VITAMIN C

 

ŠTA JE VITAMIN C I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE ?

Vitamin C, također poznat kao i askorbinska kiselina, je vitamin topiv u vodi. Za razliku od drugih sisara ljudsko tijelo nema sposobnost da samo proizvodi vitamin C, te je stoga potrebno da ga unosimo kroz hranu i suplemente.

Vitamin C je potreban da bi se obavila sinteza kolagena, koji je ključni sastojak u strukturi tetiva, krvnih sudova, kostiju i ligamenata. Sinteza neurotransmitera noradrenalina također uveliko ovisi od vitamina C. Ovi neurotransmiteri su jako važni za naše tijelo zbog njihove uloge koju imaju u funkciji mozga i uticaja koji imaju na naše raspoloženje.

Za sve one koji žele da ostanu zdravi, Vitamin C bi trebao biti važan dio svakodnevne ishrane. Vitamin C je potreban za sintezu karnitina, male molekule koja je ključna za transport masti u ćelijske organele, mitohondrije. Tu se mast pretvara u energiju, što omogućava ne samo da izgubite višak kilograma, već i da vaše tijelo radi efikasnije.

U nedavno provedenim istraživanjima je ukazano da bi Vitamin C mogao biti uključen i u metabolizam holesterola koji se nalazi u vašem tijelu i u žučnoj kiselini (također poznatoj kao žučnoj soli). Ovo bi moglo imati pozitivan utjecaj ne samo na nivo holesterola u krvi, već i na učestalost kamena u žuči. Vitamin C je i jako dobar antioksidans, i čak u jako malim količinama može pomoći u zaštiti molekula (proteina, masti i ugljikohdrata) od štete koju proizvode slobodni radikali i drugi toksini i zagađivači kao što je pušenje.   

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN C?

Gotovo svo voće i povrće sadrži Vitamin C. U prosjeku oko pet komada nekog voća ili povrća bi trebalo sadržavati oko 200 miligrama vitamina C. Tako npr. Jedna srednja narandža sadrži oko 70mg, pola grejpfuta oko 44mg, slatka crvena paprika oko 140mg, jedan kuhani krompir oko 26mg itd.

KOJI JE PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA C?

U Sjedinjenim Američkim Državama preporučeni dnevni unos vitamina C je tek nedavno revidiran i sada iznosi od 60mg pa naviše i vrijedi i za muškarce i za žene. Preporučeni dnevni unos se određuje tako što ste utvrdi koja dnevna doza Vitamina C (ili bilo kojeg drugog mikronutrijenta) je potrebna da se spriječi avitaminoza, nasuprot količine koja će uticati na poboljšanje zdravlja. Preporučeni dnevni unos Vitamina C za pušače je za 35mg veći u odnosu na nepušače iz razloga što su pušači izloženi većem oksidativnom stresu toksina koji se nalaze u duhanskom dimu.

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA C U TIJELU?

Nedostatak vitamina C je već stoljećima poznat kao skorbut, potencijalno smrtonosna bolest. Početkom 1800. Britanska mornarica je shvatila da se protiv njega mogu boriti konzumiranjem velike količine narandži i limuna. Međutim iako su znali da se navedenim voćem skorbut može spriječiti, tek ranih 1930-ih godina je otkriveno da je Vitamin C zapravo lijek za skorbut.

Simptomi skorbuta uključuju lako dobijanje modrica ili krvarenje, gubitak zuba, kose i bol i oticanje u zglobovima. Jedini rani simptom skorbuta je obično umor. Skorbut je jako rijetka bolest, jer avitaminoza vitamina C se može izbjeći konzumiranjem samo 10mg vitamina C dnevno.

KOME POMAŽE SUPLEMENTACIJA C VITAMINOM ?

Svi mogu imati koristi od suplementacije vitaminom C. Vitamin C pomaže u prevenciji mnogih uobičajenih bolesti koje pogađaju milione ljudi svake godine, uključujući koronarne bolesti srca, moždani udar, rak, katarakte i trovanje olovom. Vitamin C također može pomoći i u liječenju vazodilatacije (nedostatka sposobnosti da se krvne žile šire), hipertenzije, raka, dijabetesa i obične prehlade.

KORISTI VITAMINA C ZA BODIBILDERE/SPORTISTE

  • Pomaže u održavanju visokog nivoa testosterona

DA LI VITAMIN C IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA ?

Ne, u kolko ga ne uzimate u prevelikim dozama. Preporučeno je da ne uzimate više od 2,000mg dnevno, jer veće doze mogu dovesti stomačnih tegoba i dijareje.

HealthSavjetiSuplementacijaVitamin cVitaminiZdravlje

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja