mc gregor muscle freak

Ako se bavite nekim od borilačkih sportova kao što su mma, džudo, bjj, hrvanje i sl., onda sigurno znate koliko naporni ti treninzi mogu biti, i koliko su ishrana i suplementacija bitni. U ovom tekstu ćemo se bazirati na na osnovne suplemente koji mogu uveliko doprinijeti kako vašim performansama na treningu tako i oporavku.

Mnogi sportisti koji se bave borilačkim sportovima nemaju problema prilikom učenja novih tehnika/zahvata, kondicijskih priprema i sparinga. Međutim kada je suplementacija u pitanju, stvari stoje dosta drugačije, naime većina ne zna mnogo o njoj i zato često susrećemo sportiste koji su poprilično zbunjeni oko toga šta bi s obzirom na njohov trening i potrebe trebali koristiti kao suplementaciju. Iz tog razloga mi vam navodimo šest suplemenata koje bi svaka osoba koja se ozbiljno bavi, ili se namjerava baviti borilačkim sportovima, trebala koristiti. 

Kazein protein:

Kazein je bjelančevina koja se sporije probavlja i razgrađuje na aminokiseline, te samim tim duže vremena snadbijeva vaše tijelo neophodim aminokiselinama koje su zaslužne za oporavak i izgradnju mišića, i to ne samo poslije treniga, već i u bilo koje kada niste u mogućnosti konzumirati kruti obrok. Konzumiranje kazeina pored toga što pomaže oporavak, utiče i na smanjenje nivo kortizola.

Kada ga uzimati: uzmite 10 do 20g odmah poslije treninga zajedno sa 20g bjelnačevina sirutke (whey protein), također uzmite 20 do 30g bilo kada u toku dana kada imate duži vremenski razmak između krutih obroka, kao i pred spavanje kako bi spriječili katabolizam i potpomogli izgradnju i oporavak mišića.

Kofein:

Koristi se kao vazodilatator koji povećava protok krvi u mišiće, također kofein može biti vrijedan alat  za sportiste koje žele da podignu svoje performanse na slijedeći nivo, kako tokom borbe, tako i na treningu. Povećan protok krvi u mišiće će omogućiti bolji transport i snadbijevanje ključnim nutrijentima (aminokiseline, glikogen i sl.) koji su potrebni kako za izvedbu tokom borbe/treninga tako i za oporavak. Ili najjednostavnije rečeno vaši mišići će dobiti sve što im treba, kada im treba, a u ovom slučaju je to odmah!

Kada ga uzimati: Kofein bi bilo idealno konzumirati prije treninga, ali također je jako bitno i u kojoj formi. Mnoge studije su potvrdile da ga je bolje i korisnije konzumirati u formi suplementa (tablete) nego u obliku šoljice kafe. Ako se odlučite za tablete, onda konzumirajte između 100 i 200mg kofeina dvadeset minuta prije treninga.

Kompleks B vitamina:

Mnogi sportisti koji se bave borilačkim vještima i izlaze na turnire i borilišta, često imaju problema sa dostizanjem željene kilaže kako bi se uklopili u željenu težinsku kategoriju ili iz razloga da bi unaprijedili svoje performanse. Ovo se obično odnosi na mršanje što obično podrazumijeva smanjen unos ugljikohidrata, a samim tim i unos veoma važnog vitamina B. Ovaj vitamin je odgovoran za bezbroj stvari, uključujući i pomoć pri održavanju i regulisanju nivoa energije kao i važne uloge u metabolizmu. 

Kada ga uzimati: vitamin B je najbolje uzimati ujutru sa obrokom, kako bi već u toku dana na treningu osjetili sve njegove koristi. Vitamin B uključuje neke ili sve od slijedećeg: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (cijanokobalamin).

Arginin:

Arginin je obično jedan od glavnih sastojaka većine, ako ne i svih pre-workout suplemenata i suplemenata, arginin je prilično jaka aminokiselina sa jedinstvenim sposobnostima. Arginin također djeluje kao vazodilatator, što kao što smo rekli povećava protok krvi u mišiće i omogućava bolji transport i snadbijevanje ključnim nutrijentima koji će biti iskorišteni za bolje performanse. U kombinaciji sa kofeinom (što uobičajena kombinacija gotovo svih pre-workout suplemenata) ima potencijal za stvaranje sinergijskog učinka za još bolje rezultate tokom treninga ili borbe.

Kada ga uzimati: najbolje ga je uzimati 30 minuta prije treninga sa i odmah neposredno poslije treninga, ali bez kofeina. Uzmite dozu koja je preporučena od strane proizvođača.

 

Glutamin:

Glutamin je jedna od najzastupljenijih amino kiselina, međutim glutamin ima značajan učinak na imunološki sistem i na funkcije vezane za oporavak. Glutamin se preporučuje koristiti  prilikom teških treninga za oporavak i smanjenje stresa. Ono što napominjemo je da glutamin nije suplement čijim uzimanjem će te odmah osjetiti promjenu, glutamin je potpora pravilnom oporavku i izgradnji imunološkog sistema.

Kada ga uzimati: najbolje je uzimati između 5 i 10 grama neposredno poslije treninga, i još jednu dozu pred spavanje.  

Riblje ulje:

Riblje ulje ima niz prednosti koje će vam pomoći da trenirate bolje i jače. Neke od bezbroj prednosti ovih esencijalnih masnih kiselina uključuju: zdravlje srca, zdravlje zglobova, pomaže pri regulaciji kilaže, poboljšava cirkulaciju, moždane funkcije, proizvodnju energije, potpomaže nervni sistem i još mnogo toga. Ove esencijalne masne kiseline su neophodne za svakoga ko svakodnevno intenzivno trenira i stavlja svoje tijelo pod stres.

Kada ga uzimati: riblje ulje možete uzimati svakodnevno 2 do 3g, dva do tri puta dnevno uz obroke.

Suplement

Kada i koliko

Kazein protein

10-20 grama poslije treninga i u toku dana kada ne možete konzumirati kruti obrok

Kofein

100-200mg prije treninga

Vitamin B kompleks

Ujutru s obrokom

Arginin

1-2 grama prije treninga

Glutamin

5-10 grama poslije treninga i 5 grama pred spavanje

Riblje ulje

2-3 grama 2-3 puta dnevno po mogućnosti s obrokom

 

 

IzdržljivostKupovina suplemenataMultivitaminiMuscle freakMusclepharmMuscletechMyproteinOporavakOptimum nutritionSavjeti o prehraniSnagaSuplementiVitamini

1 komentar

Joco

Joco

Ovo mi je baš pomoglo hvala

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja