Goveđi (Beef) protein VS Whey protein

Kroz stalni razvoj tehnologija i istraživanja u području sporta današnje konzumiranje suplemenata je dovedeno na puno veći nivo. Danas puno više znamo o proteinima, djelovanju i uzimanju kreatina, beta alanina, arginina i tako dalje nego je to bilo u doba Arnolda Schwarzeneggera.

Sve popularniji i sve više korišten protein je goveđi protein (beef protein) što je dovelo do pitanja koji je zapravo bolji, protein sirutke (whey protein) koji je dobro poznat svima ili goveđi protein.

Da bi odgovorili na ovo pitanje raspravljat ćemo o osnovnim karakteristikama dobrog proteina i na kraju koristeći te karakteristike usporediti Whey protein s Beef proteinom.

BIOLOŠKA VRIJEDNOST

1 gram proteina uvijek ima kalorijsku vrijednost od 4 kalorije bez obzira koji izvor proteina je u pitanju. Tijelo nije u stanju u svim slučajevima da 100% iskoristi uneseni protein u izgradnju mišićne mase. Biološka vrijednost je mjera kojom utvrđujemo u postocima efektivnu iskorištenost proteina u tijelu. Protein s najvećom biološkom vrijednošću je protein jajeta, jer tijelo je u stanju da iskoristi 94% aminokiselina koje se nalaze u njemu. Najinteresantniji aspekt goveđeg proteina, u idealnim uvjetima, je da ima biološku vrijednost kao protein jajeta. U drugu ruku protein iz mlijeka ima prosječnu biološku vrijednost od 60%.

ČISTOĆA

Protein iz sirutke mogu imati čistoću od 100% u zavisnosti od metode kojim su dobiveni. Najprodavaniji whey protein na tržištu ima oko 5 grama šećera u 100 grama što je veoma impresivno. Goveđi protein ako za primjer uzmemo MuscleTech Platinum Beef Protein u 100 grama ima 0 grama šećera.

Ako pogledamo zasićene masnoće koje se mogu naći u proteinima, whey protein u većini slučajeva ima između 2 do 4 grama ovog makronutrijenta, dok MuscleTech Platinum Beef Protein ima 0 zasićenih masnoća.

APSORPCIJA

Ako uzmemo u obzir prethodne stavke, šećeri i masti usporavaju apsorpciju proteina u tijelu iz razloga što digestivni enzimi moraju da rade duplo više da rastave protein na njegov jednostavniji oblik – amino kiseline. Postoji i još jedna činjenica vezano za šećer koji možemo naći u whey proteinu, a to je da su ti šećeri u većini slučajeva iz laktoze, vrste šećera koji se u tijelu osoba veoma teško ili nikako ne može digestirati. Također bitno je napomenuti da se apsorpcija whey proteina odviju u crijevima, a goveđi protein se digestira u stomaku što u velikoj mjeri rješava problem nadimanja koji se može pojaviti od korištenja whey proteina.

NUTRITIVNA KVALITETA

Uzimajući u obzir sve iznad navedene činjenice goveđi protein je i u većini slučajeva obogaćen vitaminima i mineralima.

KOJI JE BOLJI

Ako uzmemo u obzir sve gore navedene kriterije goveđi protein zapravo i može biti bolji od veoma popularnog proteina sirutke u cilju povećanja mišićne mase i oporavka.

Problem kod goveđih proteina je njihova cijena jer sirovina za dobivanje je puno skuplja od sirutke i samim tim gotovi proizvod je dosta skuplji.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja