Razbijamo mitove!

Mit 1: Samo kardio pomaže da gubite kilograme

Koliko često čujete kako se priča da je isključivo kardio trening namijenjen za skidanje kilograma, a dizanje tegova za dobijanje mase?
Nije tačno. Kardiovaskularni trening zaista pomaže da sagorijevate kalorije, kao i da povećate kalorijski deficit, ali vrlo kratko vas drži u tom stanju. U suštini, ako ne nastavite raditi kardio nećete nastaviti gubiti kilograme.
Za razliku od toga trening snage će pokrenuti vašu „metaboličku mašinu“ i držati je aktivnom satima nakon što je trening završen. Pored toga, dizanje tegova će vam pomoći da izmijenite svoj izgled, tako da je dosta bolja opcija za rad na vašim problematičnim područjima.

Mit 2: Zagrijavanje prije treninga i hlađenje nakon treninga nisu neophodni

Napravite zagrijavanje i hlađenje obaveznim dijelovima svoga treninga. Ne samo da će vam pomoći u prevenciji od povrede, nego će vas dovesti i u fokus, kako fizički tako i psihički. Ako odradite zagrijavanje prije treninga, čak i 5 minuta zagrijavanja, pripremili ste svoje tijelo za borbu. Ne možete zahtijevati od svoga tijela da podiže velike kilaže i trenira maksimalnim intenzitetom dok je nezagrijano. Morate ga prvobitno probuditi.
Hlađenje je također ključno za sprječavanje upale mišića. Vaš trening će biti kompletniji kada svome tijelu omogućite da se ohladi nakon završetka.
Odradite 5-10 minuta zagrijavanja prije treninga i 5-10 minuta hlađenja nakon treninga.

Mit 3: Povremeni vježbači ne trebaju suplemente

Postoje 2 tipa vježbača: oni koji su stalno u teretani i oni koji se povremeno pojave. Ovi drugi su oni koji vole da treniraju, ali jednostavno nemaju dovoljno vremena ili imaju stvari koje u svome rasporedu stavljaju ispred treninga.
Da li to znači da ne moraju da se ozbiljno posvete ishrani? Naravno da ne. Čak i ako ste povremeni vježbač vidjet ćete mnogo benefita od ispravne kombinacije namirnica i suplemenata.
Recimo, proteinski prašak koji se inače najčešće povezuje sa izgradnjom mišića također može pomoći kod gubitka kilograma. Mišići su najviše metabolički aktivno tkivo u ljudskom tijelu, tako da izgradnja mišića vodi većem sagorijevanju masti, čak i kad se odmarate ili spavate.
Riblje ulje je suplement koji bi trebao koristiti svako, čak i oni koji uopšte ne treniraju. Mnoga istraživanja su pokazala izuzetno pozitivan učinak ovog suplementa na zdravlje srčanog mišića, krvnih sudova, ali i zdravlje zglobova.
Još jedan od dodataka koji će svakom povremenom vježbaču pomoći je multivitamin. Kvalitetna kombinacija vitamina i minerala će vašem tijelu omogućiti da povrati one mikronutrijente koje gubi kroz intenzivnu fizičku aktivnost, te samim tim pružiti i brzi oporavak te smanjiti rizik od slabljenja imuniteta.

Mit 4: Što je bolji pump, to je bolji i trening

Veoma je lako pasti u zamku da ocjenjujete svoj trening na osnovu toga kakav je pump. Naravno da je odlično postići pump i pogledati u ogledalo mišić pod pumpom, ali ako samo radite treninge sa visokim brojem ponavljanja i malim kilažama koje vam omogućavaju da osjetite punoću mišića nećete vidjeti bas puno napretka.
Na primjer, ako radite trening za snagu, sa niskim brojem ponavljanja (1-5 po setu) sa dužim odmorima između setova i samo osnovnim vježbama najčešće nećete imati pump, a ipak su to jedni od djelotvornijih treninga koje možete odraditi.


Mit 5: Slobodni tegovi su bolji od mašina

Često se u teretanama može čuti kako su mašine samo za početnike, a slobodni tegovi su bolja opcija za napredne vježbače. Iako u ovome ima malo istine, ni ovdje se ne može napraviti tako stroga podjela. Istina je da pravilno kreiran program treba da sadrži elemente iz obje grupe. Često su upravo mašine ta prevaga pomoću koje se ostvari napredak i kod naprednih vježbača, jer omogućavaju bolju i lakšu izolaciju mišića. Mašine također mogu pomoći da se izbjegnu povrede, jer u većini slučajeva imaju ugrađene sigurnosne limitere.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja