vitamin-k-muscle-freak

ŠTA JE VITAMIN K I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE?

Vitamin K je vitamin koji je topljiv u masti što znači da je pohranjen u masnom tkivu i jetri, slovo K potiče od njemačke riječi „koagulation“. Koagulation ili koagulacija se odnosi na grušanje krvi. Vitamin K je ključan u funkciji nekoliko proteina koji su uključeni u zgrušnajvanje krvi, rast ćelija i proces mineralizacije kostiju.

Vitamin K se u prirodi javlja u dva oblika, kao K1 i kao K2, a sintetskim putem dobijeni su K3, K4 i K5. K1 unosimo u organizam putem hrane, dok K2 sintetišu bakterije iz grupe koli u tankom crevu.

KOAGULACIJA/ZGRUŠNJAVANJE

Kad je u pitanju zgrušnjavanje krvi , pojedini ljudi su izloženi većem riziku formiranja krvnih ugrušaka koji mogu zaustaviti dotok krvi u mozak, srce ili pluća. Najčešći rezultat ovoga je srčani udar, moždani udar ili plućna embolija. Da bi ovo spriječili potrebno je uzimati antikoagulante koji sprječavaju zgrušavanje kroz dejstvo vitamina K.

Iako je vitamin K topljiv i nalazi se u mastima, naše tijelo ga ne može pohraniti u većoj količini, te bez redovnog unosa zalihe se vrlo brzo potroše. Zbog ove nemogućnosti naše tijelo prolazi proces „reciklaže“ koji je poznat i kao vitamin K ciklus. On omogućava maloj količini vitamina K da učestvuje u gama-karboksilaciji proteina.    

RAST ĆELIJA

Gas6 je protein koji zavisi od vitamina K. Otkriven 1993., nalazi se u čitavom nervnom sistemu, kao i u srcu, plućima, bubrezima, želucu i hrskavici. Iako je potrebno još istraživanja, čini se da je Gas6 regulator rasta ćelija i takođe igra važnu ulogu u razvoju i starenju nervnog sistema.

MINERALIZACIJA KOSTIJU

Tri proteina koja su bitna za mineralizaciju kostiju zavise od vitamina K, to su: osteokalcin, Matriks Gla protein (ili MGP) i protein S. Oni se nalaze u kostima i hrskavici, kao i u mekom tkivu, i olakšavaju normalan rast i razvoj kostiju.

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN K?

Vitamin K1 je primarni oblik vitamina K kojeg možemo naći u ishrani. I možemo ga naći u: kupusu, karfiolu, špinatu, koprivi, indijskoj lucerki (alfafa), paradajzu, grašku, soji, mrkvi, krompiru, džigericu, biljnim uljima, ribljem ulju, mlijeku, siru, žumancu.

KOJI JE PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA K?

Preporučeni dnevni unos vitamina K možete vidjeti u tabeli ispod. Bitno je naglasiti da se navedeni unos odnosi na konzumaciju vitamina K od strane zdravih osoba.

GODINE

MCG DNEVNO – MUŠKARCI

MCG DNEVNO - ŽENE

0-6 MJESECI

2.0

2.0

7-12 MJESECI

2.5

2.5

1-3 GODINE

30

30

4-8 GODINA

55

55

9-13 GODINA

60

60

14-18 GODINA

75

75

19+ GODINA

120

90

 

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA K?

Nedostatak vitamina K za rezultat ima poremećaj u zgrušnjavanju krvi. Ovaj nedostatak se vrlo lako moeže utvrditi laboratorijskim testovima koji mjere vrijeme potrebno da se krv zgruša. Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti i lako dobijanje modrica i krvarenje u obliku krvarenja iz nosa, desni, krvi u stolici i pretjeranom menstrualnom krvarenju. Nedostatak vitamina K kod novorođenčadi može dovesti do krvarenja u mozgu, što je opasno po život.

Nedostatak vitamina K kod odraslih osoba je dosta neuobičajeno iz dva razloga. Prvi razlog je da se vitamin K nalazi u velikom broju raznovrsnih namirnica koje konzumiramo, drugi razlog je da se uneseni vitamin K čuva kroz već navedeni vitamin K ciklus, tako da je rizik od nedostatka vitamina K jako nizak. Najizloženiji riziku od nedostatka vitamina K su osobe koje imaju oštećenje ili bolest jetre.

KO MOŽE IMATI KORISTI OD SUPLEMENTACIJE VITAMINOM K?

Sve osobe mogu imati koristi od suplementacije vitaminom K jer pomaže u prevenciji mnogih uobičajenih bolesti. Neki od zdravstvenih problema i bolesti na koje preventivno utiče vitamin K su osteoporoza, kalcifikacija vena i kardiovaskularne bolesti.

Koristi Vitamina K za bodibildere/sportiste:

  • pomaže tijelu pri apsorpciji kalcija
  • pomaže u regulaciji krvotoka

DA LI VITAMIN K IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA?

Dok je alergijska reakcija na vitamin K moguća, do sada nije poznato da je došlo do trovanja usljed uzimanja velike količine vitamina K. Međutim osobe koje su imale moždani udar, srčani udar ili imaju poremećaj vezan za grušanje krvi, bi trebali se konsultovati sa svojim doktorom prije uzimanja dodatnog vitamina K u obliku suplementacije. Takođe trudnice i dojilje bi trebale izbjegavati velike količine vitamina K, ukoliko im drugačije nije propisao doktor.

Dodaci ishraniHealthSavjetiSuplementacijaVitamin kVitaminiZdravlje

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja