5 grešaka koje vas sprječavaju da budete snažniji

Vrlo često se dešava da u jednom periodu vježbači stagniraju i bez obzira što treniraju i vježbaju naporno svaki dan, imaju velike poteškoće da savladaju težine. U nastavku pročitajte nešto više o greškama koje veliki broj vježbača pravi u svom pohodu na snagu, i koje ih konstanto primoravaju da stagniraju na putu ka ostvarenju željenih rezultata. Pročitajte nešto više o tim greškama i potrudite se da ih ne pravite kako biste iz dana u dan sve više napredovali.

 

Greška 1 – Ne odustajte od vježbi koje vam ne idu od ruke

Ukoliko imate poteškoća u izvođenju pojedinih vježbi, tačnije u probijanju težina u nekim vježbama, to ne znači da odustanete od njih i da ih potpuno izbacite iz svog trening programa. Sasvim je normalno da nismo svi isti, nekima odlično ide izvođenje mrtvog dizanja, nekima potisak, a nekima čučnjevi. Ako se desi npr. da stagnirate u izvođenju čučnjeva, neka to bude vježba sa kojom ćete počinjati trening. Tijelo je tada odmorno, zagrijano i možete puno više izvući od te vježbe. Najlakše je odustati na prvoj prepreci, ali ne dozvolite sebi da dođe do toga nego se trudite da svaki naredni trening dodate minimalnu težinu i automatski vam se otvaraju vrata i šansa za veći napredak.

 

Greška 2 – Ne odmarate se dovoljno

Način na koji se vi borite sa umorom određuje vaše rezultate na dugoročnom planu. Treniranje i jako vježbanje generišu umor i sasvim je normalno da veliki dio vaše sportske i takmičarske karijere bude obilježen izvjesnim stepenom umora. Pronađite balans između stimulacije mišićnog rasta sa jedne strane, i pretreniranosti i povreda koje vrebaju sa druge strane. Napravite kvalitetan trening program koji sadrži periode intenzivnog treniranja i period malo manjeg napora sa ciljem obezbjeđivanja dovoljno vremena i prostora za odmor, što će rezultirati napretkom i mišićnim rastom. Morate imati na umu činjenicu da ne smijete konstantno trenirati na granicama vašeg maksimuma.

 

Greška 3 – Birate uvijek iste vježbe za izvođenje

Ukoliko ne rotirate i mijenjate vježbe s vremena na vrijeme vrlo teško ćete stimulisati mišićni rast, dakle rotirajte vježbe. Naravno u određenim situacijama je opravdano konstantno forsirati određenu kombinaciju vježbi, kao npr. ako želite da razvijete gornji dio grudi, ali ne možete ići tako u nedogled. Vaše tijelo se vremenom prilagođava konstantnom izvođenju jedne vježbe i upravo se tu krije značaj rotiranja vježbi. Pored tog značaja, rotiranjem stičete iskustvo u izvođenju različitih pokreta što smanjuje rizik od različitih povreda. Morate biti svjesni da rotacija ne znači remont treninga svaki put kada dođete u teretanu, ali razlika u jednoj ili dvije vježbe je itekako korisna. Jer, što postajete iskusniji to ćete više željeti da rotirate i unosite promjene u vježbe. Preporuka je da se pojedinačni trening rotira svake sedmice, a kompletan program na svake četiri nedjelje.

 

Greška 4 – Periodično treniranje

Da biste povećali snagu i kondiciju najbolje je da konstantno primjenjujete trening program. Vježbač koji se periodično pridržava kvalitetnog trening programa ostvaruje gore rezultate od lošijeg programa koji se konstantno primjenjuje. Ako želite da napredujete iz godine u godinu i budete sve bolji i bolji, morate konstantno trenirati i ne smijete sebi dopustiti duže pauze. Da biste izbjegli ovu situaciju jednostavno na papir napišite vaše uobičajene obaveze i prema njima prilagođavajte vaš trening program i program ishrane. Ako vaš trening program ne može da isprati vaše dnevne aktivnosti ne očekujte velika ostvarenja i napredak. Također, trening program nije dobar niti kvalitetan ako se šesto povređujete pa vas to sprječava da konstantno trenirate. Da biste spriječili ovakav scenario u vaš trening program ubacite kratko zagrijavanje, istezanje i tzv. alternativne vježbe, vježbe koje ćete izvoditi ukoliko iz nekog razloga ne možete sprovesti vježbe koje su prve na popisu.

 

Greška 5 – Pogrešan broj ponavljanja

Kada se radi o početnicima oni mogu napredovati u snazi pri samo 40% RM (maksimalna težina koju vježbač može podići samo jedanput). Odmicanjem vremena tijelo se prilagođava i procenat raste na 70% RM, što otprilike znači 12 ponavljanja u serii. Daljim odmicanjem vremena, procenat raste na nekih 85% RM što znači oko 5 ponavljanja i upravo ovdje većina vježbača pravi grešku. Vrlo mali broj vježbača shvata da 5 ponavljanja neće donijeti neke značajne rezultate te umjesto toga probajte sa pojedinačnim izbačajima na ili preko 90% RM. Pridržavajte se prethodnih savjeta, prije svega obratite posebnu pažnju na rotiranje vježbi i adekvatan odmor i ovi pojedinačni izbačaji biće odlični da napredujete u snazi na duge staze. 

 

 

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja