hibern. 8

San, kao krucijalna karika za regeneraciju mišića i njihov rast, ne bi trebao nikad biti samo par sati odmora na ugodnom jastuku. San treba da bude minimalno u trajanju od 8 sati, kako za svakog aktivnog vježbača, tako i za rekreativca. Isto vrijedi i za odrasle osobe, te djecu i starije osobe. Kako danas živimo u industrijsko-kapitalističkom društvu, te smo konstatno aktivni u pronalasku novih načina sticanja zarade, san nam dolazi tek kao par sati odmora od obaveza. Osobe koje se aktivno bave fitnesom ili bodybuildingom, trebaju više od par sati sna, ali zbog obaveza i stresa često nemaju vremena za to. U širokoj paleti suplemenata koji pomažu da imamo kvalitetan san, mi preferiramo HIBERN8. Zašto ?

Odgovor se krije u sljedećim sastojcima ovog sjajnog suplementa koji nam dolazi iz američke kompanije Nutrex.

  1. Magnezij – osobina magnezija je da transportuje vodu u crijeva, čime se trbušni zid opušta i dolazi do perfektne probave. Magnezij je mineral koji opušta cijelo tijelo, od mišića do probavnog trakta. Magnezij je četvrti najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Oko 50% magnezija u tijelu se nalazi u kostima. Potreban je za preko 300 biohemijskih reakcija u tijelu. Održava normalnu živčanu i mišićnu funkciju, regulira ritam srca, održava imunološki sistem zdravim i čuva čvrstoću kostiju zajedno sa kalcijem. Odrasle osobe bi trebale dnevno unositi oko 400mg magnezija.
  2. Cink – Učestvuje u sintezi proteina, te mineralizaciji kostiju. Neophodan je za rast i razvoj, za funkcionisanje imunog sistema, pomaže u bržem zarastanju rana, smanjuje rezistenciju na insulin, spriječava uvećanje prostate, utiče na stvaranje spermatozoida, koristi se u tretmanu impotencije i steriliteta, utiče na stvaranje testosterona, vraća mentalnu svježinu, za otklanjanje bijelih pjega na noktima, kod akni, kod gubitka osjećaja ukusa. Cink se koristi u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu. Preporučena dnevna doza ovog minerala za odrasle osobe je 10mg.
  3. Melatonin – Melatonin je hormon koji je proizveden u mozgu, a proizvodi ga epifiza. U pitanju je hormon koji pomaže regulaciji našeg sna. U medicini se koristi kao lijek protiv nesanice. Melatonin također pomaže u tretiranju jet lag-a, odnosno sindroma brze promjene vremenskih zona prilikom putovanja avionom, tumora, niskog nivoa trombocita (krvne ćelije koje pomažu u zgrušavanju krvi), te anksioznosti izazvane operativnim zahvatom.
  4. L-tryptophan – L-tryptophan je esencijalna aminokiselina koja je veoma važna u sintezi melatonina i serotonina, hormona koji regulišu raspoloženju i stres kojem podliježemo. L-Tryptophan doprinosi relaksaciji, čvstom snu, dobrom raspoloženju i imunim funkcijama. L-Tryptophan je esencijalna aminokiselina, tako da nije sintetizirana u našem tijelu i to znači da je trebamo unositi kroz ishranu i dodatke ishrani.
  5. GABA – GABA ili Gama Amino-buterna kiselina, je aminokiselina veoma snažnog djelovanja, prvi put otkrivena 1883. godine u Berlinu. Klasificirana je kao neuro-transmiter, što znači da pomaže nervnim impulsima da preskoče sinapse, odnosno razmake, te tako bolje ostvaruju interakciju. GABA izuzetno pozitivno utiče na naš nervni sistem. Ova aminokiselina/neuro-transmiter stimuliše i proizvodnju hormona rasta, koji utiče na povećanje mišićne mase. Pojedina istraživanja su pokazala da GABA pozitivno utiče i na san, a svi znamo koliko je san važan za energiju. Više sna, više energije !

 

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja