Usporedba dizanja: powerlifting i bodybuilding

Iako se obje kategorije odnose na dizanje tegova, postoje velike i značajne razlike između bodybuildinga i powerliftinga. Ovaj tekst će vam pomoći da dobijete pravu sliku o jednom i drugom.

 

Bodybuilding

Tri najvažnije komponente bodybuildinga su trening pod opterećenjem, detaljan plan prehrane koji podrazumijeva adekvatan kalorijski unos hrane i odmor. Bodybuilding je proces maksimizacije mišićnog rasta upravo kroz kombinaciju ove tri komponente. Cilj ove kategorije dizanja tegova je, pored toga što su bodybuilderi jako snažni, postizanje mišićne definicije, simetrije i izražajnosti. Kombinacija tri najvažnije komponente bodybuildinga vodi do oblikovanja tijela u skladnu figuru, redukcijom masnog tkiva i odbacivanjem viška vode. Profesionalni bodybuilderi, koji učestvuju na takmičenjima, sucima prezentuju upravo svoju skladnu figuru i estetski izgled. Sucima nije dovoljna samo njihova muskulatura, jer oni također ocjenjuju i ton kože, poziranje, vaskularitet, ponašanje itd.

Dakle, osnovni cilj bodybuildinga je smanjiti postotak tjelesne masnoće i povećati mišićnu masu kako bi se mišići savršeno vidjeli i time ostavili savršen utisak.

 

Trening program

Da bi ostvarili taj cilj, bodybuilderi rade jake i snažne trening programe, koji uključuju veliki broj vježbi koje pokrivaju sve mišićne skupine u tijelu. Da bi se ostvarili vidljivi rezultait, što je u konačnici i cilj ovog sporta, vježbač mora iskoristiti i kardio trening jednako kao i trening snage. Bitno je konstantno mijenjati vježbe i uslove jer se tijelo spremno adaptira na vanjske uticaje i okruženje. Potrebno je osigurati najmanje 48 sati odmora između mišićnih skupina kada se radi trening sa tegovima. Slušati svoje tijelo i raditi po njegovom navođenju, dakle ponekad trenirati sa velikim težinama i uraditi mali broj ponavljanja po seriji, a nekada koristiti manje težine ali napraviti dosta veći broj ponavljanja. Radite onoliko koliko vam tijelo dozvoljava da uradite na tom treningu.

 

Prehrana

Za razliku od powerliftinga, u bodybuildingu prehrana igra puno važniju ulogu. Prehrana koju bodybuilderi konzumiraju se sastoji od većeg unosa proteina, niskog unosa ugljikohidrata i masti. Upravo su proteini zamjena za ugljikohidrate i služe kao gorivo za trošenje eenrgije. Obroci se trebaju konzumirati svaka 2 do 3 sata. Također, pored toga što moraju imati detaljan plan prehrane, moraju i znati izabrati prave dodatke ishrani. Za postizanje rezultata potrebno je imati plan prehrane sastavljen od pravilne kombinacije hrane, pića i suplemenata.

 

Odmor

Da bi se ostvarili vidljivi rezultati i kako bi imali snažne i jake mišiće, tijelu morate osigurati dovoljno sna i odmora. Vježbanjem oštećujemo mišićna vlakna, a da bismo ih ponovo doveli u prvobitno stanje, potrebno ih je dovoljno odmoriti. Potrebno je praviti pravilnu kombinaciju odmora i programa prehrane i imat ćete dovoljno energije i snage za trening.

 

 

 

Powerlifting

Tri najvažnije komponente powerliftinga su bench press, čučnjevi i mrtvo dizanje. Osnovni cilj powerliftera je povećati maksimalnu snagu, pri čemu neće voditi puno računa o svom estetskom zgledu. Dakle, jedino je bitno koliko se kilograma može podići u čučnju, mrtvom dizanju i potisku sa prsa i to je jedini mjerljivi rezultat nastupa. Da bi ste postali dobar powerlifter trebate biti koordinirani i imati jako dobar osjećaj ravnoteže, dakle potrebna je čista snaga.

 

Trening program

Dobar trening program powerliftinga se gradi na osnovu tri principa. Prvi dio programa bi trebao uspostaviti stanje mišičnog povećanja. Nikada ne trenirajte maksimalno sve do dana takmičenja, zbog toga vaš trening sa tegovima mora imati granice koje ne smijete prelaziti. Tehnika je jako bitna i posvetite joj posebnu pažnju, jer se loše navike moraju ispraviti na samom počtku. Da biste ispunili sve ove uslove trebate ojačati cijelo tijelo. Određeni stepen fleksibilnosti je potreban, istezanje se treba raditi nakon zagrijavanja, a vježbe pri tome raditi polako i bez naglih pokreta.Da biste vašu formu doveli do savršenstva i bili potpuno spremni za takmičenje, upotrebljavajte periodizaciju:

- Hipertrofija: veliki broj ponavljanja po seriji sa manjim težinama u trajanju 4 do 5 sedmica

- Snaga: umjereni broj ponavljanja po seriji sa većim težinama u trajanju 4 sedmice

- Posljednja faza: mali broj ponavljanja po seriji sa velikim težinama, sa pružanjem maksimuma na takmičenju, u trajanju 3 sedmice

- Odmor: aktivnosti koje ne uključuju dizanje tegova u trajanju 1 do 2 sedmice

Nakon ove 4 faze započnite opet sa fazom hipertrofije ali na većem nivou nego u prvom ciklusu.

 

Prehrana

Program prehrane kojeg se powerlifteri pridržavaju bazira se na velikom unosu proteina, mnogo ugljikohidrata i srednja količina masti. Također, kao i bodybuilderi i powerlifteri trebaju konzumirati više obroka dnevno. Njima je potrebno više hrane kao goriva koja će obezbjediti dovoljno energije za trening i oporavljanje tijela od jakih aktivnosti.

 

 

 

 

Zaključak

Iz pročitanog teksta možete zaključiti da postoje razlike između bodybuildera i powerliftera, kako u njihovom izgledu tao i u njihovom program treningu i prehrani. Dok bodybuilder radi vježbe za cijelo tijelo kako bi postigao savršen estetski izgled i vidljive sve mišićne skupine, powerlifter se fokusira samo na tri dizanja. Bodybuilderu nije od presudnog značaja koliku će težinu podići i koliko je snažan, jer takmičenje to od njega ne zahtijeva. Takmičenje powerliftera se svodi na to ko može podići veću težinu, a takmičenje bodybuildera se svodi na to ko bolje izgleda. Također im se razlikuje i program prehrane. Prije takmičenja bodybuilderi smanjuju kalorisjki unos kako bi izgubili višak tjelesne masnoće i ostvarili dobar izgled, powerlifteri povećavaju kalorijski unos kako bi dobili veću mišićnu masu i snagu.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja