7 NAMIRNICA S LOŠOM REPUTACIJOM KOJE SU USTVARI DOBRE ZA VAS

Mnoge namirnice se pogrešno smatraju krivcem i izazivačem raznoraznih negativnih posljedica. U ovom tekstu smo izdvojili 7 takvih namirnica koje često prati loš glas, ali su iznenađujuće zdrave ako pogledate provedena istraživanja.

Sigurni smo da svakodnevno naiđete na bar 2-3 članka o ishrani i namirnicama i njihovom štetnom djelovanju. U tim člancima im se često pripisuje izazivanje gojaznosti, raka ili se nek čak smatraju otrovnim. Međutim provedena istraživanja često govore drugačije, pa smo zbog toga izdvojili sedam pogrešno "optuženih" namirnica i nepristrano ih istražili.

Krompir

Zašto ima lošu reputaciju: krompir se često smatra štetnim zbog ne toliko bogatih nutritivnih vrijednosti i česte asocijacije sa viskokaloričnom hranom poput vrhnja, slanine, putera i sira. Takođe ne pomaže mu ni to što njegov srodnik "slatki krompir" (batat) već nalazi u grupi jako zdravih namirnica.

Činjenica je: da je krompir odličan izvor ugljikohidrata. Krompir srednje veličine sadrži svega oko 160 kalorija i bogat je vitaminom C, što je oko 70% vaših dnevnih potreba za vitaminom C. Pored vitamina C, odličan je izvor i vitamina B6 i sadrži oko 5g vlakana.

Kokos

Zašto ima lošu reputaciju: kokos se često smatra štetnim zbog svog visokog sadržaja masti, posebno zasićenih masnoća. Serviranje od 85g ima otprilike oko 30g masti od čega 90% su zasićene.

Činjenica je: da zasićene masti nisu "zvijer" koja izaziva kardiovaskularne bolesti kao što se nekad smatralo. Šta više, ako redovno trenirate onda u vašu dijetu moraju biti uključene i zasićene masti. Pored ovoga, kokos sadrži i daleko važnije masti, a to su trigliceridi srednjeg lanca koji za razliku od uobičajenih masti s dugim lancem se odmah probavljaju i apsorbuju. Ovo smanjuje rizik od spremanja u masne naslage i predstavlja brz izvor energije za mozak i mišiće.

Kokice

Zašto ima lošu reputaciju: kokice se često povezuju sa velikim količinama putera koji se koristi pri pravljenju, kao i sa velikim porcijama obično dovoljno velikim da nahrane desetočlanu porodicu.

Činjenica je: da su kokice, tačnije sam kukuruz cjelovito zrno, što znači da sadrži veliku količinu vlakana koja usporava proces varenja. 28g kukuruza sadrži oko 4 g vlakana, takođe ova ista količina nakon što se od nje naprave kokice sadrži svega 110 kalorija.

Kako bi izbjegli dodatne štetne kalorije, umjesto putera koristite biljke i začine. Tako ako želite slatke kokice dodajte cimet, ekstrakt vanilije i prstohvat smeđeg šećera. Za slane kokice dodajte sol, svježe izrezan korijander i svjež sok od limete.

Kafa

Zašto ima lošu reputaciju: kafa kao napitak i nema lošu reputaciju, ali sve češće stvara asocijaciju na deliciju punu masti, šećera i kalorija koja se služi u popularnim kafe barovima. Takođe mnogi se boje i koliičine kofeina kojeg sadrži.

Činjenica je: da kofein pospješuje kognitivne funkcije i fizičke performanse, počevši od poboljšavanja motoričkih sposobnosti, budnosti i fokusa, do povećanja snage i izdržljivosti. Pored kofeina, kafa je bogata i antioksidansima koji pružaju razne koristi i koji pozitivno utiču na cjelokupno zdravlje.

Gluten

Zašto ima lošu reputaciju: gluten je stekao negativnu reputaciju zahvaljujući celijakliji, kao i povremenim probavnim smetnjama koje izaziva i kod drugih ljudi. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Kod osoba koje ne podnose gluten (oboljeli od celijaklije), tijelo vidi gluten kao stranog napadača i šalje veliku količinu antitijela koja napadaju sluznicu tankog crijeva. Rezulta svega ovoga su probavni problemi, mučnina, povraćanje, dijareja i grčevi.

Činjenica je: da su dijete bez glutena jako popularne, ali isto tako i da svega oko 1% ljudske populacije boluje od celijaklije. Za ostalih 99% posto populacije, gluten ne predstavlja nikakav rizik. Čak i pojedini izvještaji u kojima se navodi da se subjekti osjećaju bolje nakon izbacivanja glutena iz prehrane su uglavnom vezani za izbacivanje brze (junk food-a) i visoko prerađene hrane, a ne glutena. Umjesto kupovine preskupih proizvoda koji ne sadrže gluten, a napunjeni su zasićenim mastima i prostim šećerima (kako bi nadoknadili nedostatak ukusa), slobodno kupujte proizvode od pšenice, ječma i raži.

Sportska pića

Zašto ima lošu reputaciju: sportski napici se smatraju štetnim zbog količine šećera koju sadrže, umjetnih zaslađivača i boja. Takođe ne pomaže im ni činjenica da ih mnogi piju tokom čitavog dana umjesto vode, što na kraju dovodi i povećanog kalorijskog unosa.

Činjenica je: da se većina sportskih pića sastoji od šećera i elektrolita, ali ako ih koristite u pravo vrijeme, kao što je tokom treninga, sportska pića mogu pospješiti performanse.

Šećer je primarni izvor energije za mišiće, i ako ga konzumirate tokom treninga, vaši mišići će dobiti dodatno "gorivo" koje će pomoći da održite visok nivo performansi tokom čitavog treninga. Sportska pića takođe pružaju i prijeko potrebnu hidrataciju tako što vam obezbjeđuje tekućinu, natrij i kalij, tri glavna nutrijenta koja gubite znojenjem tokom treninga.

Što se tiče sigurnosti konzumiranja umjetnih sladila, većina istraživanja je pokazalo da ne postoji opasnost ukoliko ih konzumirate u umjerenim količinama.

Jako je bitno da znate vrijeme i mjesto kada možete konzumirati sportska pića. Ukoliko će te imati lakši trening koji neće trajati više od 45 minuta, onda će voda biti sasvim dovoljna. Ukoliko imate problema sa znojenjem ili trenirate u uslovima gdje je velika vlažnost zraka, onda možete uzeti niskokalorični sportski napitak koji sadrži malo šećera i veliku količinu elektrolita. Za treninge koji će trajati više od 45 minuta, sportski napici mogu biti korisni.

Natrij

Zašto ima lošu reputaciju: natrij se veže za povišen krvni pritisak i hipertenziju, neke zemlje žele čak da utvrde dnevni limit za unos natrija od 2.000 miligrama dnevno.

Činjenica je: da je natrij esencijalan nutrijent. Ukoliko nemate problema sa povišenim krvnim pritiskom ili neko drugo oboljenje, onda nema razloga da ograničavate unos natrija.

Ukoliko ste strastveni vježbač, onda bi svakako trebali povećati unos natrija i to možete učiniti tako što će te u vaše jelo staviti dodatni prstohvat soli ili možete ubaciti neku užinu bogatu natrijem, a sve ovo kako bi nadoknadili natrij koji ste izgubili znojenjem na treningu.

 

Izvor: Bodybuilding.com

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja