3 načina kako Whey protein pomaže kod gubitka kilaže

Whey protein je kralj kada se radi o izgradnji mišićne mase, no da li ste znali da je isto tako moćan i kao pomoćnik kod gubljenja kilograma?

 

1. Povećava hormone koji vrše supresiju gladi


 

Whey protein je građen iz nekoliko bioakivnih komponenti ili malih molekula koje imaju snažan uticaj u našem tijelu. Glycomakro protein (GMP) je jedna koja može imati veliku ulogu kod supresije apetita. GMP dokazano pospješuje sekreciju stomačnog hormona koleocistokinina (CCK). CCK igra veliku ulogu kod slanja osjećaja sitosti u mozak što vas može ohrabriti i olakšati vam da ostavite viljušku. Studija objavljena u žurnalu Appetite je to i pokazala. Istraživači su dali subjektima regularan whey protein ili protein kojem je bio odstranjen GMP prije nego što su sjeli za obrok all-you-can-eat. Subjekti koji su konzumirali regularan whey su pojeli mnogo manje u odnosu na drugu grupu ispitanika.

 

2. Signalizira dostupnost goriva u mozgu

 

Whey protein sadrži više leucina u odnosu na bilo koji drugi izvor proteina. Pored njegove uloge za izgradnju mišića za leucin se smatra da ima i direktan uticaj na osjećaj sitosti. U studiji objavljenoj u „Journal of Science“ istraživači su injektovali u jednu grupu miševa suplementalni leucin. Zatim su nakon kratkog perioda gladovanja dvije grupe miševa izložene neograničenoj količini hrane. Obje grupe su u narednih 24 sata dobile na kilaži ali oni miševi kojima je dat leucin su dobili samo jednu trećinu težine koju je dobila kontrolna grupa. Kada konzumirate whey bogat leucinom, leucin šalje signal „dostupnog goriva“ mTOR kompleksu. Kao rezultat toga mTOR šalje signal hipotalamusu da regulira apetit što vam pomaže da se osjećate punima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Stabilizira šećer u krvi

 

Glad je jedna od posljedica niskog nivoa šećera u krvi. Nakon obroka, naročito onog bogatog ugljikohidratima(pogotovo prostim) nivo šećera u krvi skače, međutim kratko nakon toga, nivo inzulina se podiže kako bi održao nivo šećera u krvi u granicama normalnog. Rapidno povišenje nivoa šećera u krvi i inzulinski odgovor može izazvati nagli pad šećera u krvi. Ovo je sve priprema za napad gladi.
Whey pomaže da se izbjegne ovakav odgovor, pomažući održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i apetita satima nakon obroka. Whey ima veliki utjecaj na oslobađanje dva inkretina. Glukagon peptid-1 (GLP-1) i ovisnog o glukozi insulinotropic polipeptida (GIP) [6-8] Inkretini rade na poboljšavanju inzulinskog odgovora na obrok kako bi se osigurala pravilna kontrola šećera u krvi.
Whey pomaže da se održi stabilan nivo i energije ali isto tako i apetita, bez masivnog porasta nivoa šećera u krvi i inzulinskog odgovora što bi u konačnici dovelo do osjećaja gladi.

By Sanin Custovic | | 0 comments
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Muscle Freak Podgorica

    Dragi građani Podgorice i Crne gore, Od sada ste u prilici posjetiti novo otvoreni protein shop "Muscle Freak" u ulici Avda Međedovića u Podgorici i kupiti suplemente za sportsku prehranu renomiranih svjetskih brendova kao što su Optimum Nutrition, BSN, Muscletech,... pročitaj više

  • Banja Luka Open 2016 Jiu Jitsu Championship

    Petog novembra 2016. Banja Luka je bila domaćin međunardnog turnira u brazilskoj jiu jitsi (BJJ) pod nazivom "Banja Luka open 2016.". Turnir je organizovan od strane FENIX BJJ Academy i prvo je ovakve vrste u ovom gradu. Na turniru je... pročitaj više

  • NOVEMBAR 2016. NEWSLETTER

    Još jedan mjesec ispunjen akcijama i povoljnim cijenama je ispred nas, ali za početak ćemo prvo napraviti kratak osvrt na oktobar koji je u Muscle Freak-u bio jako ispunjen. NAGRADNA IGRA "30 DANA BESPLATNE SUPLEMENTACIJE" JE ZAVRŠILA Nakon mjesec dana... pročitaj više