ARNOLD SCHWARZENEGGER-Tajna savršenog bicepsa!


Biceps Arnolda Schwarzeneggera tj. TOPOVI kako su ih nazivali u to doba su vjerojatno najpoznatiji u ljudskoj povijesti, i to s pravom. Obim ruku koji je bio skoro 56 cm nije bio samo najveci u to vrijeme (kasne 60-e do sredine 70-ih godina) nego su imale i najidealniji oblik tog doba. Arnold se drzao 2 stvari: jednostavnost i brutalnost. Radio je vjezbe za izgradju velike mase i vjezbe za izolaciju bicepsa.

Arnoldova omiljena vjezba za biceps i za masu tog prvestveno malog misica je bila Cheating barbell curls tj. varanje stojeci biceps pregib sa sipkom. Ovaj je režim koristio jos kad je bio tinejdžer. "Varanje na stojeći biceps pregibu je jedina vježba za masu" jednom je izjavio kad su ga pitali. Takodjer je volio raditi i biceps pregib sa bucicama na kosoj klupi od 45 stupnjeva kako bi se osigurala maksimalna ekstenzija bicepsa za maksimalni ucinak.


ŠOKIRAJ MIŠIĆ DA BI BIO VELIK

Arnold je uvijek vjerovao da je tijelo nevjerovatno prilagodljivo i može se naviknuti na ista opterecenja. Znao je da je čak i da trening na vrlo visokoj razini intenziteta će izazvati nikakve nove dobitke ako je sve učinjeno na isti način, s istim rutinama, iz dana u dan. Arnold je savjetovao da se "šokiraju" ruke raznim trikovima : dodavanje težine, dodavanje ponavljanja i setova, ubrzavanje treninga i smanjenje odmora, raditi nove vjezbe cak i izmisljati.


SAVRŠENA TEHNIKA

Da biste u potpunosti izolirati biceps mišić kada se radi pregib, Arnold bi savjetovao početnicima da taj pokret izvode s leđima prema zidu. Vjerovao je da pri tom pokretu samo ruke trebaju da rade i da bilo koji drugi misic ako se ukljuci pri izoliranju bicepsa ponistava taj ucinak.Također je radio rotiranje kretanja kroz najduži raspon pokreta. "Kada radite rotiranje morate donijeti svoju ruku ravno do ramena. Ako promijenite tu crtu milimetar, iznutra ili izvana, uzimate stres od bicepsa i nećete dobiti iste rezultate." rekao je Arni.


FOKUS

Biti skoncentrisan na svako ponavljanje svakog seta je nesto sto je Arnoldu bilo najznacajnije! Kada je trenirao i bio maksimalno skocentrisan jednostano nista ga nije moglo prekinuti ili odvuci paznju. U glavi je imao viziju kako tijelo zeli da ima i vjerovao je da jednostavo takvo razmisljanje pospjesuje da misic vise raste. "U mislima sam vidio svoj biceps kao planinu, nevjerovatno veliku, a ja sam zamišljao dizanje ogromne količine tegova s tom nadljudskom misicnom masom" je bila jedna od Arnoldovih slavnih recenica. Jedna od najpoznatih izjava velikog Arnolda je bila "Ubaci svoj um u mišić jer moć uma se ne može podcijeniti". U danasnje doba svojesvrsno i velikom Kai Green-u je snaga uma najvaznija stvar u bodybuildingu.

 

By Vedran Veža | | arnold, biceps | 0 comments
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Muscle Freak Podgorica

    Dragi građani Podgorice i Crne gore, Od sada ste u prilici posjetiti novo otvoreni protein shop "Muscle Freak" u ulici Avda Međedovića u Podgorici i kupiti suplemente za sportsku prehranu renomiranih svjetskih brendova kao što su Optimum Nutrition, BSN, Muscletech,... pročitaj više

  • Banja Luka Open 2016 Jiu Jitsu Championship

    Petog novembra 2016. Banja Luka je bila domaćin međunardnog turnira u brazilskoj jiu jitsi (BJJ) pod nazivom "Banja Luka open 2016.". Turnir je organizovan od strane FENIX BJJ Academy i prvo je ovakve vrste u ovom gradu. Na turniru je... pročitaj više

  • NOVEMBAR 2016. NEWSLETTER

    Još jedan mjesec ispunjen akcijama i povoljnim cijenama je ispred nas, ali za početak ćemo prvo napraviti kratak osvrt na oktobar koji je u Muscle Freak-u bio jako ispunjen. NAGRADNA IGRA "30 DANA BESPLATNE SUPLEMENTACIJE" JE ZAVRŠILA Nakon mjesec dana... pročitaj više