6 SIMPTOMA KOJI UKAZUJU NA NEDOSTATAK PROTEINA-Muscle Freak

 

Protein je ključan za tijelo, za rast i oporavak mišića. Protein nam je također neophodan za zdravlje kose, noktiju i kože, kao i za sveukupno zdravlje. Nekada može biti teško znati da li unosite dovoljnu količinu proteina koja je neophodna da zadovoljite svoje dnevne potrebe. Ovo je 5 znakova koji su jasni pokazatelji da vaše tijelo ne dobija dovoljno proteina.

1. SPORO NAPREDUJETE

Ako naporno trenirate i zdravo se hranite ali i dalje ne napredujete, jedan od razloga može biti i manjak proteina u vašoj ishrani.

✓ Vaše tijelo koristi proteine za mnoge procese u tijelu, ali nažalost izgradnja mišića nije jedan od prioriteta. Zbog toga, ako ne unesete dovoljno proteina nećete moći ni i izgraditi novu mišićnu masu, jer će vaše tijelo umjesto izgradnje većeg bicepsa, unesene proteine koristi za druge vitalne procese koji vas održavaju u životu.

2. SPORO ZARASTANJE RANA

Sporije zarastanje rana je jedan od simptoma nedostatka proteina u vašoj ishrani. Iako i nedostatak vitamina može biti jedan od krivaca za ovaj problem, ipak je protein vrlo često uzročnik ovog problema.

✓Ovo se posebno često dešava ako svi vaši obroci ne sadrže bar neki izvor proteina.

3. UČESTALE POVREDE

Oporavak poslije treninga je ključan ukoliko želite da i dalje napredujete, međutim učestale povrede će vas spriječiti u ostvarenju željenog napretka, stoga ako ste često povrijeđeni ne bi bilo loše povećati i dnevni unos proteina.

Vježbači koji ne konzumiraju dovoljnu količinu proteina su izloženi većem riziku od povreda, s obzirom da je protein ključan nutrijent koji pomaže pri zacijeljivanju rana i obnovi mišića.

✓Bez dovoljno proteina ni vaše tijelo se neće dovoljno brzo oporaviti što može dovesti do učestalijih povreda.

4. ČESTO SE BOLESNI

Imuni sistem organizma u velikoj mjeri ovisi od unosa dovoljno proteina kako bi adekvatno funkcionisalo.

✓Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljno ovog jako važnog nutrijenta, vaše tijelo neće moći da proizvede dovoljno bijelih krvnih zrnaca koja ga brane od raznih bakterija i virusa, što vas čini podložnim za raznorazne bolesti.

5. GUBITE MIŠIĆNU MASU

Iako se gubitak mišićne mase može pripisati i pretjeranom kardio vježbanju, glavni krivac za ovo je ipak nedovoljan unos proteina. Mišićima je za rast i oporavak neophodan protein, te ako ste primjetili da gubite na mišićnoj masi, to je najjsigurniji znak da ga ne unosite u dovoljnim količinama.

Pored ovoga, čest simptom koji prati ovakvo stanje je i povećanje masnog tkiva u odnosu na prije.

✓ Ovo se se dešava usljed usporavanja metabolizma koje je izazvao gubitak mišićne mase i što je učinilo da vaše tijelo lakše pohranjuje masne naslage, jer manje mišića znači i manji bazalni metabolizam, odnosno potrebno je manje kalorija kako bi vaše tijelo funkcionisalo.

6. GUBITAK KOSE

Iako se gubitak kose može pripisati mnogim faktorima, nedostatak proteina može biti jedan od njih. Ovo je zbog činjenice da u vremenu kada vaše tijelo ne dobija dovoljno proteina kosa, koža i nokti nisu prioritet.

✓Kada ne unosimo dovoljno ključnih nutrijenata poput proteina, naše tijelo se bori za opstanak i preusmjerava ga tamo gdje nam je najpotrebnije kako bi preživjeli, a nokti i kosa ne spadaju u tu grupu. Tako će te u ovim slučajevima primjetiti da su vam nokti dosta krhkiji ili da vam prilikom pranja daleko više opada kose.

✓Pokušajte da svaki obrok sadrži bar jedan izvor proteina, takođe pratite svoj dnevni unos proteina kako bi znali da li unosite potrebnu dnevnu količinu.

✓Ne oslanjajte se samo na jedan izvor proteina, pokušajte uključiti što više izvora kako bi dobili čitav spektar neophodnih aminokiselina ali i vitamine i minerale koji idu uz njih.

SAVJETI:

✓Posjetite dokotora i uradite nalaze kako bi utvrdili da li imate nedostatak pojedinih vitamina i minerala, posebno ako patite od jednog ili više gore navedenih simptoma. Pored loše ishrane, odnosno nedostatka proteina postoji vjerovatnoća da i drugi faktori izazivaju navedene simptome.

✓Suplementacija proteinskim praškovima ili čokoladicama može biti jedan od načina da povećate svoj dnevni unos, posebno ako nemate dovoljno vremena da pripremite sve obroke ili ako i pored toga ne unosite dovoljno proteina.

 Izvor: Myprotein.com

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja