Najbolja tuna pljeskavica koju možete brzo napraviti. Zavoljet ćete ovaj recept zbog njegove jednostavnosti.
Sastojci
2 konzerve tune (usitnjenje, ocijeđene)
2 jaja
2 kašike zobenih pahuljica
2 kašike nasjeckanog luka
1 čehna bijelog luka (zdrobljeni)
So, biber, maslinovo ulje
Način pripreme
Tunu ocijedite od ulja, dodajte jaja i začine. Dobro promiješajte, dodajte zobene pahuljice i sve zajedno ostavite nekoliko minuta u zdjeli. Zagrijte tavu i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, a od smjese, uz pomooć kašike, napravite oblik pljeskavice i pržite u tavi dok ne dobiju smeđu boju. Smjesa je ljepljiva pa se preporučuje da ne koristite ruke za oblikovanje. Nakon 2 minute prženja s jedne strane, pljeskavice su spremne da ih okrenete na drugu stranu i pržite 2 minute. Možezte ih poslužiti na raženom hljebu sa kriškom sira i paradajzom. Također ih možete koristiti i za riblje hamburgere ili kao obično meso za ručak uz prilog po želji. Poslužite ih tople i uživajte.
Hranjiva vrijednost (jedna porcija):
Kalorija: 144
Bjelančevine: 25g
Ugljikohidrati: 4g
Masti: 2g