Hrana – Muscle Freak Liquid error: Could not find asset snippets/sca.freegifts.liquid

Hrana

PRE-WORKOUT OBROK PRIJE TRENINGA TERETANA/KARDIO

By Renato Barlok | | 0 comments | Pročitaj više

Jedimo u bojama za bolje ZDRAVLJE

Bijela hrana – imunitet


Bijela hrana sadrži organske spojeve, poput alicina, koji imaju antitumorsko dejstvo (sprječavaju nastanak i razvoj tumora). Bijele namirnice sadrže i antioksidanse kao što su flavonidi, te kalij. Bijele namirnice štite srce i održavaju zdravu razinu holesterola u krvi.
Najbolji predstavnik ove grupe bi svakako bio bijeli luk ili češnjak.
Bijeli luk smanjuje masti u krvi, spriječava suženje krvnih žila (arteriosklerozu), snižava krvni tlak. Upotreba bijelog luka smanjuje razvoj kardiovaskularnih oboljenja, tako što smanjuje povišen kolesterol, smanjuje povećan LDL-loš kolesterol, smanjuje sljepljivanje krvnih stanica i spriječava nastanak tromba, utiče i na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C-reaktivnog proteina. Bijeli luk spriječava prehladu i koristi se u njenom liječenju, a njegova efikasnost kod prehlade je i naučno potvrđena.
Kako djeluje bijeli luk?
Bijeli luk povećava odbrambene sposobnosti organizma i pomaže organizmu da se izbori sa raznim izazivačima bolesti. Neka laborijska istraživanja sugeriraju da bijeli luk ima i antikancerogeno djelovanje. Pokazuje i antiparazitsko djelovanje, ako se primenjuje u velikim količinama. Svjež bijeli luk sadrži alicin, koji ima antibakterijsko, antivirusno i antifungalno svojstvo, tj. djeluje protiv bakterija virusa i gljivica. Bijeli luk je najpoznatiji po svom antibakterijskom (uništava bakterije) antihiperlipidemijskom (smanjuje nivo masti u krvi) i antitrombocitnom (spriječava nastanak tromba) djelovanju. Svjež bijeli luk se pokazao efikasnim u borbi protiv sojeva E.coli, meticilin rezistentnog Staph aureus, Salmonella enteritidis i Candida albicans u laboratorijskim uslovima.


Zelena hrana – detoksifikacija


U ovu grupu spadaju uglavnom biljke iz porodice krstašica. Krstašice uključuju brokulu, cvjetaču, rotkvice, kelj, prokulice, kupus i potočarku.
Naziv „krstašice“ potječe od latinskog Cruciferae što dolazi od riječi križ zbog lišća koje se međusobno križa i oblikuje glavicu. Iako su različitog oblika, cvjetača i brokula se također svrstavaju u tu biljnu porodicu.U nutritivni sastav ovih vrijednih biljaka ulaze ugljikohidrati, vitamini (vitamin C, folati, tokoferoli, provitamin A), minerali (željezo, kalcij, selen, bakar, magnezij, cink) i nešto proteina. Biljke krstašice su karakteristične po tome što osim flavonoida antocijana i karotenoida sadrže i spojeve sa sumporom (glukozinolate i metil cistein sulfoksid). Za sumporne spojeve je utvrđeno kako imaju fungicidno i antibakterijsko djelovanje, a u zadnje vrijeme se sve više dokazuje i njihova antikarcinogena aktivnost te kemoterapijsko djelovanje. Da bi ispoljili svoje blagotvorno djelovanje, glukozinolate je potrebno uz pomoć enzima mirozinaze pretvoriti u izotiocijanate. Termičkom obradom se inaktivira mirozinaza čime se smanjuje moć ovog povrća u obrani od bolesti. Tom se problemu može doskočiti na način da se uz brokulu istovremeno konzumira salata od svježeg kupusa.
Izotiocijanati su zbog svoje strukture vrlo reaktivne prirode i lako ulaze u interakciju s fazom 1 i 2 tjelesnog mehanizma detoksikacije karcinogena. Način na koji sprječavaju razvitak karcinoma je metaboliziranje karcinogenih spojeva i ubrzavanje njihovog izlučivanja iz organizma. Najviše blagotvornih spojeva nalazi se u klicama brokule starim 3 dana. Klice sadrže 10 do 100 puta veću količinu sumpornih spojeva u usporedbi sa zrelom biljkom.


Žuta i narandžasta hrana – ljepota i zaštita od karcinoma

Žute i narandžaste namirnice su bogate ugljikohidratima, vitaminom C i betakarotenom koji je neophodan za proizvodnju vitamina A. Osim toga, ove namirnica sadrže i alfa karoten koji štiti od raka.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Internal Medicine, osobe sa visokim nivoom alfa-karotena u krvi imaju manji rizik od rane smrti i veću vjerovatnost za dulji život. Istraživački tim je ispitao vezu između rizika od smrti te konzumacije alfa-karotena kod 15 318 osoba starijih od 20 godina. Sudionicima su, između 1988. i 1994. godine, uzeti uzorci krvi te učinjene medicinske pretrage, a potom su praćeni do kraja 2006 godine. Istraživanje je dalo sljedeće rezultate:
• 3810 sudionika studije je umrlo
• osobe koje su u decilitru krvi imale 2-3 µg alfa-karotena, imale su za 23% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji su u istom volumenu krvi imali 0-1 µg alfa-karotena.
• osobe koje su u decilitru krvi imale 4-5 µg alfa-karotena, imale su za 27% manji rizik od smrti u poređenju s onima koji su u istom volumenu krvi imali 0-1 µg alfa-karotena.
• osobe koje su u decilitru krvi imale 6-8 µg alfa-karotena, imale su za 34% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji su u istom volumenu krvi imali 0-1 µg alfa-karotena.
• osobe koje su u decilitru krvi imale 9 µg alfa-karotena, imale su za 39% manji rizik od smrti u usporedbi s onima koji su u istom volumenu krvi imali 0-1 µg alfa-karotena.Osim što pospješuju imunitet, narandžaste i žute namirnice čuvaju i vaš vid.
Namirnice: žute jabuke, marelice, nektarine, mandarine, limun, kruške, ananas, breskve, dinja, grejp, narandže / mrkva, žuta paprika, tikva, krompir, kukuruz šećerac.

Crvena hrana – Zdravlje srca i krvnih sudova

Crvene namirnice bogate su antioksidansima koji štite srce, sprječavaju zgrušavanje krvi, te odgađaju proces starenja stanica. Sadrže vitamine Ai C, te likopen koji tijelu pomaže da se riješi štetnih slobodnih radikala, da se zaštiti od raka prostate, ali i bolesti srca i pluća.
Namirnice: crvene jabuke, narandže i kruške, brusnice, višnje, trešnje, maline, jagode, lubenica, nar / crvene paprike, repa, rotkvica, paradajz, cvekla

Plava i ljubičasta – Zdravlje i dugovječnost

Budući da ljubičasta, indigo i plava hrana sadrži antocijanine, ona snižava krvni pritisak i poboljšava rad srca. Ljubičasta boja smanjuje rizik od nekih tumora, te štiti urinarni sistem i poboljšava memoriju.
Ljubičasto voće i povrće, uključujući acai bobice i borovnice, sadrže važne hranjive sastojke koji štite zdravlje. Osim toga, ljubičasta je hrana odlična protiv starenja.

Ovi purpurni antioksidansi štite srce i vid, promiču mentalnu jasnoću i sprječavaju oksidativni stres. Resveratrol je još jedan sastojak pronađen u određenim ljubičastim namirnicama. Tu se ubrajaju: grožđe, crno vino, purpurni sok grožđa, kikiriki i određeno bobičasto voće. Istraživanje je nagovijestilo da ljubičasta hrana pomaže u borbi s karcinomom.
Resveratrol dokazano sprječava rast kancerogenih stanica kod životinja. On također povećava dugovječnost životinja poput crva, voćnih muha, riba i miševa. Međutim, još uvijek nije poznato hoće li ovaj sastojak isti efekt izazvati i na ljudima.

Ljubičasto voće i povrće sa sobom donosi i raznolike okuse. Popis purpurnih namirnica uključuje patlidžan, ljubičaste mrkve, repu, borovnice, kupine, višnje, ljubičasti kupus, crne maline i ribizl, šljive, bobice bazge, ljubičaste smokve, grožđice i šipak. Acai i Goji bobice također spadaju u članove purpurne obitelji. Acai bobice rastu na palminom drvetu u centralnoj i južnoj Americi.

Borovnice sadrže veliku količinu antioksidansa. Istraživači su dokazali da konzumacija ovog voća može pomoći pri gubitku kilograma tako što umanjuje žudnju za hranom. Osobe koje su za potrebe istraživanja konzumirale ekstrakt borovnica smanjile su unos hrane za osam posto. Borovnice su se također iskazale u snižavanju kolesterola. Uz brusnice, borovnice pomažu u sprječavanju infekcija urinarnog trakta zbog sastojka proanthocyanidin. Testiranja su također pokazala da konzumacija borovnica pomaže kod gubitka pamćenja izazvanog starenjem.

Ljubičasto zelje sadrži čak 36 različitih vrsti antioksidansa, uključujući i anthocyanins koji je presudan za zdravlje. Postoji dokaz koji nagovještava da ljubičasto zelje pomaže u izgrađivanju zdravog mozga i srca, a odličan je i u sagorijevanju masnoće.

Smokve su se koristile još u antička vremena kao zaslađivač. Ovo purpurno voće je prepuno nutrijenata, uključujući kalcij, magnezij i vlakna. Japanci koriste smokve za snižavanje visokog krvnog tlaka i šećera u krvi.

Ljubičasta hrana je pokazala svoju moć u obrani tijela od stresa i samoobnavljanju organizma. Buduća će istraživanja tek otkriti puni potencijal purpurne hrane koja liječi.

By Renato Barlok | | 0 comments | Pročitaj više

Top 5 prednosti MACA praha

Ijako MACA sama po sebi nema nikakvih hormona, većina prednosti koje pruža ljudskom organizmu je u popravljanju i balansu hormona i mentalnom zdravlju. Predstavljamo vam prednosti koje vam može MACA pružiti bilo da ste muško ili žensko.

1. Nivo testosterona i plodnost kod muškaraca.

Muškarci u zrelijoj dobi koji imaju probleme sa spolnom moći, impotencijom i otežanom ejakulacijom, konzumacijom MACA praha postižu dobre rezultate, pri čemu je MACA sigurna za uporabu za razliku od viagre  Djeluje i kao sredstvo protiv neplodnosti,  povećava proizvodnju i pokretljivost spermija i povećava nivo testosterona što za rezultat ima povećanje čiste mišićne mase.

2. PMS, menopauza i žene sa sindrom policističnih jajnika

MACA korijen je dobro poznat u balansu hormona što u velikom pomaže kod simptoma PMS i menopauze. Kod žena sa sindrom policističnih jajnika, MACA pomaže u kontroliranju nivo estrogena u tijelu.

Visok ili nizak nivo estrogena može otežati ženama u ovuliranju ili ukoliko žele da zatrudne. Stoga balansiranje količine estrogena koji žena proizvode, a i povezanog  progesterona  je vrlo važno za povećanje reproduktivnog zdravlja, plodnosti i smanjenja simptoma koji se odnose na PCOS - poput nepravilnog menstrualnog ciklusa, višaka rasta kose i još mnogo toga.

3. Ženski hormoni, plodnost i seksualno zdravlje

Studije koje su odrađene 2008 godine pokazale su da MACA ima pozitivne učinke na povećanje raspoloženja u menopauzi i smanjenja nivoa anksioznosti i derpresije. Također isto istraživanje je dokazalo da povećanje raspoloženja je imalo za rezultat povećanje libida. Odvojene studije urađene 2008 od strane CNS su pokazale da MACA ima sposobnost da poveća seksualni libido kod žena, što se dešava uslijed pozitivnog efekta na nivo serotina, hormona sreće.

Vjeruje se da MACA utiče na  hormonsku ravnotežu kod žena, pozitivno djelujući na endokrilni sistem i pomažući u uravnoteženom i zdravom lučenju nadbubrežne žlijezde i hormona štitnjače.

Nadbubrežna žlijezde i štitnjača igraju veliku ulogu u regulaciji mnogih osjećaje - sve od nivoa stresa  do nivoa  apetita. Normalna i zdrava funkcija ovih žlijezda je esencijalna za sve žene koje žele da budu na svom vrhuncu.

Muškarci u zrelijoj dobi koji imaju probleme sa spolnom moći, impotencijom i otežanom ejakulacijom, konzumacijom mace postižu dobre rezultate, pri čemu je maca sigurna za uporabu za razliku od Viagre  Djeluje i kao sredstvo protiv neplodnosti,  povećava proizvodnju i pokretljivost spermija. 

4. Energija, pamćenje i raspoloženje

Osobe koje koriste MACA prah su prijavili povećanje energije, osjećaja razbuđenosti i fokusiranosti veoma brzo po početku korištenja. Pozitivna karakteristika MACA prah za povećanje energije u razlici sa kofeinom je da MACA ne daje osjećaj nervoze i treme kao kod visoke doze kofeina.  Kliničk studije su dokazale da MACA ima pozitivan učinak na nivo energije, izdržljivosti i raspoloženja. Održavanje pozitivnog nivoa energije je povezano sa činjenicom da MACA smanjuje nivo anksioznosti i stresa.

Kako MACA pomaže u povećanju nivoa energije i dalje je nepoznanica ali se vjeruje da je povezano sa činjenicom da MACA pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, lučenja nadbubrežne žlijezde koja ima uticaj na nivo energije i raspoloženja u toku dana.

MACA prednosti uključuju također regulaciju hipotamlusa, pomažući hipofizi da pravilno funkcionira, što je još jedan ključni element u balansiranju fokusa i energija. Povećanje fokusa, energiju i raspoloženja omogućava ljudima da se bolje koncentrišu i stoga da se poboljša pamćenje i sposobnost završavanja zadataka.

 

 5. Antioksidant buster

MACA je prirodni antioksidant povećavajući prirodni nivo glutationa i SOD-a. Oni su glavni „borci“ protiv bolesti u organizmu. Rezultati nedavnih istraživanja su dokazali da MACA korijen ima sposobnost da pomogne tijelu u prevenciji razvijanja hroničnih oboljenja izazvanim povišenim lošim holesterolom, visokim antiokisdantnim stanjem i u poremećaju tolerancije na glukozu. Pošto MACA povećava nivo glutationa u tijelu, ne samo da to znači povećanje imunog sistema, nego i pomoć u balansu holesterola u tijelu.

 

 

By Renato Barlok | | 0 comments | Pročitaj više

7 NAMIRNICA S LOŠOM REPUTACIJOM KOJE SU USTVARI DOBRE ZA VAS

Mnoge namirnice se pogrešno smatraju krivcem i izazivačem raznoraznih negativnih posljedica. U ovom tekstu smo izdvojili 7 takvih namirnica koje često prati loš glas, ali su iznenađujuće zdrave ako pogledate provedena istraživanja.

Sigurni smo da svakodnevno naiđete na bar 2-3 članka o ishrani i namirnicama i njihovom štetnom djelovanju. U tim člancima im se često pripisuje izazivanje gojaznosti, raka ili se nek čak smatraju otrovnim. Međutim provedena istraživanja često govore drugačije, pa smo zbog toga izdvojili sedam pogrešno "optuženih" namirnica i nepristrano ih istražili.

Krompir

Zašto ima lošu reputaciju: krompir se često smatra štetnim zbog ne toliko bogatih nutritivnih vrijednosti i česte asocijacije sa viskokaloričnom hranom poput vrhnja, slanine, putera i sira. Takođe ne pomaže mu ni to što njegov srodnik "slatki krompir" (batat) već nalazi u grupi jako zdravih namirnica.

Činjenica je: da je krompir odličan izvor ugljikohidrata. Krompir srednje veličine sadrži svega oko 160 kalorija i bogat je vitaminom C, što je oko 70% vaših dnevnih potreba za vitaminom C. Pored vitamina C, odličan je izvor i vitamina B6 i sadrži oko 5g vlakana.

Kokos

Zašto ima lošu reputaciju: kokos se često smatra štetnim zbog svog visokog sadržaja masti, posebno zasićenih masnoća. Serviranje od 85g ima otprilike oko 30g masti od čega 90% su zasićene.

Činjenica je: da zasićene masti nisu "zvijer" koja izaziva kardiovaskularne bolesti kao što se nekad smatralo. Šta više, ako redovno trenirate onda u vašu dijetu moraju biti uključene i zasićene masti. Pored ovoga, kokos sadrži i daleko važnije masti, a to su trigliceridi srednjeg lanca koji za razliku od uobičajenih masti s dugim lancem se odmah probavljaju i apsorbuju. Ovo smanjuje rizik od spremanja u masne naslage i predstavlja brz izvor energije za mozak i mišiće.

Kokice

Zašto ima lošu reputaciju: kokice se često povezuju sa velikim količinama putera koji se koristi pri pravljenju, kao i sa velikim porcijama obično dovoljno velikim da nahrane desetočlanu porodicu.

Činjenica je: da su kokice, tačnije sam kukuruz cjelovito zrno, što znači da sadrži veliku količinu vlakana koja usporava proces varenja. 28g kukuruza sadrži oko 4 g vlakana, takođe ova ista količina nakon što se od nje naprave kokice sadrži svega 110 kalorija.

Kako bi izbjegli dodatne štetne kalorije, umjesto putera koristite biljke i začine. Tako ako želite slatke kokice dodajte cimet, ekstrakt vanilije i prstohvat smeđeg šećera. Za slane kokice dodajte sol, svježe izrezan korijander i svjež sok od limete.

Kafa

Zašto ima lošu reputaciju: kafa kao napitak i nema lošu reputaciju, ali sve češće stvara asocijaciju na deliciju punu masti, šećera i kalorija koja se služi u popularnim kafe barovima. Takođe mnogi se boje i koliičine kofeina kojeg sadrži.

Činjenica je: da kofein pospješuje kognitivne funkcije i fizičke performanse, počevši od poboljšavanja motoričkih sposobnosti, budnosti i fokusa, do povećanja snage i izdržljivosti. Pored kofeina, kafa je bogata i antioksidansima koji pružaju razne koristi i koji pozitivno utiču na cjelokupno zdravlje.

Gluten

Zašto ima lošu reputaciju: gluten je stekao negativnu reputaciju zahvaljujući celijakliji, kao i povremenim probavnim smetnjama koje izaziva i kod drugih ljudi. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Kod osoba koje ne podnose gluten (oboljeli od celijaklije), tijelo vidi gluten kao stranog napadača i šalje veliku količinu antitijela koja napadaju sluznicu tankog crijeva. Rezulta svega ovoga su probavni problemi, mučnina, povraćanje, dijareja i grčevi.

Činjenica je: da su dijete bez glutena jako popularne, ali isto tako i da svega oko 1% ljudske populacije boluje od celijaklije. Za ostalih 99% posto populacije, gluten ne predstavlja nikakav rizik. Čak i pojedini izvještaji u kojima se navodi da se subjekti osjećaju bolje nakon izbacivanja glutena iz prehrane su uglavnom vezani za izbacivanje brze (junk food-a) i visoko prerađene hrane, a ne glutena. Umjesto kupovine preskupih proizvoda koji ne sadrže gluten, a napunjeni su zasićenim mastima i prostim šećerima (kako bi nadoknadili nedostatak ukusa), slobodno kupujte proizvode od pšenice, ječma i raži.

Sportska pića

Zašto ima lošu reputaciju: sportski napici se smatraju štetnim zbog količine šećera koju sadrže, umjetnih zaslađivača i boja. Takođe ne pomaže im ni činjenica da ih mnogi piju tokom čitavog dana umjesto vode, što na kraju dovodi i povećanog kalorijskog unosa.

Činjenica je: da se većina sportskih pića sastoji od šećera i elektrolita, ali ako ih koristite u pravo vrijeme, kao što je tokom treninga, sportska pića mogu pospješiti performanse.

Šećer je primarni izvor energije za mišiće, i ako ga konzumirate tokom treninga, vaši mišići će dobiti dodatno "gorivo" koje će pomoći da održite visok nivo performansi tokom čitavog treninga. Sportska pića takođe pružaju i prijeko potrebnu hidrataciju tako što vam obezbjeđuje tekućinu, natrij i kalij, tri glavna nutrijenta koja gubite znojenjem tokom treninga.

Što se tiče sigurnosti konzumiranja umjetnih sladila, većina istraživanja je pokazalo da ne postoji opasnost ukoliko ih konzumirate u umjerenim količinama.

Jako je bitno da znate vrijeme i mjesto kada možete konzumirati sportska pića. Ukoliko će te imati lakši trening koji neće trajati više od 45 minuta, onda će voda biti sasvim dovoljna. Ukoliko imate problema sa znojenjem ili trenirate u uslovima gdje je velika vlažnost zraka, onda možete uzeti niskokalorični sportski napitak koji sadrži malo šećera i veliku količinu elektrolita. Za treninge koji će trajati više od 45 minuta, sportski napici mogu biti korisni.

Natrij

Zašto ima lošu reputaciju: natrij se veže za povišen krvni pritisak i hipertenziju, neke zemlje žele čak da utvrde dnevni limit za unos natrija od 2.000 miligrama dnevno.

Činjenica je: da je natrij esencijalan nutrijent. Ukoliko nemate problema sa povišenim krvnim pritiskom ili neko drugo oboljenje, onda nema razloga da ograničavate unos natrija.

Ukoliko ste strastveni vježbač, onda bi svakako trebali povećati unos natrija i to možete učiniti tako što će te u vaše jelo staviti dodatni prstohvat soli ili možete ubaciti neku užinu bogatu natrijem, a sve ovo kako bi nadoknadili natrij koji ste izgubili znojenjem na treningu.

 

Izvor: Bodybuilding.com

By Gordan Malić | | 0 comments | Pročitaj više

11 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE JESTI KIKIRIKI

Kikiriki u sebi ima vrlo važan Vitamin B3 koji je zaslužan za proizvodnju energije i odličan je izvor mangana, minerala koji pomaže tijelu pri sagorijevanju masnoća

Donosimo vam deset odličnih razloga zašto trebate početi jesti jednu od najzdravijih namirnica na svijetu. 

 1. Pun je proteina: Kikiriki sadrži oko 9mg proteina po gramu.

 2. Odličan izvor niacina: Kikiriki u sebi ima vrlo važan Vitamin B3 koji je zaslužan za proizvodnju energije. Osim toga, niacin poboljšava pamćenje te potiče rad cijelog organizma.

 3. Zasitan je: Proteini i vlakna čine kikiriki vrlo zasitnom grickalicom, pa ga je dobro uvijek imati u torbi.

 4. Čuva stanice: U kikirikiju se može naći i Vitamin E koji svojim antioksidativnim svojstvima štiti stanice od oštećenja.

 5. Ukusan izvor vlakana: 100 grama kikirikija ima čak 8.5 grama vlakana.

 6. Nema praznih kalorija: Kikiriki sadrži proteine i 6 esencijalnih nutrijenata, što ga čini idealnim izborom grickalice.

 7. Dobar je za kosti: Sadrži magnezij, nutrijent koji pomaže pri očuvanju zdravlja kostiju. 

 8. Uklapa se u gotovo sve kombinacije: Kikiriki možete koristiti u raznim receptima, možete ga jesti samog ili ga pomiješati s orašastim voćem ili tamnom čokoladom.

 9. Izvor mangana: Odličan je izvor mangana, minerala koji pomaže tijelu pri sagorijevanju masnoća.

 10. Stabilizira krvni šećer: Kikiriki ili puter od kikirikija dokazano stabiliziraju nivo krvnog šećera, te tako sprječavaju nastanak dijabetesa i raznih krvožilnih bolesti.

 11. Sadrži uglavnom zdrave mono i polinezasićene masti: Kikiriki je odličan izvor zdravih masti, pored njega i potpuno prirodni kikiriki puter je dobar izvor ovih masti. Prepoznat će te ga po natpisu na etiketi ili tako što će te kada ga otvorite vidjeti ulje koje pliva na vrhu.

Izvor: Index.hr

By Gordan Malić | | 0 comments | Pročitaj više

Optimum Nutrition BANANA PALAČINCI

By Renato Barlok | | 0 comments | Pročitaj više

Senf

Senf

Imamo više tipova senfa ali najviše je onih koje djelimo na blage i jaki, jedan od drugog su dijametralno suprotni sa istim tendecijama da obogate ukusom hranu. Blagi se pravi od neoljuštenih sjemenki gorušice, a jaki se pravi od sjemnki od kojih se skida ljuska. Sjemenke gorušice su niskokaloričan začin koji na 100 g ima 469 kcal, odnosno 1 žličica sadrži samo 31 kcal. 

Bjelančevina na 100 g sjemenki ima ukupno oko 25 g, masti 29 g, a ugljikohidrata 35 g. Selen, kojim obiluju sjemenke gorušice, pomaže u sprečavanju jakih astmatičnih napadaja, smanjenju simptoma reumatičnog artritisa i preventivno djeluje kod razvoja tumora.
Magnezij pak djeluje na smanjenje krvnog tlaka, napadaja migrene i sprečavanje srčanog infarkta u ljudi koji boluju od ateroskleroze ili šećerne bolesti.

 

Energetska i nutritivna vrijednost na 100 g.

Nutrijent

Mjerna jedinica jed.

Količina

Energetska vrijednost

kcal / kJ

469 / 1960

Masti

g

28,76

- zasićene masne kiseline

g

1,46

- jednostruko nezasićene masne kiseline

g

19,83

- višestruko nezasićene masne kiseline

g

5,39

Ugljikohidrati

g

34,94

Vlakna

g

14,70

Bjelančevine

g

24,94

Sol

g

0,01

Vitamin A

μg

62,00

Vitamin E

mg

2,89

Vitamin K

μg

5,40

Vitamin C

mg

3,00

Vitamin B6

mg

0,43

Vitamin B12

μg

0,00

Tiamin

mg

0,54

Riboflavin

mg

0,38

Niacin

mg

7,89

Kalij

mg

682,00

Kalcij

mg

521,00

Fosfor

mg

841,00

Magnezij

mg

298,00

Željezo

mg

9,98

Cink

mg

5,70

Bakar

mg

0,41

Mangan

mg

1,77

Selen

μg

133,6

 

By Admin MF | | Gorusica, Senf | 0 comments | Pročitaj više

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Starlabs Nutrition uskoro u ponudi!!!

    Dragi kupci uskoro u našoj ponudi ćete biti u mogućnosti probati renomirane proizvode brenda Starlabs Nutrition po nevjerovatno niskim cijenama. Izvanredna kvaliteta i veoma pristupačne cijene su glavne prednosti ovoga brenda.    Starlabs Nutrition u svojoj ponudi nudi tri "serije" proizvoda:... pročitaj više

  • FITNESS SHAKES&FOOD HOTEL CENTRAL

    Dragi kupci, Obavještavamo vas da u opuštajućem ambijentu Cafe-a Hotel Central, pored odlične hrane i velikog izbora pića, od danas možete naručiti protein, aminokiseline, BCAA ili pre workout renomiranih brendova poput Optimum Nutrition-a ili ProSupps-a. Probajte ukusni šejk sa ON... pročitaj više

  • Cellucor C4 50X i Super HD REZERVACIJA!!!

    Dragi kupci Muscle Freak vam ponovo sprema ugodna iznenađenja!!! Ovaj put povodom dolaska Cellucorovih proizvoda smo vam pripremili popust od 15% na njihova dva najpopularnija proizvoda: C4 50X i Super HD.  Popust ostvarujete rezervacijom ovih proizvoda u jednoj od naših poslovnica... pročitaj više

https://musclefreak.myshopify.com/admin/themes/8213833/language