Da li znate šta je ANDROPAUZA kod muškarca te kako ublažiti ili rješiti probleme?

Kad muškarci dođu u godine života između 40-te i 55-te, mogu iskusiti fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza. Za razliku od žena muškarci nemaju jasan znak kao što je to prestanak menstruacija koji bi obilježio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u razini hormona, estrogena u žena, testosterona u muškaraca.


Promjene
Studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima kao što su srčane bolesti i osteoporoza.
Tjelesne promjene u muškaraca nastaju vrlo postupno, te mogu biti praćene promjenama u ponašanju, raspoloženju, javlja se premorenost, gubitak energije, seksualnog poriva i fizičke agilnosti. Štoviše, studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima kao što su srčane bolesti i osteoporoza. Kako se ove promjene događaju u vrijeme kad mnogi muškarci preispituju svoje vrijednosti, dostignuća i smjer u životu, često je teško shvatiti da su promjene koje nastaju povezane s nečim drugim nego samo s vanjskim uvjetima.


Postupan hormonalni pad
Iako će s godinama pad u testosteronu nastati kod praktično svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvidjeti tko će iskusiti andropauzalne simptome.
Za razliku od menopauze, koja općenito nastaje u žena koje su u srednjim 40-tim do srednjim 50-tim godinama života, muška "promjena" je puno postupnija i proteže se nekoliko dekada. Stav, psihološki stres, alkohol, ozljede ili operativni zahvati, lijekovi, pretilost i infekcije mogu doprinjeti nastanku andropauze. Iako će s godinama pad u testosteronu nastati kod praktički svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvidjeti tko će iskusiti andropauzalne simptome dostatne jakosti da potraže medicinsku pomoć. Također je nepredvidljivo u kojoj dobi će simptomi nastati kod pojedine osobe. Simptomi kod svakog čovjeka mogu biti drugačiji, zbog toga je nužan individualan pristup ukoliko su se javile zdravstvene poteškoće vezane za pad razine testosterona.

Da li je to novi fenomen?
Pojam zapravo nije nov, međutim mogućnosti za točnu dijagnozu su novijeg datuma.
Da i ne. Zapravo andropauza je prvi puta opisana u medicinskoj literaturi 1940. godine. Tako da pojam zapravo nije nov, međutim mogućnosti za točnu dijagnozu su novijeg datuma. Osjetljivi testovi za bioraspoloživi testosteron nisu bili dostupni sve do nedavno, time je andropauza kroz duži period bila premalo dijagnosticirana i liječena. Kako sada muškarci dulje žive, a njihov mortalitet od nastanka cirkulacijskih bolesti je najprisutniji upravo u početnoj dobi nastanka andropauze od 40 do 54 godine, nužno je unaprijediti zdravlje i očuvati funkcionalnu sposobnost starijih muškaraca.
Povećane dijagnostičke mogućnosti
Nove metode testiranja krvi su dostupne i postoji povećan interes za muško starenje među istraživačima.
Drugi razlog za premalo dijagnosticiranih andropauzi tokom godina jest u činjenici da simptomi mogu biti blagi i različiti među osobama. Neki muškarci teško priznaju postojanje problema. Liječnici nisu uvijek mislili na niske razine testosterona kao na mogući uzrok. Ovi faktori često vode liječnike do zaključka da su simptomi povezani s drugim zdravstvenim stanjima (npr. depresija) ili su jednostavno povezani sa starenjem i oni često potiču svoje pacijente da prihvate činjenicu da više "nisu u cvijetu mladosti". Takav stereotipni scenario se nužno mijenja. Nove metode testiranja krvi su dostupne i postoji povećan interes za muško starenje među istraživačima. Toliko pažnje je usmjereno na andropauzu i na napore kojima se novo i tek otkriveno znanje nastoji predočiti na međunarodnoj zdravstvenoj razini.
Posljedice niske razine bioraspoloživosti testosterona
o Smanjen seksualni nagon
o Emocionalne, psihološke i promjene u ponašanju
o Smanjenje mišićne mase
o Gubitak mišićne snage
o Povećanje masnog tkiva u gornjim i centralnim dijelovima tijela
o Osteoporoza ili slabe kosti i bolovi u leđima
o Kardiovaskularni štetni čimbenik
o Prijevremeno bolesno starenje




Dijagnoza
Andropauza je stanje uzrokovano hormonskim promjenama, prvenstveno povezano s niskom razinom testosterona.
Jesam li u andropauzi? Andropauza je stanje uzrokovano hormonskim promjenama, prvenstveno povezano s niskom razinom testosterona. Obično se pojavljuje u muškaraca starih 40 i više godina. Osjećate li se manje snažni, učestalije ste umorni, tužniji ste ili čangrizaviji nego inače, slobodno vrijeme učestalije provodite pred televizorom... samo su neka od pitanja na koja sebi morate postaviti kako biste došli do spoznaje da ste ušli u razdoblje andropauze.

(preuzeto sa https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/7173/Sto-je-andropauza.html)

Ako ste muškarac, riješite ADAM test i saznajte nedostaje li vam testosterona
Lako je provjeriti koliko testosterona imate u krvi. Ako su njegove razine niske, pomoći će hormonska nadomjesna terapija.
Odgovorite li potvrdno na više od pet pitanja iz ADAM testa (Androgen Deficiency of Aging Man), koji se najčešće koristi u procjeni subjektivnog stanja, potražite savjet liječnika internista, specijalista urologije ili endokrinologa koji se bavi andrologijom.
1. Imate li 50 i više godina?
2. Je li vam se u posljednjih šest mjeseci smanjila spolna želja?
3. Imate li poteškoća s erekcijom ili slabiju erekciju?
4. Osjećate li nedostatak mišićne snage ili izdržljivosti?
5. Bavite li se sportom rjeđe nego prije?
6. Imate li osjećaj da ne uživate u životu kao prije?
7. Jeste li često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni?
8. Osjećate li općenito nedostatak energije?
9. Da li ste primijetili smanjenje svoje tjelesne visine?
10. Zaspite li često odmah nakon večere?
11. Imate li bolove u zglobovima i mišićima?
12. Imate li iznenadne napade znojenja ili osjećaj vrućine?
13. Umorni ste, a teško zaspite ili se rano budite?
14. Jeste li često napeti ili nervozni?
15. Biste li rekli da lako planete i ne možete se obuzdati?

Trećina muškaraca ima andropauzu
Razina testosterona opada oko jedan posto svake godine nakon što muškarac navrši 35 godina. Procjenjuje se da 30 do 40% muškaraca doživljava andropauzu. U dobi od 70 godina u muškaraca se luči upola manje testosterona nego u tridesetima.
S manje testosterona opada spolno funkcioniranje, motiviranost, smanjuje se gustoća kostiju i podložnije su prijelomima, gubi se mišićna masa, rastu zalihe masnog tkiva, povećava se rizik za dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar.

Kako testosteron formira psihu

Testosteron i drugi androgeni snažno utječu i na psihu. Više testosterona, koji se može vezati za neuronske receptore u pojedinim moždanim centrima, donosi veću agresivnost, neustrašivost, sebičnost i optimizam. Osobe s naglašenim testosteronom bolje su prilagođene svim natjecateljskim situacijama, gdje je izgledna borba i gdje su potrebni upornost, izdržljivost i spremnost na rizik. Te značajke očituju se i izvan seksualnog miljea, primjerice, u natjecanju za materijalna dobra. Istraživanje, koje je provedeno 2008. u SAD-u, utvrdilo je da burzovni mešetari s višim vrijednostima testosterona više riskiraju te postižu ekstremnije rezultate – veće dobitke, ali i veće gubitke. Konačno, jaču komponentu testosterona imaju i nasilni kriminalci jer taj hormon čini osobu manje suosjećajnom i manje ranjivom na moguće negativne posljedice, pa i na prijetnje kaznom.

Na drugom kraju hormonalnog spektra, muškarci s manje testosterona imaju ne samo slabiju požudu i potenciju, nego su i manje poduzetni i spontani, više izbjegavaju rizike i opasnosti te se više oslanjaju na planiranje i proračune. Razlike u vrijednostima androgena podudaraju se i s razlikama u općem raspoloženju i osjetljivosti na stres. Muškarci s više testosterona i DHEA imaju povišen prag tjelesne i duševne boli te su imuniji na depresiju, dok su androgenima zakinute osobe osjetljivije na stres i depresiju.

Posredni i neposredni utjecaji
Opadanje razine testosterona uzrokovano starenjem izlaže muškarce naletima depresije i anksioznosti te općenitom gubitku životnog elana. Smanjena aktivnost testosterona u mozgu ima neposredan negativan utjecaj na raspoloženje, no uzrokuje i dodatne učinke izazvane mentalnim stresom. Manja uspješnost u udvaranju i niža učestalost seksualnih epizoda putem psihičkoga stresa narušavaju raspoloženje, kvare pojedincu sliku o sebi i snižavaju samopoštovanje.

Koliko će andropauza pogoditi pojedinca, ovisi o njegovim temeljnim hormonalnim razinama, koje su genetski određene. Pojedinac s visokim razinama androgena može i nakon andropauze ostati funkcionalan ljubavnik, poduzetan radnik i sportaš. No, osoba koja je i u mladim danima bila zakinuta za androgene može doživjeti potpun nestanak pohote, potencije i životne inicijative te trpjeti snažne i dugotrajne depresivne i anksiozne epizode.

Osim prirodnog procesa sniženja hormonalnih razina, na endokrini sustav utječu i vanjske okolnosti, kao što su stres i bolesti. Muškarac izložen kroničnom stresu snosi, unatoč isprva moćnim androgenima, veći rizik od ozbiljnog hormonalnog poremećaja i izraženijih tegoba. Muškarci koji se nezdravo hrane, nedovoljno kreću ili su iz bilo kojeg razloga pretili također su istaknuti kandidati za teži oblik andropauze. Iz navedenog proizlaze i sugestije za tretman osoba pogođenih andropauzom, kao i za prevenciju bolnih posljedica tog stanja.
Testosterone Zamjenska Terapija TRT (testosterone replacement therapy)
Dosadašnja praksa u slučajevima kada bi ADAM test ili test krvi pokazao da imate nizak nivo testosterona, ljekar bi odredio zamjensku terapiju testosteronom ali obzirom da uzimanje testosterona nosi i određeni rizik za karcinom prostate, obavezan bi bio i pregled prostate kod urologa te test krvi na PSA markere.
Posljednja istraživanja su pokazala da tribulus terestiris pokazuje odlične rezultate u liječenju ovog fenomena nazvanog andropauza te je isti veoma siguran jer na prirodan i bezbjedan način organizmu pomaže povećati proizvodnju testosterona. Istraživanja su pokazala da biljka tribulus igra veliku ulogu u povećanju nivoa seksualnih hormona te kvaliteta sperme. Cilj studije je bio da ocjeni efekte tribulusa terestrisa na kvalitet sperme te druge fiziološke parametre. 65 muškaraca ocijenjenih sa ocjenom poremećen kvalitet sperme, uključeno je u ovo istraživanje u kojem im je bilo propisano oralno uzimanje Tribestana (3x2 tablete od 250mg). Procenat tjelesne masnoće, povećanje mišićne mase, fluktuacija nivoa steroidnih hormona i svi parametri sperme analizirani su tijekom liječenja.

Rezultati su pokazali da su pad postotka tjelesne masti i povećanje mršave mase značajni kao i porast razine dihidrotestosterona. Kompletna analiza sperme procijenjena na kraju liječenja pokazala je značajno povećanje koncentracije sperme, pokretljivosti i vremena likvidacije. Protodioscin, glavno fitokemijsko sredstvo roda Tribulus, djeluje na stanice sertolija, proliferaciju klijavih stanica i rast sjemenskih tubula. Poznato je da ova komponenta pretvara testosteron u dihidrotestosteron, koji igra važnu ulogu u muškim atributima. Naši rezultati ukazuju na terapijsku upotrebu Tribulus terrestris od strane muškaraca koji imaju izmijenjene parametre sperme i / ili koji se podvrgavaju tretmanu neplodnosti te kod simptoma andropauze.

1 komentar

PJnsUxiW

PJnsUxiW

IbApHnkW

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja