muscle freak smoothie

U današnje vrijeme kada svi živimo užurbanim načinom života popularni smoothie napici i prirodni sokovi prava su poslastica za naše tijelo. Osim što nas tjeraju da svakodnevno konzumiramo svježe voće i povrće našem organizmu daju sve potrebne sastojke koji su vrlo važni za njegov normalan rad.

Osnovne prednosti kašastih sokova (smoothie) su brza i laka izrada, hranjivost i ono najvažnije, veliki broj mogućih kombinacija koje možete kreirati prema zdravstvenom stanju. Pored navedenih, u nastavku saznajte još 6 odličnih razloga za njihovu konzumaciju:

  1. Smoothie su pravi hranjivi obroci u čaši

Smoothie sadrži mnogo bjelančevina, vitamina, minerala, enzima i kalorija tako predstavlja idealnu zamjena za međuobrok jer vas drži sitima i tijelu daje energiju, a možete ga obogatiti jogurtom i raznim koštunjičavim voćem. Konzumacija ovog fantastičnog napitka će ubrzati vaš metabolizam i povećavati energiju, poboljšati probavu, pomoći očistiti jetru i omogućiti detoksikaciju tijela koja će zauzvrat ubrzati proces gubitka masnih naslaga.

  1. Smoothie će vas ispuniti prirodnom energijom

Budući da se svi sastojci za smoothie dobro izmiješaju u blenderu, lakše se probavljaju, što omogućava bolju apsorpciju. To omogućava tijelu da lako vari hranu bez trošenja puno energije na probavu i asimilaciju i upravo zbog toga gotovo da možete doživjeti „energizirajući“ osjećaj konzumacijom smoothia.

Povrće i voće je bogato aminokiselinama (izvori bjelančevina), vitaminima, mineralima, vlaknima, ugljikohidratima, i prirodnim šećerima i mastima. Ako ste na strogoj dijeti i mjerite kalorijski unos hranjivih tvari, smoothie i prirodni sokovi vam upravo olakšavaju taj proces.

  1. Jednostavno se prave

Iako neki od vas nisu mnogo vješti u kuhinji, svi vi možete uzeti omiljeno voće, staviti ga u blender i napraviti ukusan, zdrav i hranjiv obrok. Svatko od vas može sa svojim omiljenim voćem, bez praćenja nekih posebnih recepata, napraviti odličan i ukusan obrok. Dakle ne morate biti talentovani za kuhanje, jer doslovno možete koristiti šta god da želite i zagarantovno je da ćete spremiti obrok odličnog ukusa. Nema kuhanja, kao ni korištenja nekih složenih tehnika, a obrok je spreman za jako malo vremena.

  1. Smoothie su brzo gotovi

Smoothie se doslovno spremaju jednu minutu. Ako ste spori ili ako ste tek počeli da pravite i konzumirate smoothie, možda će vam trebati maksimalno 15 minuta da ga napravite i očistite pribor.

Smoothie je idealan obrok za sve one koji vode užurban način života i preskaču doručak ili nemaju dovoljno vremena pojesti dovoljnu količinu voća i povrća dnevno. Idealna je zamjena tom obroku budući da se radi o energetskom napitku koji će vas održavati produktivnim i svježim.

   

5.  Smoothie pomažu u detoksikaciji organizma

Veliki je brjo neorganskih i industrijskih zagađivača u našem okruženju koji su uzročnici raznih bolesti. Dakle, jako je bitno omogućiti našem organizmu proces detoksikacije kako bi se izbjegao proces nakupljanja toksičnih materijala. Svo voće ima efekat čišćenja organizma, tako da i smoothie potiče proces detoksikacije organizma

   

6.  Smoothie je veoma zabavno praviti

Čak iako smoothie konzumirate svako jutro, neće vam dosaditi da ga pravite, jer postoji veliki broj kombinacija koje možete kreirati svako jutro na različite načine. Svaki dan možete iskorisiti i probati neki novi sastojak i napraviti novu kombinaciju i veliki broj recepata i novih ukusa.

Svi navedeni razlozi, kao i mnoštvo ostalih, su dovoljni da shvatite zašto su smoothie idealan obrok za bodybuildere.

 

Upute

Sastav smoothie varira prilično i obično je definisan onim što vam se u tom trenutku jede. Za početak, potrebna je baza, nosač smjese koju blendamo. Može poslužiti i obična voda, ako nemate ništa drugo pri ruci, ali ako ciljate na uistinu zdrav obrok, uzmite nešto hranjivije.

 

I korak

Hranjive tvari:

-  biljno mlijeko: lako se nabavlja, još lakše pravi a time je i štedljivo – probajte rižino, zobeno, proseno, bademovo, lješnjakovo, sezamovo, suncokretovo

-  zobeno vrhnje – neka bude baza za guste, kremaste smoothie sa puno bobičastog voća..

-  sokovi: jabučni, višnjin, multi … Izbor je vaš. Pokušajte ne uzimati varijante sa dodanim šećerom. Možete koristiti vodu ili neki od sokova kao glavninu a onda dodati po decilitar sokova tipa aronije, nara, borovnica, brusnice…

-  čajevi: zeleni, brusnica, hibiskus, komorač...

-  jogurti, kravlje i kozje mlijeko

 

II korak

Dodavanje zelenila. Koristi se:

- blitva

- kelj

- mladi špinat

 

III korak

Dodavanje plodova

Voće koje koristite može biti suho i prethodno dobro namočeno i/ili svježe. Možete dodati i nešto povrća.

- banane su najčešći sastojak kašastih sokova jer daju kremastu konzistenciju i blago slade

- savršene su: lubenice, jagode, borovnice, jabuke, kruške, avokado, šljive, breskve, kajsije, mango, ananas, grožđe; posebno se sjetite voća koje imate a već je djelomično iskorišteno. Poslužit će i smrznuto, konzervirano i suho: smokve, datulje, grožđice, dud itd.

- povrće: krastavci, mrkva..

- suhe sjemenke: indijski oraščići, bademi, lješnjaci, sjemenke konoplje….

 

Po potrebi i ukusu, dodatno aromatizirajte cimetom, kurkumom, kajenskim paprom, rogačem, vanilijom i sličnim.

 

Recept

Sastojci:

1 banana

1 kašika kikiriki putera

4 bjelanjka

60 ml malomasnog mlijeka

1 mjerica 100% Whey Gold standard (okus čokolade)

1 mjerica zobenih pahuljica

1 mjerica kazeina (okus po želji)

 

Način pripreme:

U blender ubacite bjelanjke i mlijeko i dobro izmiješajte. Nakon toga dodajte bananu i kikiriki puter i zajedno sve promiješajte. Zatim dodajte sve ostale sastojke i sve zajedno izmiješajte. Ukoliko vam je smoothie pregust dodajte vode ili mlijeka do željene gustoće.

Uživajte...

 

1 komentar

Mirza

Mirza

Super ovo zvuci

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja