zma-spavanje-musclefreak

Ako želite bolji oporavak, više snage, veću mišićnu masu, manje sala i uz sve to bolji san, onda pročitajte ovaj tekst u kojem smo istražili sve prednosti i nedostatke ovog popularnog suplementa.

ZMA je kombinacija cinka monometionina/asparata, magnezija aspartata i vitamina B6. Podržan je od strane kliničkih istraživanja, i smatra se učinkovitim dodatkom za ubrzanje opravka mišića, povećanja mišićne snage i mase, te čak pomaže i gubitak masnih naslaga. Pored svih navedenih beneficija ZMA je suplement koji mnogi zaobilaze, iz jednostavnog razloga zato što je to suplement baziran na mineralima i djeluje manje obečavajuće nego suplementi kao što su kreatin i pre-workout. Iz tog razloga u ovom tekstu ćemo vas pokušati uvjeriti da ZMA treba da zauzima podjenako mjesto sa svim ostalim suplementima.

Na početku je odmah bitno da naglasimo da ZMA nije pojačivać testosterona, kao što mnogi misle. Činjenica je da ZMA pomaže da održite visok nivo testosterona tokom perioda kada naporno trenirate, međutim njegova funkcija nije da poboljša lučenje i razinu testosterona, nego jednostavno rečeno ZMA čini mnogo učinkovitijim testosteronske pojačivače.

MINERALI SU VAŽNI

Cink je esencijalni mineral koji ima svojstva antioksidansa koji stimuliše aktivnost različitih enzima u tijelu, koji su krucijalni za brojne biohemijske reakcije. Jedna od njih je i sinteza proteina, što je ključni proces koji vodi oporavku i rastu mišića.

Magnezij je također esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u brojnim reakcijama u tijelu. Jako je važan za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema, metabolizma i za zdravlje kostiju. Zajedno cink i magnezij pružaju širok asortiman prednosti, kako u unapređenju u estetskom smislu tako i u poboljšanju performansi.

ANABOLIČKI FAKTORI

Istraživanja su pokaza da korištenje ZMA ima značajne anaboličke efekte. Tako je studija provedena na Western Washington Univerzitetu, u kojoj su igrači američkog fudbala koji su igrali u NCAA ligi, uzimali ZMA ili placebo svaku noć u periodu od 8 sedmica, za vrijeme proljetnih priprema. Nakon završene studije, rezultati su pokazali da kod igrača koji su uzimali ZMA je zabilježeno povećanje nivoa testosterona za 30%, i inzulinu sličnog faktora rasta (IGF-1) za oko 5%. S druge strane, kod igrača koji su uzimali placebo je zabilježen pad nivoa testosterona za oko 10% i IGF-1 za preko 20%.

Pored poboljšanja nivoa anaboličkih hormona, igrači koji su uzimali ZMA su također znatno više dobili na snazi, energiji, kao i na kvaliteti sna u odnosu na igrače koji su uzimali placebo (kvalitetniji san također doprinosi boljem oporavku nakon napornih treninga). Sve ove prednosti su se pojavile tek nakon uzimanja ZMA, i unatoč činjenici da je prije korištenja ZMA prehrana ovih igrača već osiguravala konzumaciju cinka preko preporučene dnevne doze.

Postoje i mnoge druge studije koje su također utvrdile da cink i magnezij imaju potente anaboličke osobine. Tako je je provedena studija 2007. Godine na Selcuk Univerzitetu u Turskoj, gdje je utvrđeno da je četverosedmična suplementacija cinkom povećala nivo testosterona kod muškaraca. Isti istraživači su otkrili i slične rezultate u još ranijoj studiji provedenoj na profesionalnim hrvačima. Također istraživači koji rade za Američki odjel za poljoprivdredu (USDA) su izvjestili da nedostatak cinka negativno utiče na izdržljivost mišića, što znači da održavanje optimalnog nivoa cinka ključan za sposobnost da izvršite određen broj ponavljanja s određenom težinom.

Pored svega navedenog, istraživanja pokazuju da cink i magnezij utiču na smanjenje nivo kortizola, kataboličkog hormona. Njemački istraživači su otkrili da triatlonci koji su uzimali magnezij četiri sedmice, su imali zdrav nivo kortizola prilikom odmora i nakon završenog triatlona, za razliku od placebo grupe.

ZMA također može i povećati nivo hormona rasta, doduše na indirektan način. ZMA poboljšava kvalitetu sna, prvenstveno zahvaljujući magneziju koji ima sposobnost da normalizuje i produži treću i četvrtu fazu sporotalasnog sna. Sve ovo je ključno jer dublji san pomaže podizanju nivo hormona rasta, koji doseže svoj vrhunac tokom noći.

ZMA I METABOLIZAM

Cink je bitan i za održavanje proizvodnje hormona štitne žlijezde. To je važno za održavanje brzine metabolizma (količina kalorija koju potrošite svaki dan) i sagorijevanje masnoća. Deficit cinka može ograničiti proizvodnju hormona štitnjače, koji utiče na usporovanja metabolizma, što na kraju dovodi težeg i sporijeg sagorijevanja masnoća. Istraživanja su potvrdila da ukoliko vaša dijeta ne sadrži dovoljno cinka, dolazi do pada lučenja hormona štitnjače i vaš metabolizam postaje usporeniji.

Jedna studija koja je provedena na Univerzitetu u Masačusetsu je otkrila da osobe koji su bile na dijeti sa malim unosom cinka su imale daleko sporiji metabolizam. Kada je istim osobama povećan unos cinka na 25mg dnevno narednih dvadeset dana, njihov metabolizam se ubrzao i postao je brži nego je bio prije dijete osiromašene cinkom. Već gore navedeni Selcuk Univerzitet je proveo studiju koja je pokazala da četverosedmična suplementacija cinkom je uticala na rast nivoa hormona štitnjače kako kod hrvača tako i kod osoba koje se nisu bavile fizičkom aktivnošću.

Pokazalo se da cink nije samo važan za funkciju štitne žlijezde, već i za održavanje nivo hormona leptina. Ovaj hormon je također važan za brzinu metabolizma, odnosno on ubrzava vaš metabolizam i u isto vrijeme smanjuje glad. Nedostatak cinka znatno utiče na smanjen nivo leptina.

POJAČAVA  IMUNITET

Već je dobro poznato da cink igra ključnu ulogu kada je imunitet u pitanju, tako što utiče mnogobrojne aspekte imunog sistema. Istraživanje provedeno na Klivlendskoj klinici sugeriše da dodatna suplementacija cinkom podržava jak imuni sistem.

Cink također djeluje kao jak antioksidans. Ovaj mineral aktivira enzime koji mogu pomoći cjelokupnom zdravlju i imunom sistemu. Pored ovoga, cinkova snažna antioksidantska svojstva mogu pojačati ne samo vaše zdravlje, već i oporavak nakon treninga.

DA, NEMATE GA DOVOLJNO

Istraživanja su pokazala da je većina sportista deficitarna kako sa cinkom, tako i sa magnezijem. Ovo je vjerovatno posljedica više faktora ka što su: gubitak cinka kroz znojenje tokom treninga, povećana potrošnja od strane organizma zbog oporavka i sinteze proteina nakon treninga i povećan gubitak cinka kroz urin.

Jedan od uzroka zašto nemate dovoljni cinka i magnezija može biti i vaša ishrana. Rafinirani šećeri, kao i bijelo brašno i proizvodi od bijelog brašna, mogu smanjiti nivo cinka i magnezija u krvi. Namirnice bogate kalcijem, poput mlijeka i mliječnih proizvoda, sprječavaju apsorpciju cinka i magnezija u tankom crijevu. Bakar, kao i ostala hrana bogata fitatima (fosforni spojevi koje se nalaze u hljebu od cijelog zrna, žitarice, mahunarke) također ometa apsorpciju cinka u tankom crijevu. Alkohol je još jedan od uzroka, jer i on utiče na smanjenu apsopciju cinka i magnezija, i također utiče na njihov dodatni gubitak kroz urin.

S obzirom na sve navedeno i veliku vjerovatnoću da ne konzumirate dovoljno cinka i magnezija kroz ishtranu, i da ono što apsorbujete, relativno brzo izgubite, ZMA bi obavezno trebao zauzeti mjesto u vašoj suplementaciji.

 

PAR JEDNOSTAVNIH SAVJETA ZA KRAJ

  • Iako uzimanje običnog cinka i magnezija zajedno vam može obezbijediti količinu koja vam je potrebna, mi vam to ne preporučujemo i savjetujemo da ipak uzmete ZMA. Oblik cinka i magnezija koji se koristi u ZMA je kelat poznat kao monometionin/asparat i magnezij aspartat. Ovaj oblik pomaže smanjenju smetnji u apsorpciji oba minerala. Pored navedenog, ovaj oblik ZMA vam obezbjeđuje odgovarajuću dozu cinka i magnezij aspartata, i potrebnu dozu vitamina B6, koji potpomaže apsopciju i iskorištavanje magnezija u tijelu.
  • Utvrđeno je da tačno određene doze proizvode pozitivan učinak na nivo hormona i snage kod sportista. Muškarci bi trebali koristiti ZMA koji će im obezbijediti 30mg cinka,450mg magnezija i 10-11mg vitamina B6. Žene bi trebale uzimati oko 20mg cinka, 300mg magnezija i 6-7mg vitamina B6. S obzirom da je puna doza obično tri tablete, žene će svoj unos zadovoljiti konzumirajući dvije.
  • Budite oprezni s doziranjem, uzimanje preko 50mg cinka koji će apsorbovati može dovesti do negativnih efekata na imunoliški sistem, metabolizam, oporavak i rast mišića. Također može negativno uticati i na apsorpciju bakra, ili jednostavno rečeno, proizvest će sve efekte koji su suprotni od onog što mu je bila namijena na početku.
  • Budite oprezni i sa doziranjem magnezija, jer uzimanje preko 450mg može uticati na optimalan san koji vam je potreban.
  • Jedan od najvažnijih aspekata prilikom uzimanja ZMA je vrijeme uzimanja. ZMA je najbolje uzimati jedan sat prije spavanja i 1-2 sata nakon jela. Ovo neće samo uticati na apsorpciju i iskorištenost, kao što potvrđuju klinička testiranja, već će takođe uveliko poboljšati kvalitetu vašeg sna.
  • Od iznimne važnosti je da ZMA ne uzimate s hranom, posebno hranom koja je bogata kalcijem, kao što su mliječni proizvodi. I cink i magneziji se lošije apsorbuju kada se uzimaju s hranom, također još jedan od razloga je što cink utiče na lošiju apsorpciju aminokielina, što svakako želimo izbjeći.

 

Izvor: Bodybuilding.com

 

 

 

 

DijetaHipertrofijaLoše navikeMineraliMuscle freakMyproteinSavjetiSavjeti o prehraniZincZma

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja