jaja od kokoški kojima je dat Vitamin D injektivno. U ostalu hranu koja sadrži Vitamin D spadaju hljeb, sok od narandže, te pojedine žitarice. Najviše Vitamina D sadrži konzervirani losos sa količinom od 13,3mcg.

KOJI JE PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA D ?

1997. godine, Odbor Hrane i Nutricionizma Medicinskog Instituta (Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine), organizacija koja kreira Preporučene Dnevne Doze Vitamina i Minerala (Recommended Dietary Allowances/RDA), je zaključio da zbog izloženosti suncu koja povećava nivo Vitamina D u tijelu, nemoguće je odrediti preporučenu dnevnu dozu. Zbog toga, odgovarajući unos Vitamina D podrazumijeva da ovaj vitamin nije sintetiziran u koži sunčevim ultra-ljubičastim zrakama. Kada ovo uzmemo u obzir, onda dolazimo do zaključka da se odgovarajući unos Vitamina D odnosi samo na Vitamin D koji je unesen, a ne sintetiziran u našem tijelu. Prema tome, odgovarajući unos odrasle muške i ženske osobe između 19 i 50 godina je 5mcg, odnosno 200IU.

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA D U TIJELU ?

Kada tijelu nedostaje Vitamina D, apsorpcija kalcijuma ne može dostići dovoljan nivo. Zbog toga, PTH (paratiroidni hormon) produkcija paratiroidnih žlijezda je povećana, a kalcijum je prebačen iz kostiju kako bi učestvovao u ovom procesu. Ovaj proces je poznat i kao sekundarni hiperparatireoidizam. Osim što doprinosi ozbiljnom riziku bolesti kostiju, također povećava i rizik od osteoporoze, te mnoštvo drugih zdravstvenih problema.

Rahitis - Nedostatak Vitamina D kod novorođenčadi i djece rezultira u nemogućnosti tijela da mineralizira kosti. Kosti koje brzo rastu su najviše izložene ovom problemu. Bez mineralizacije, udovi postaju zakrivljeni. U ozbiljnim slučajevima, ovu pojavu prate i niski nivoi seruma što može izazvati i napadaje.

Osteomalacija - Iako odraslim osobama kosti više ne rastu, one se konstantno preoblikuju. Pri nedostatku Vitamina D kod odraslih osoba, koštana matrica se ne mijenja, ali se gubi koštani mineral. Ovo rezultira bolovima u kostima. te jako slabim i mekanim kostima.

KO IMA KORISTI OD SUPLEMENTACIJE VITAMINOM D ?

Sve osobe imaju koristi od suplementacije Vitaminom D. Vitamin D pomaže u spriječavanju mnogih uobičajenih bolesti i poremećaja koji pogađaju milione osobe svake godinu uključujući karcinom dojke, kolorektalni karcinuom, karcinom prostate, osteoporozu, autoimune bolesti, te povišen krvni pritisak.


Koristi Vitamina D za bodibildere/sportiste

- Zadržava zdrave i jake kosti

- Pomaže spriječavanju grčeva u mišićima

DA LI VITAMIN D IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA ?

Dok god ne unosite preveliku količinu Vitamina D, nećete osjetiti nikakve negativne efekte. Preporučuje se da ne uzimate više od 50mcg dnevno, jer konstantno uzimanje prevelike količine Vitamina D može uzrokovati smanjenje kostiju, kamenje u bubrezima, te kalcifikaciju (akumulaciju kalcijevih soli) organa kao što su srce, te bubrezi.

VITAMIN C

ŠTA JE VITAMIN C I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE ?

Vitamin C, također poznat kao i askorbinska kiselina, je vitamin topiv u vodi. Za razliku od drugih sisara ljudsko tijelo nema sposobnost da samo proizvodi vitamin C, te je stoga potrebno da ga unosimo kroz hranu i suplemente.

Vitamin C je potreban da bi se obavila sinteza kolagena, koji je ključni sastojak u strukturi tetiva, krvnih sudova, kostiju i ligamenata. Sinteza neurotransmitera noradrenalina također uveliko ovisi od vitamina C. Ovi neurotransmiteri su jako važni za naše tijelo zbog njihove uloge koju imaju u funkciji mozga i uticaja koji imaju na naše raspoloženje.

Za sve one koji žele da ostanu zdravi, Vitamin C bi trebao biti važan dio svakodnevne ishrane. Vitamin C je potreban za sintezu karnitina, male molekule koja je ključna za transport masti u ćelijske organele, mitohondrije. Tu se mast pretvara u energiju, što omogućava ne samo da izgubite višak kilograma, već i da vaše tijelo radi efikasnije.

U nedavno provedenim istraživanjima je ukazano da bi Vitamin C mogao biti uključen i u metabolizam holesterola koji se nalazi u vašem tijelu i u žučnoj kiselini (također poznatoj kao žučnoj soli). Ovo bi moglo imati pozitivan utjecaj ne samo na nivo holesterola u krvi, već i na učestalost kamena u žuči. Vitamin C je i jako dobar antioksidans, i čak u jako malim količinama može pomoći u zaštiti molekula (proteina, masti i ugljikohdrata) od štete koju proizvode slobodni radikali i drugi toksini i zagađivači kao što je pušenje.   

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN C?

Gotovo svo voće i povrće sadrži Vitamin C. U prosjeku oko pet komada nekog voća ili povrća bi trebalo sadržavati oko 200 miligrama vitamina C. Tako npr. Jedna srednja narandža sadrži oko 70mg, pola grejpfuta oko 44mg, slatka crvena paprika oko 140mg, jedan kuhani krompir oko 26mg itd.

KOJI JE PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA C?

U Sjedinjenim Američkim Državama preporučeni dnevni unos vitamina C je tek nedavno revidiran i sada iznosi od 60mg pa naviše i vrijedi i za muškarce i za žene. Preporučeni dnevni unos se određuje tako što ste utvrdi koja dnevna doza Vitamina C (ili bilo kojeg drugog mikronutrijenta) je potrebna da se spriječi avitaminoza, nasuprot količine koja će uticati na poboljšanje zdravlja. Preporučeni dnevni unos Vitamina C za pušače je za 35mg veći u odnosu na nepušače iz razloga što su pušači izloženi većem oksidativnom stresu toksina koji se nalaze u duhanskom dimu.

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA C U TIJELU?

Nedostatak vitamina C je već stoljećima poznat kao skorbut, potencijalno smrtonosna bolest. Početkom 1800. Britanska mornarica je shvatila da se protiv njega mogu boriti konzumiranjem velike količine narandži i limuna. Međutim iako su znali da se navedenim voćem skorbut može spriječiti, tek ranih 1930-ih godina je otkriveno da je Vitamin C zapravo lijek za skorbut.

Simptomi skorbuta uključuju lako dobijanje modrica ili krvarenje, gubitak zuba, kose i bol i oticanje u zglobovima. Jedini rani simptom skorbuta je obično umor. Skorbut je jako rijetka bolest, jer avitaminoza vitamina C se može izbjeći konzumiranjem samo 10mg vitamina C dnevno.

KOME POMAŽE SUPLEMENTACIJA C VITAMINOM ?

Svi mogu imati koristi od suplementacije vitaminom C. Vitamin C pomaže u prevenciji mnogih uobičajenih bolesti koje pogađaju milione ljudi svake godine, uključujući koronarne bolesti srca, moždani udar, rak, katarakte i trovanje olovom. Vitamin C također može pomoći i u liječenju vazodilatacije (nedostatka sposobnosti da se krvne žile šire), hipertenzije, raka, dijabetesa i obične prehlade.

KORISTI VITAMINA C ZA BODIBILDERE/SPORTISTE

 • Pomaže u održavanju visokog nivoa testosterona

DA LI VITAMIN C IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA ?

Ne, u kolko ga ne uzimate u prevelikim dozama. Preporučeno je da ne uzimate više od 2,000mg dnevno, jer veće doze mogu dovesti stomačnih tegoba i dijareje.

By Gordan Malić | | health, Savjeti, suplementacija, vitamin c, vitamini, zdravlje | 0 comments | Pročitaj više

VITAMIN B

ŠTA JE VITAMIN B I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE ?

Vitamin B (ili vitamin-B kompleks) predstavlja zapravo 8 vitamina rastvorljivih u vodi. Termin vitamin B ili vitamin B kompleks, je jednostavno termin kojim se označava čitava grupa. Osam vitamina koji čine ovu grupu jesu tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), cijanokobalamin (B12), folna kiselina i biotin. Svaki od ovih vitamina ima svoje karakteristike.

Vitamin B je odgovoran za mnogobrojne krucijalne procese u Vašem tijelu. Ovi procesi uključuju konvertovanje ugljikohidrata u glukozu (energiju), razgradnju masnoća i proteina (pružajući potporu funkcijama centralnog nervnog sistema), mišićno ublažavanje u stomaku i intestinalnom traktu, te pomaže u stvaranju funkcija kože, kose, očiju i usta.

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN B

Najviše Vitamina B nalazimo u pivskom kvascu, žitaricama, jetrici, jajima, zelenom povrću i orasima. Vitamin B12 možemo pronaći jedino u hrani životinjskog porijekla kao što je meso, mliječni proizvodi, jaja i morska hrana. Istraživanja su pokazala da osobe starije dobi (50+ godina) gube sposobnost apsorpcije adekvatne količine vitamina B12 iz mesa ili mliječnih proizvoda. Tu posebno dolazi do izražaja potreba za suplementacijom Vitaminom B.

Kada gledamo zasebno 8 vitamina koji čine grupu Vitamina B, onda možemo zaključiti da naše tijelo najviše treba Niacina (15-20mg), te pantotenske kiseline (10mg). Niacina najviše ima u mesu, mlijeku, jajima, ribi, mahunarkama, te krompiru. Pantotensku kiselinu možete pronaći u mesu, mahunarkama i žitaricama.

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA B U TIJELU ?

Zbog važnosti uloge Vitamina B u našem tijelu, simptomi nedostatka su ozbiljni, te se odmah primjećuju. Svaki vitamin koji je grupisan u kompleks Vitamina B, ima različite funkcije u našem tijelu, te različite znakove nedostatka tog vitamina.

Vitamin B1, thiamin - Nedostatak izaziva neurološki i kardiovaskularni poremećaj poznat pod imenom beri-beri. Ova bolest izaziva gubitak težine, emocionalne smetnje, neuravnotežene čulne percepcije, slabost u udovima, nenormalne srčane ritmove, te nateknuća tkiva (edeme). U ozbiljnim slučajevima izaziva prestanak rada srca i moguću smrt. Hronični nedostatak tiamina može izazvati amneziju.

Vitamin B2, riboflavin - Nedostatak izaziva ariboflavinozu. Ovi simptomi mogu podrazumijevati ispucale usne, preveliku osjetljivost od izlaganja suncu, upalu jezika, hiperemiju i upaljeno i natečeno grlo.

Vitamin B3, niacin - Nedostatak može izazvati pelagru. Pelagra izaziva agresiju, dermatitis, nesanicu, slabost i umor, mentalnu konfuznost i dijareju. Kao i kod nedostatka tiamina, i u ovom slučaju nedostatak može izazvati senilnost i smrt.

Vitamin B5, pantotenska kiselina - Nedostatak vodi ka anemiji, depresiji, visokom krvnom pritisku, dermatitisu, zadržavanju vode u tijelu, te visokim nivoima homocisteina.

Vitamin B7, biotin - Nisu pronađeni tipični simptomi nedostatka ovog vitamina kod odraslih osoba. Međutim, kod novorođenčadi, nedostatak biotina može uzrokovati neravnomjeran rast, te neurološke poremećaje.

Vitamina B9, folna kiselina - nedostatak može rezultirati u makrocitnoj anemiji, kao i povišenim nivoima homocisteina. Nedostatak folne kiseline kod žena u trudnoći može izazvati komplikacije pri porođaju, te se zbog toga trudnicama preporučuje suplementacija ovim vitaminom. Istraživanja su pokazala da folna kiselina može usporiti negativne efekte starenja na mozak.

Vitamin B12, kobalamin - B12 je jedan od najproduktivnijih B vitamina. Nedostatak uzrokuje makrocitnu anemiju, povišen homocistein, gubitak pamćenja, te druge kognitivne negativne efekte. Nedostatak ovog vitamina se najčešće javlja kod starije populacije, obzirom da apsorpcija B12 slabi sa starenjem. U veoma ekstremnim slučajevima nedostatka, moguća je i paraliza.

KOME POMAŽE SUPLEMENTACIJA B VITAMINOM ?

Svi mogu imati koristi od suplemenata koji sadrže Vitamin B. Svi vitamini u Vitaminu B rade zajedno kao cjelina i na taj način obezbjeđuju veliki doprinos našem zdravlju. Taj doprinos uključuje i ubrzavanje metabolizma, zadržavajući zdravu kožu i mišićni tonus, povećavajući funkcije imunog i nervnog sistema, a pomaže i rastu i diobi ćelija. Pored ovih koristi koje imamo uzimanjem Vitamina B, ovaj vitamin pomaže i u borbi štetnih dejstava stresa, depresije, te kardiovaskularnih oboljenja.

KORISTI VITAMINA B ZA BODIBILDERE/SPORTISTE

- pomaže održavanju visokog nivoa energije

- pomaže u probavi ugljikohidrata i masnoća

DA LI VITAMIN B IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA ?

Kada se koristi u preporučenim dozama, vitamin B nema nikakvih štetnih efekata.

By Damir Bošnjaković | | b12, b6, dodaci ishrani, health, Savjeti, suplementacija, vitamin b, vitamini, zdravlje | 0 comments | Pročitaj više

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

 • NOVI POPUSTI U MUSCLEFREAK-U!!!

  Iako smo još uvijek daleko od novogodišnjih praznika, sezona poklona i ludih sniženja u Muscle Freak-u je počela. Pored već sniženih cijena, pripremili smo i dodatna sniženja na određene artikle, kao i potpuno nove pakete i akcije. S obzirom da... pročitaj više

 • OKTOBAR 2016. Newsletter

    Vrijeme godišnjih odmora i ljeto su završili, stigla nam je jesen i vrijeme je da se opet posvetimo treninzima i vratimo u formu. Mi u MuscleFreaku znamo kako to nekada nije lako, te da bi vam što više olakšali... pročitaj više

 • MUSCLEFREAK NAGRADNA IGRA!!!

    Dragi kupci, Za vas smo pripremili nagradnu igru povodom 30. rođendana Optimum Nutrition-a pod nazivom „30 dana besplatne suplementacije“. Sretni dobitnik osvaja Optimum Nutrition 100% Gold Standard Whey 900g., 100% Gold Standard Casein 900g. i Gold Standard Pre-Workout. U... pročitaj više