ŠTA JESTI NA KETO DIJETI S ROTACIJOM UGLJIKOHIDRATA-Muscle Freak

Vježbači obično izbjegavaju ugljikohidrate dok su na keto dijeti, međutim, oni imaju svoju primjenu u napornim treninzima. Ako sjedite cijeli dan i jedete prerađene ugljikohidrate (keks, čips i slatkiše), rizik od srčanih bolesti i dijabetesa je dramatično povećan - što je jako loše. Ako koristite ugljikohidrate kao gorivo u mišićima za intenzivne treninge ili da popunite energetske nivoe (glikogen) u vašem tijelu, onda možete ugljikohidrate iskoristiti u najvećem mogućem opsegu bez ikakvih negativnih nuspojava - što je jako dobro.

Isti princip se prenosi na keto dijetu. Kada se unose na pogrešan način, ugljikohidrati vas mogu izvući iz ketoze i dovesti do toga da se masnoća opet krene nakupljati.  Kada se unose pravilno, ugljikohidrati mogu biti alat koji će vam pomoći da dođete do boljih rezultata.

Prije nego poletite u kuhinju i krenete ljuštiti krompir, prvo moramo otkriti da li je povećan unos ugljikohidrata dobar izbor za vas. Ako ste već na uobičajenoj keto dijeti i nemate probleme s energijom, nastavite s istim režimom. Ako vam snaga ili izdržljivost drastično opadaju, keto dijeta s rotacijama ugljikohidrata bi mogao biti dobar izbor.

Keto dijeta sa ugljikohidratima?

Da bi pratili keto dijetu na odgovarajući način, potrebno je da ograničite dnevni unos ugljikohidrata na nekih 20-30g neto ugljikohidrata (neto ugljikohidrati jesu razlika ukupnog unosa ugljikohidrata i ukupnog unosa vlakana). Ovo jednostavno pravilo bi trebao pratiti svako ko je na keto dijeti, ali postoji jedan izuzetak - sportisti.

Kada kažemo "sportisti", mislimo na svakog ko radi trening visokog intenziteta više puta sedmično. Neki primjeri treninga visokog intenziteta jesu treninzi bodybuildera, hrvača, kružni treninzi (poput CrossFit-a), kao i treninzi s opterećenjem s niskim brojem ponavljanja s težinom koja je iznad 80% maksimuma jednog ponavljanja.

Tokom treninga visokog intenziteta, tijelo se oslanja na glukozu kao gorivo, a ne masti. Ovo se dešava zbog toga što se masti mogu koristiti kao energija samo kada ćelije imaju dovoljno kisika.

Kada energetski zahtjevi tijela pređu količinu kisika kojoj ćelije imaju pristup, ćelije počnu sagorijevati glukozu za gorivo/energiju. Kako znati kada se ovo dešava ? Kada se zadišete dok trenirate. To je jedan od indikatora da vaše tijelo sagorijeva glikogen umjesto masnoće.

Glikogen je molekula kompleksnog šećera koja je pohranjena u vašim mišićima i jetri kao izvor energije. Tokom dužeg perioda kada ne unosite ugljikohidrate (tokom sna, posta ili na keto dijeti), vaše tijelo se oslanja na pohranjeni glikogen kako bi održalo nivo šećera stabilnim. Kada trenirate, Vaše tijelo radi istu stvar. Međutim, rezerve glikogena nisu beskonačne. Kada su rezerve glikogena niske, problemi se mogu javiti.

Keto zagonetka

Nema hrane? Nema problema. Vaše tijelo će koristiti pohranjeni glikogen. No, šta se dešava kada kombinujete trening visokog intenziteta i keto dijetu? Odgovor je: pražnjenje glikogena.

Kada je glikogen ispražnjen, vaše tijelo se mora oslanjati na protein koji unesete kroz hranu i suplemente, te na protein iz mišića kao energiju. To je razlog zašto su neke studije došle do zaključka da kombinacija keto dijete i treninga s opterećenjem ne dovodi do povećanja mišićne mase u očekivanom omjeru. U nekim slučajevima, keto dijeta čak može dovesti i do gubitka mišića. Neophodan neželjeni efekt izuzetno vrijednog procesa koji se zove glukoneogeneza. Dok god unosite dovoljno makronutrijenata, ne morate se brinuti oko ovog efekta.

Glukoneogeneza - "magični trik" koji će vas spasiti

Pojedine studije su otkrile da vježbači nisu dobili na mišićnoj masi dok su kombinovali dijetu s niskim unosom ugljikohidrata i trening s opterećenjem. Šta je zapravo razlog tome? Odgovor je biološki proces koji se zove glukoneogeneza.

Kada tijelo prolazi kroz glukoneogenezu, pretvara makronutrijente koji nisu ugljikohidrati u proste ugljikohidrate koji se zovu glukoza. Jedan od takvih makronutrijenata koji se mogu pretvoriti u glukozu, jeste protein. Izvor ovog proteina mogu biti i proteini iz mišića. Ovo nas dovodi do zaključka da glukoneogeneza uzrokuje gubitak mišića – ipak to je samo teorija.

Šta kaže istraživanje?

Jedna studija koja se bavila istraživanjem razlike između dijete s niskim i dijete s visokim unosom ugljikohidrata, došla je do interesantnog otkrića. Istraživači su otkrili da su se subjekti koji su imali niži unos ugljikohidrata više oslanjali na proteine kako bi obezbijedili energiju tokom vježbanja. Suprotno tome, subjekti koji su unosili više ugljikohidrata, energiju su koristili iz glikogena umjesto proteina. Istraživači vjeruju da ovo zapravo znači da ako počnemo vježbanje sa velikim rezervama glikogena, to može nadomjestiti proteine i degradaciju proteina u cijelom tijelu.

Drugim riječima, vježbači koji su bili na dijeti s visokim unosom ugljikohidrata su imali dovoljno glikogena da isprate trening. Shodno tome, ovi vježbači nisu morali da se oslanjaju na proteine iz mišića za energiju. S druge strane, vježbači koji su bili na dijeti s niskim unosom ugljikohidrata, morali su da se oslone na proteine kao energiju jer nisu imali dovoljno visok nivo glikogena. Ovo otkriće potvrđuje tezu da glukoneogeneza može dovesti do gubitka mišićne mase tokom vježbanja. Ovaj fenomen također objašnjava zašto su neke studije došle do otkrića da vježbači koji nisu unosili dovoljno ugljikohidrata nisu povećali mišićnu masu kao vježbači koji su unosili više ugljikohidrata.

Da li sportisti trebaju izbjegavati keto dijetu?

Ovo ne znači da je dijeta s visokim unosom ugljikohidrata jedini odgovor za sportiste, vikend-ratnike i vježbače s tegovima. Neke od studija nisu obezbijedile da subjekti imaju dovoljan unos proteina. U provedenim studijama gdje su subjekti unosili dovoljnu količinu proteina, subjekti na keto dijeti su u puno većoj mjeri sačuvali mišićnu masu.

Ovo zapravo ukazuje na važnost adekvatnog unosa proteina bez obzira na kojoj ste dijeti. No, koji je zapravo adekvatan unos proteina? Jedna od studija preporučuje da otprilike 35% cjelokupnog kalorijskog unosa treba biti iz proteina kako bi se spriječila razgradnja proteina radi energije.

Ipak, jedna neosporna istina nas i dalje proganja. Dijete koje ne ograničavaju unos ugljikohidrata pružaju veći porast mišićne mase i stavlja vas u manju opasnost od gubitka mišića.
Da li ovo znači da sportisti, vikend-ratnici i ostali vježbači koji rade treninge visokog intenziteta trebaju odbaciti  keto dijetu i prigrliti dijetu s visokim unosom ugljikohidrata? Trik-pitanje. Pravi odgovor je da kombinujete oboje.

Odgovor - Keto dijeta sa rotacijom ugljikohidrata

Da bi povećali mišićnu masu, unaprijedili zdravlje, popravili raspoloženje, povećali performanse na treningu, najbolje je koristiti principe obje dijete - keto i dijete s visokim unosom ugljikohidrata. Na ovaj način ćete objediniti koristi koje pružaju ketoza i ugljikohidrati. Najbolji način za takvo što je da pratite keto dijetu s rotacijom ugljikohidrata.

Keto dijeta s rotacijom ugljikohidrata podrazumijeva jedan ili dva dana s visokim unosom ugljikohidrata kako bi potpuno napunili rezerve glikogena u mišićima. Ostatak sedmice podrazumijeva standardnu keto dijetu.

Kako bi keto dijeta s rotacijama ugljikohidrata imala učinka, potrebno je da ispraznite vaše rezerve glikogena treningom i uđete u ketozu prije punjenja ugljikohidratima. Ovo je idealna strategija za sve koji treniraju visokim intenzitetom, ali nije idealna za sviju. Ukoliko ste početnik u vježbanju ili radite trening izdržljivosti, ciljana keto dijeta bi ipak mogla biti bolja opcija.

Drugi mogući odgovor - Ciljana keto dijeta

Ciljana keto dijeta je ista kao i standardna keto dijeta, ali s jednom razlikom - ciljanim unosom ugljikohidrata. Otprilike 30 minuta prije treninga, unesite 25-50g prostih ugljikohidrata. Ako to učinite i pri tom se držite standardne keto dijete, primijenili ste ciljanu keto dijetu. Veoma je prosto.

Unosom ugljikohidrata na ovaj način, pružit ćete svom tijelu šećer koji mu je potreban kako bi sačuvao glikogen, održavati nivo šećera i spriječiti razgradnju mišića dok trenirate. Ipak, ovo bi moglo biti od koristi samo početnicima ili sportistima koji rade treninge ekstremne izdržljivosti. Ljudi koji konstantno vježbaju visokim intenzitetom će dobiti minimalne koristi od ciljane keto dijete.

Gubitak

Najbolja keto dijeta za ljude koji konstantno treniraju visokim intenzitetom je keto dijeta s rotacijom ugljikohidrata. Ova dijeta kombinira koristi ketoze i ugljikohidrata na način da pruža vježbačima da iskoriste najviše iz njihovog treninga i od njihovog tijela.

Da bi implementirali keto dijetu s rotacijom ugljikohidrata, morate uvesti 1-2 dana s visokim unosom ugljikohidrata u vaš režim kako bi napunili glikogen, a onda pratite keto dijetu ostalih 5-6 dana kako bi ga ispraznili. Međutim, ugljikohidrati koje unosite su jako bitni.

Šta jesti na keto dijeti sa rotacijom ugljikohidrata

Kada vam je cilj da napunite rezerve glikogena i vratite se nazad u ketozu, nije dobra ideja da unosite proste šećere kao što su slatkiši. To će dovesti do nezdravog porasta šećera u krvi, inzulina i upala.

Jedan do dva dana kada ćete unositi proste ugljikohidrate će izazvati vaše tijelo da pohrani dodatnu masnoću i poništi pozitivne efekte keto dijete. Jedite kompleksne ugljikohidrate umjesto prostih šećera.

Šta su kompleksni ugljikohidrati?

Kompleksni (složeni) ugljikohidrati nisu kompleksni za razumjeti. Oni su složeni za probaviti. To znači da im treba duže vremena da se provare od prostih ugljikohidrata. Duže varenje vodi uravnoteženom održavanju nivoa šećera u krvi i ne uzrokuje nezdravo povećano lučenje inzulina. Ovo vodi do minimalnog povećanja masti, puno veću dopunu glikogena, a i puno lakše ćete se vratiti i u ketozu.

Neki od primjera kompleksnih ugljikohidrata su:
  • Cijele nerafinirane žitarice
  • Leće i mahunarke
  • Kvinoja
  • Riža (smeđa, obojena i divlja)
  • Slatki krompir, grašak i drugi škrobasto povrće
  • Voće

Svaki od ovih ugljikohidrata sadrži različitu količinu vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata koji povećavaju sposobnost vašeg tijela da se obračuna sa ugljikohidratima. Na primjer, vlakna i pojedini specifični fitonutrijenti usporavaju apsorpciju šećera (iz ugljikohidrata) u krvotok, dok neki vitamini, minerali i drugi fitonutrijenti povećavaju sposobnost tijela da koristi ugljikohidrate. Ovo čini kompleksne ugljikohidrate idealnim za vaše zdravlje neovisno o tome da li ste na keto dijeti koja uključuje rotaciju ugljikohidrata.

Šta izbjegavati na keto dijeti sa rotacijama ugljikohidrata?

Prosti ugljikohidrati, s druge strane, sadrže malu količinu vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata, te se šećer jako brzo otpušta u krvotok. Ovo nezdravo povećanje šećera u krvi dovodi do oštećenja u ćelijama koje može dovesti do srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Jedini način da se spriječe neželjeni efekti prostih ugljikohidrata jeste da ih konzumirate u maloj količini 30 minuta prije vježbanja (ciljana keto dijeta).

Ipak, ukoliko se odlučite za keto dijetu s visokim unosom ugljikohidrata, veoma je važno da se klonite svih prostih ugljikohidrata za najbolje rezultate.

Lista prostih ugljikohidrata koje treba izbjegavati:

  • Šećerom zaslađeni napici (kola, energetski napici i sl.)
  • Voćni sok
  • Bijeli hljeb
  • Bijelo brašno
  • Rafinirane žitarice
  • Keksi
  • Kolači
  • Bombone
  • Drugi slatkiši

Mnoga konzervirana hrana koja se smatra zdravom hranom sadrži dodati šećer (proste ugljikohidrate) također. Ako hrana koju želite konzumirati sadrži neki od dodanih šećera koje smo ispod naveli, onda je najbolje da ih izbjegavate (čak iako su organski) :

  • Smeđi šećer
  • Šećerna vuna
  • Napunjeni sok od trske
  • Fruktoza
  • Sirasti sirup
  • Koncentrati voćnog soka
  • Melasa
  • Javorov sirup
  • Šećerna trska
  • Visoko fruktozni kukuruzni sirup
  • Saharoza
  • Sirovi šećer
  • Kukuruzni sirup
  • Med
  • Kristalna fruktoza
  • Invertni šećer

    Ove lista ne sadrže sve izvore prostih ugljikohidrata, tako da ukoliko ste nesigurni oko neke hrane, veoma je važno da pratite jedan generalni princip unosa hrane. Jedite što više zdravih namirnice koje nisu prerađene, a što manje prerađenu i konzerviranu hranu. Ako se budete držali ovog principa, izbjeći ćete gotovo sve proste ugljikohidrate i napunićete glikogenske rezerve na najzdraviji mogući način.

    Nakon što završite punjenje ugljikohidratima (dan ili dva), veoma je važno da se vratite keto dijeti koja ne uključuje unos nikakvih ugljikohidrata.

    Kako započeti keto dijetu sa rotacijom ugljikohidrata?

    Sada sve što smo naučili trebamo staviti u jedan plan keto dijete s rotacijom ugljikohidrata. Prvo morate uključiti plan ishrane u vaš dnevni raspored. Standardni format keto dijete s rotacijom ugljikohidrata jeste 5-6 dana keto dijete i 1-2 dana visokog unosa ugljikohidrata.

    Neki vježbači su eksperimentisali sa dvosedmičnim ciklusom koji podrazumijeva 10-12 dana standardne keto dijete i 3-4 dana punjenja ugljikohidratima. Ovaj pristup također donosi značajne rezultate, ali ovisno o tome koliko je kome praktičan.

    Da bi shvatili koja keto dijeta i punjenje ugljikohidratima vama najviše odgovara, potrebno je da obratimo pažnju i na raspored vježbanja. Jedan od ciljeva rasporeda vježbanja jeste da se obezbijedi da treningom potrošimo glikogen prije nego dođe do punjenja ugljikohidratima.

    Suplementi

    Za što lakšu tranziciju na keto dijetu i njeno održavanje, a posebno treniranje na ovoj dijeti, potrebno je da se okrenete i suplementaciji i dopunite svoju ishranu neophodnim dodacima. Naša preporuka nekih od suplemenata koji će vam pomoći na keto dijeti i pospiješiti vaše performanse su:

    Dobar primjer plana vježbanja jeste:

    • Ponedjeljak/Utorak - podjela cijelog tijela. Ponedjeljkom možete raditi noge i stomak, a utorkom prsa, leđa i ruke.
    • Petak - cijelo tijelo, trening za pražnjenje glikogena

    Količina treninga da bi potpuno ispraznili vaš glikogen ovisi o količini ugljikohidrata koju ste unosili tokom punjenja. Ukoliko radite sa niskim brojem ponavljanja i velikom težinom, 2-3 serije će biti dovoljne. Ukoliko radite s većim brojem ponavljanja i s umjerenom težinom, odradite 5-6 serija.

    Ukoliko nemate ili ne vježbate sa tegovima, eksplozivne vježba kao kratki sprintevi, varijacije skokova (skokovi iz čučnja, skokovi sa povlačenjem koljena na prsa i sl.) i sklekovi sa pljeskom također mogu pomoći da ispraznite nivo glikogena.

    Nakon što je glikogen potpuno ispražnjen, spremni ste za punjenje kompleksnim ugljikohidratima narednih dan ili dva.

    Koliko ugljikohidrata bi trebali unositi?

    Najbolje je da sami eksperimentišete sa unosom ugljikohidrata, ali daćemo vam neke smjernice:

    • Prvih 24 sata punjenja glikogena: ugljikohidrati bi trebali sačinjavati 70% vašeg ukupnog kalorijskog unosa sa 15% proteina i 15% masnoće. Hranu sa višim GI (glikemijskim indeksom) bi trebali konzumirati. Neki od primjera zdrave hrane sa visokim GI jesu krompir, mrkve, banane, ananas, grožđice i riža.
    • Drugih 24 sata punjenja glikogena: 60% ugljikohidrata, 25% proteina i 15% masti. Konzumirajte hranu sa niskim GI. Hrana koja sadrži nizak GI jesu žitarice, grašak, većina bobičastog voća (borovnice, kupine), leća i crni grah.

    Pratite ova uputstva i osjećati ćete se mnogo bolje nakon što se Vaše tijelo oporavi i napuni zalihe glikogena. Ovaj način ishrane će Vas izbaciti iz ketoze.

    Kako ući u ketozu nakon punjenja ugljikohidratima?

    Nakon što završite sa punjenjem ugljikohidratima, jako je bitno da se vratite u ketozu što je brže moguće. Najjednostavniji način da se to uradi? Jednostavno pratite ove korake.

    1. Posljednji dan punjenja ugljikohidratima: nemojte unositi ugljikohidrate nakon 18h
    2. Prvi dan standardne keto dijete: probudite se i odradite klasični HIIT (intervalni trening visokog intenziteta) ili trening visokog intenziteta sa tegovima na prazan stomak. Nakon treninga, počnite sa striktnom keto dijetom sa 0-2% unosa ugljikohidrata.
    3. Drugi dan standardne keto dijete: probudite se i odradite MISS (trening u stanju stabilnog srednjeg intenziteta) ili trening srednjeg intenziteta sa tegovima na prazan stomak. Vratite se normalnoj keto dijeti sa 3-5% unosa ugljikohidrata.

    Što ste duže na keto dijeti, brže ćete se vratiti u ketozu. Ako ste bili na keto dijeti godinu dana, biće vam mnogo lakše da ponovo uđete u ketozu nego nekome ko je primjenjivao ovu dijetu mjesec dana.

    Također, ukoliko konzumirate kompleksne ugljikohidrate niskog GI, biće vam lakše da ponovo uđete u ketozu.

    Što ste više konzistentni sa primjenom keto dijete sa rotacijom ugljikohidrata (adekvatan unos ugljikohidrata prilikom punjenja, bez "varanja" i sl.), lakše će vam biti da se vratite u ketozu, jer će tijelu trebati manje vremena da se adaptira.

    Zaključak

    Ako ste na standardnoj keto dijeti i radite treninge visokog intenziteta redovno, onda ćete najviše koristi imati ako budete praktikovali keto dijetu sa rotacijom ugljikohidrata. Ova dijeta kombinira koristi ketogene dijete i dijete sa visokim unosom ugljikohidrata bez ikakvih nuspojava.

    Da bi implementirali keto dijetu sa rotacijom ugljikohidrata na pravi način, prvo morate napraviti plan. Najčešći format je 5-6 dana keto dijete sa 1-2 dana punjenja ugljikohidratima. Tokom faze keto dijete, odradite najmanje dva treninga srednjeg ili visokog intenziteta u sedmici, te jedan trening visokog intenziteta kojim ćete istrošiti sav pohranjeni glikogen dan prije nego krenete sa punjenjem ugljikohidratima.

    Tokom punjenja ugljikohidratima, najbolje je da konzumirate kompleksne ugljikohidrate iz zdravih izvora hrane. Prvog dana unesite bar 70% Vašeg ukupnog kalorijskog unosa iz izvora ugljikohidrata kao što su krompir, mrkva, banane, ananas, grožđice i bijela riža. Tokom drugog dana, najbolje je da smanjite unos ugljikohidrata za 10% i jedete ugljikohidrate sa niskim GI kao što su žitarice, grašak, kupine, borovnice, maline, leća i crni grah.

    Nakon što napunite glikogenske zalihe, najbolji način da se vratite u ketozu je da odradite trening visokog intenziteta ujutro na prazan stomak na dan kad ste završili s punjenjem ugljikohidrata. Nakon treninga, ograničite unos ugljikohidrata i nastavite s standardnom keto dijetom.

    Ograničite ugljikohidrate i naporno trenirajte. Nahranite se i oporavite ugljikohidratima. Delikatan balans između visokog unosa ugljikohidrata i keto dijete je ključ do boljih rezultata.

    Međutim, ako ne radite treninge visokog intenziteta redovno, standardna keto dijeta će pružiti bolje rezultate.

    Kratak osvrt na standardnu keto dijetu

    Keto dijeta s rotacijom ugljikohidrata na dane kada ne unosimo povećanu količinu ugljikohidrata je ista kao i standardna keto dijeta

    • Kalorije za dobijanje mišićne mase: 36 kalorija po kilogramu tjelesne težine
    • Kalorije za gubitak tjelesne težine: 24 kalorije po kilogramu tjelesne težine
    • Kalorije za održavanje tjelesne težine: 30-32 kalorije po kilogramu tjelesne težine
    • Ugljikohidrati: 30g ili manje dnevno. Što manje konzumirate ugljikohidrata, prije ćete ući u ketozu - ovo je jako važno ako imate 5-6 dana sa niskim unosom ugljikohidrata
    • Proteini: Tokom prve 3 sedmice unosite oprilike 2 grama po kilogramu čiste mišićne mase ili 150g
    • Masti: Čine ostatak kalorijskih potreba/kalorijskog unosa

    Kratka lista namirnica koje bi trebali i koje ne bi trebali jesti tokom standardne keto dijete:

    Nemojte jesti:

    • Žitarice - pšenica, kukuruz, riža, pahuljice itd.
    • Šećer - med, agava, javorov sirup itd.
    • Voće - jabuke, banane, naranče itd.
    • Gomolji - krumpir i sl.

     Jedite:

    • Meso - riba, govedina, janjetina, perad, jaja, itd.
    • Povrće (lisnato) - špinat, kelj, itd.
    • Povrće - brokula, cvjetača, itd.
    • Mliječni proizvodi visoke masnoće - tvrdi sirevi, maslac itd.
    • Orašasti plodovi i sjemenke - orasi, sjemenke suncokreta itd.
    • Avokado i bobice - maline, kupine i ostale bobice s niskim glikemijskim indeksom
    • Sladila - stevia, eritritol i ostali zaslađivači sa niskim unosom ugljikohidrata
    • Ostale masti - kokosovo ulje, salata sa prelivom sa visokom koncentracijom masnoće, zasićene masti itd.

     

    Ostavi komentar

    Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja