Treningom protiv karcinoma – Muscle Freak Liquid error: Could not find asset snippets/sca.freegifts.liquid

Treningom protiv karcinoma


Sigurno Vam se desilo da Vam je neko blizak obolio od neke vrste karcinoma a mnogi od Vas su se i zapitali "da li sam ja slijdeći".
Kako se ne bi doveli u situaciju da se pitate "zašto baš ja" poduzmite već sada određene korake i počnite se baviti fizičkom aktivnošću. Mnogo je naučnih studija vezanih za istraživanje o raznim karcinomima kao najmodernijoj i najubitačnijoj bolesti današnjice te o liječenju koje je u ovom slučaju skoro pa nemoguče.

Slažete li se da je bolje

 

 

Šta je fizička aktivnost i kakve veze ima sa jednom od najtežih bolesti današnjice – rakom ?

 

 

Fizička aktivnost predstavlja bilo koji tjelesni pokret proizveden od strane skeletnih mišića koji za rezultat ima potrošnju energije.

Fizička aktivnost je kritična komponenta energetskog balansa.

 

Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) preporučuje da odrasli budu uključeni u srednje intenzivnu aktivnost u trajanju od barem 30 minuta 5 ili više dana u sedmici.

 

Druga opcija je da imaju visoko intenzivnu aktivnost od barem 20 minuta, 3 ili više dana u sedmici.

 

Kakva je povezanost između aktivnosti i raka debelog crijeva?

 

Rak debelog crijeva je jedan on najstudiranijih i istraženijih u povezanosti sa fizičkom aktivnošću sa preko 50 studija koji govore o ovoj vezi. Mnoge studije u USA su pokazale da odrasle osobe koje povećaju fizičku aktivnost bilo u intenzitetu, učestalosti ili dužini aktivnosti imaju 30% do 40% manje šanse da obole od raka crijeva. Procjena je da 30 do 60 minuta srednje ili jake aktivnosti na dan treba za zaštitu od crijevnog raka.

 

Fizička aktivnost utiče kroz više načina na razvoj raka debelog crijeva te pruža zaštitu kroz energetski balans, metabolizam hormona, regulaciju inzulina te smanjenjem vremena u kojem su crijeva izložena kancerogenim elementima.

 

Kakva je povezanost između aktivnosti i raka dojke?

 

Mnoge studije su pokazale da fizički aktivne žene imaju manju rizik od razvijanja raka dojke nego fizički neaktivne. Naučnici su pronašli više bioloških razloga zbog kojih je to tako poput: fizička aktivnost smanjuje nivoe određenih hormona, naročito u premenopauzalnom periodu žena: smanjuje se nivo inzulina i IGF-I faktora, čime se unapređuje imunološki sistem te se potpomaže održavanje težine i izbjegavanje visoke tjelesne mase i prekomjerne tjelesne masti.

 

Kakva je povezanost između aktivnosti i raka pluća?

 

Najmanje 21 studija je ispitivala uticaj fizičke aktivnosti na rizik od raka pluća. Analize su pokazale da što je bio veći nivo aktivnosti, manji su rizikofaktori od raka pluća. Ono što je predstavljalo smetnju za još tačnije rezultate ovih studija jeste izloženost subjekata dimu od cigareta te drugih plućnih oboljenja. Kod muškaraca su vidljiviji pozitivni efekti aktivnosti u odnosu na žene, kada se radi o ovom oboljenju.

 

Kako fizička aktivnost može pomoći kod preživljavanja raka?

 

Istraživanja su pokazala da npr fizička aktivnost nakon dijagnoze raka dojke može pomoći u popravljanju kvalitete življenja, kod smanjenja zamora te da potpomaže energetski balans. Jedna studija dokazuje da su žene sa dijagnosticiranim rakom dojke, koje su hodale 3-5 sati umjerenim tempom sedmično imale veći procenat preživljavanja od onih koje su bile neaktivne.

 

Posjedovanje osobina fizički aktivne osobe (istrajnost, upornost, disciplina, volja) su neki od glavnih faktora koji se često mogu doseći kroz redovnu tjelovježbu, a koji itekako dobro dođu osobama koje budu u situaciji da se bore sa ovom bolešću.

 

By Muscle Freak | | acro doo, karcinom, muscle freak, trening | 0 comments
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Starlabs Nutrition uskoro u ponudi!!!

    Dragi kupci uskoro u našoj ponudi ćete biti u mogućnosti probati renomirane proizvode brenda Starlabs Nutrition po nevjerovatno niskim cijenama. Izvanredna kvaliteta i veoma pristupačne cijene su glavne prednosti ovoga brenda.    Starlabs Nutrition u svojoj ponudi nudi tri "serije" proizvoda:... pročitaj više

  • FITNESS SHAKES&FOOD HOTEL CENTRAL

    Dragi kupci, Obavještavamo vas da u opuštajućem ambijentu Cafe-a Hotel Central, pored odlične hrane i velikog izbora pića, od danas možete naručiti protein, aminokiseline, BCAA ili pre workout renomiranih brendova poput Optimum Nutrition-a ili ProSupps-a. Probajte ukusni šejk sa ON... pročitaj više

  • Cellucor C4 50X i Super HD REZERVACIJA!!!

    Dragi kupci Muscle Freak vam ponovo sprema ugodna iznenađenja!!! Ovaj put povodom dolaska Cellucorovih proizvoda smo vam pripremili popust od 15% na njihova dva najpopularnija proizvoda: C4 50X i Super HD.  Popust ostvarujete rezervacijom ovih proizvoda u jednoj od naših poslovnica... pročitaj više

https://musclefreak.myshopify.com/admin/themes/8213833/language Treningom protiv karcinoma | Muscle Freak ...