4 namirnice za energiju

 

  1. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice se mogu kombinirati sa gotovo svim jelima, lagane su za ponijeti, te kao takve, predstavljaju dobar izvor proteina i zdravih masnoća. Na primjer, možete kombinirati zobene pahuljice sa jajima ili bjelancima, što je klasičan obrok bodibildera. Ukoliko za cilj imate povećanje mase, koristite cijela jaja za kombiniranje. Zbog čega? Zato što žumanjci imaju dovoljno zdravih masnoća i više kalorija, a to je sve što je potrebno za povećanje mišićne mase. Naša preporuka je da se napravi kombinacija zobenih pahuljica sa kazeinom.

Ukoliko želite dodati još neku namirnicu koja će pridonijeti izdgradnji mišića, neka to bude namaz od orašastih plodova. Poput žumanjaka, namaz od orašastih plodova je odličan izvor zdravih masnoća, koji pridonosi proizvodnji hormona neophodnih za izgradnju mišića. Puter od badema, kikiriki puter ili jednostavno indijski oraščići i lješnaci su odličan izvor svega što vam je potrebno. 

  1. Rižini kolačići

Ljudi smatraju rižine kolačiće kao odličan proizvod za gubitak tjelesne težine, ali rižini kolačići su odlično oružje bodibildera koje im pomaže pri dobijanju na masi. Jednostavni su, čisti i odličan izvor kalorija u kombinaciji sa ostalom hranom. Jedna od izvrsnih kombinacija sa rižinim kolačićima je svakako namaz od orašastih plodova te jednostavni voćni džemovi. U svakom slučaju nemojte pretjerivati sa voćnim džemovima budući da mnoštvo njih sadrži brojne aditive. Birajte džemove u kojima je većinski procenat voća. Možete pomisliti da se namazi poput bademovog ili kikiriki putera ne uklapaju u vaš budžet, ali imajte u vidu da su oni dugotrajni, a i često ih možete kupiti po akcijskoj cijeni.

Ukoliko pravilno iskombinirate ove namirnice, unijet ćete dovoljno zdravih masnoća, te zdravih šećera koji će svakako pridonijeti vašim treninzima i postavit će ugljikohidrate na ona mjesta na kojima su vam potrebni.

  1. Konzervirana riba

Ne možete pogriješiti sa konzerviranim lososom, budući da je odličan izvor zdravih masnoća. Bijela albacore tunjevina ili komad light tunjevine, koji su napravljeni od manje tune zvane „skipjack“ su također dobre opcije. Uz tunjevinu možete kombinirati krompir ili rižu i imat ćete izvrstan obrok koji vam može pomoći pri izgradnji mase. Također možete dodati zelenu salatu uz neki niskokalorični sos (ljuti sos, senf, soja sos). Još jedan od prijedloga bi bio: Skuhajte nudle od riže ili jaja te ih propržite na malo kokosovog ulja. Nakon toga dodajte dva jajeta te pržite dok jaja ne budu gotova. Nakon što se ohladi pripremljeno, dodajte konzerviranu ribu, vrlo su ukusne, a to je jako bitno! Zapamtite, ukoliko želite povećati masu, morate unositi mnogo hrane. Uz pomoć ukusnih namirnica brže ćete postići željeni rezultat.

  1. Suho voće i orašasti plodovi

Tehnički gledano, ovo su dvije vrste hrane, ali u kombinaciji daju izvrstan obrok. Zapamtite: redovni obroci nisu sve što vam treba da izgradite masu. Potrebne su vam i užine!  Orašasto voće poput badema, oraha ili indijskih oraščića će vam pružiti dodatno potrebne kalorije, ali izbjegavajte zaslađene verzije. Kupujte orašasto voće u većim količinama, nosite ga uvijek sa sobom, trenirajte intenzivno i imate ćete sve što vam je potrebno za masu!

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja