10MITOVA o treningu i prehrani

MIT #1 Ako napravite veliku pauzu, vaši mišići će se pretvoriti u masti
ISTINA: Mišići se stvaraju kada izložite svoje tijelo stvarima zbog kojih ono pomisli: ako ne ojačam, neću preživjeti ! Kada prestanete trenirati, mijenjate sredinu u kojoj se vaši mišići nalaze. Iznenada oni više nisu potrebni kako bi tijelo opstalo. Zašto zadržati nešto što vam ne treba? Bez stalnog podsticaja, vaša mišićna masa će atrofirati i sagorijevat ćete manje kalorija. Međutim, najvjerovatnije ćete zadržati apetit i jesti ćete više kalorija nego što vaše tijelo sada treba da bi održavalo svoju težinu te se tako debljati.


MIT #2 Ugljikohidrati su loši
ISTINA: Ako hoćete da dobijete mišićnu masu morat ćete da unosite UH. Ako ih skroz izbacite možda ćete sagorijevati više masti tokom treninga, ali nećete izdržati dugo. UH su gorivo za intenzivan trening, a masti nisu. Također, da bi vam mozak funkcionisao kako treba potreban mu je barem minimalni unos UH. Mozak treba glukozu da bi radio. Vaše tijelo može iskorištavati masti kao gorivo za mišiće, ali mozak to ne može.


MIT #3 Možete jesti što hoćete ako trenirate naporno i koristite sagorijevače masti
ISTINA: Da bi sagorijevali masti potrebno je da trošite više kalorija nego što unosite. Sagorijevači će ubzati srčani tempo i pomoći pri treningu, ali to nisu magične pilule. Ne možete se nadati da možete sjediti i jesti hamburgere čitav dan i onda očekivati da vas sagorijevač masti učini mršavijim.


MIT #4 Ako hoćete da gubite masti, izbjegavajte masti
ISTINA: Masti su neophodne da bi se održavao zdrav nivo hormona i iskorištavali vitamini. Bez masti imat ćete užasno okruženje za mišićni rast. Masti također pomažu u kontroli apetita.


MIT #5 Puno kalorija će vas učiniti debelima
ISTINA: Ako kontinuirano jedete više kalorija nego li vaše tijelo troši dobit ćete na težini. Ali možete da dobijete oboje i masti i mišiće, zavisno od toga odakle kalorije dolaze te da li stimulišete mišiće na rast. Povremeno prejedanje vas neće učiniti debelima osim ako to nisu na hiljade kalorija koje dolaze iz šećera i masti, a još ste pri tome skloni debljanju. Kada povećate unos kalorija postoji rizik od dobivanja na težini, ali time također ubrzavate metabolizam.


MIT #6 Ako hoćete da izgubite kilograme, radite kardio dok ne smršate do težine koju želite. Počnite sa dizanjem tegova tek nakon toga.
ISTINA: Ako uradite tako skinut ćete bespotrebno mišićnu masu. Što više mišića imate to je metabolizam brži. Istina je da trening sa utezima ne sagorijeva previše kalorija, ali što više čiste mišićne mase imate veća će biti cjelokupna dnevna potrošnja kalorija. Mišići zahtjevaju hranu svo vrijeme. Ako se budete ubijali kardio treningom, izgubit ćete mišićnu masu i bit će zaista teško da onda gubite masti.


MIT #7 Radite trbušnjake za six pack
ISTINA: Ravan stomak dolazi kada imate čistu mišićnu masu. Ako jedete previše, vaši mišići će ostati zarobljeni ispod sloja masti. Svi su rođeni sa trbušnim mišićima, samo trebate skinuti masti kako bi oni došli do izražaja.


MIT #8 Zdravo izvana = zdravo i iznutra
ISTINA: To se naziva poricanje! Mnogi simptomi, nedostaci, toksini i bolesti su tihe. Ne pokazuju ništa na površini ili nemaju znakova upozorenja. Nikad ne možete znati da li su vam organi zdravi ili kosti jake dok ne uradite odgovarajuće testove.


MIT #9 Mogu djelovati lokalno na problematično područje
ISTINA: Ovo nije moguće osim ako se ne odlučite za liposukciju. Bez takve vrste operacije vaše tijelo će izvlačiti masti iz različitih regija u različitoj količini, a odakle će to biti najviše ovisi od genetike.


MIT #10 Što se više znojite više masti gubite
Znoj nema veze sa intenzitetom gubitka masti. Znojenje je samo proces kojim se vaše tijelo riješava toplote. Masti se oksidiziraju u tijelu i vjerujte da neće izaći na kožu samo zato jer se znojite.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja