Količina za dvije porcije
Vrijeme pripreme: 10 min
Vrijeme pečenja: 10 min
- Kalorije (po porciji ½ pizze): 260 kcal
- Proteina: 20 grama
- Ugljikohidrata: 27 grama
- Masti: 8 grama
SASTOJCI:
Kora:
● 40 grama višenamjenskog brašna (višenamjensko brašno možete zamijeniti brašnom bez gluten da dobijete bez glutensku Pizzu)
● 10 grama kokosovog brašna
● 2 doze Optimum Nutrition 100% Gold Standard Whey proteina okus francuska vanilija
● 1 ½ kašičica praška za pecivo
● 10 grama granularnog šećera na bazi eritritola ili standardni kristalni šećer
● Prstohvat soli
● 85 grama grčkog jogurta
● 1 veće bjelance, lagano umućeno
Preliv:
● Tamna čokolada za prelijevanje
Priprema: pomiješajte 20 grama tamne čokolade + kašičicu kokosovog ulja u posudi za mikrovalnu pećnicu, otopite u mikrovalnoj pećnici i promiješajte da se sjedini.)
● Narezano svježe voće (mi smo koristili jagodu i borovnicu)
● Kokos mrvice
Upute:
● Zagrijte rernu na 230 C
● Prekrijte pleh u kojem ćete peći pizzu papirom za pečenje
● U zdjeli srednje veličine pomiješajte sve suhe sastojke
● Zatim dodajte ostale sastojke nabrojane u sastavu kore. Miješajte dok ne dobijete ljepljivu, homogenu smjesu.
● Upotrebom lopatice rasporedite tijesto na papir za pečenje u obliku kruga tako da ivice budu deblje kako bi se formirala hrskava kora. Konačni oblik bi trebao biti cca. 20 cm širok i cca. 6 milimetara debljine u sredini, a duplo deblja na rubovima.
● Pecite koru 8-10 minuta dok ne porumeni.
● Dok se kora peče, napravite čokoladni preliv i pripremite voće.
● Izvadite koru iz rerne i ostavite da se ohladi 5 minuta prije nego izvadite iz pleha za pečenje. Stavite na tanjir, prelijte pripremljenim čokoladnim prelivom, rasporedite nasjeckano voće i prespite kokos prahom.