vitamin-e-muscle-freak

ŠTA JE VITAMIN E I KOJE SU NJEGOVE FUNKCIJE?

Vitamin E čini porodica od osam antioksidansa, sa četiri tokoferola i četiri tokotrienola, i obje grupe uključuju alfa, beta, gamu i deltu. Alfa-tokoferol je oblik vitamina E koji se nalazi u ljudskom tijelu, uglavnom u krvi i tkivu. Alfa-tokoferol je jedini oblik koji zadovoljava preporučeni dnevni unos i ima veliki nutritivni značaj.

Primarna funkcija vitamina E u ljudskom tijelu je funkcija antioksidansa. Vitamin E je savršeno građen u borbi protiv slobodnih radikala i sprječava uništavanje masti koje su ključni dio ćelijskih membrana. Slobodni radikali se sastoje od sitnih čestica koje mogu ući u vaše tijelo i nanijeti mu štetu, i između ostalog se nalaze u duhanskom dimu ili drugim zagađivačima.

Osim što osigurava da se sve ćelijske membrane u tijelu sačuvaju, vitamin E takođe pomaže u zaštiti masnoća koje se nalaze u lipoproteinima niske gustoće (LDL) od moguće oksidacije. Istraživanja su pokazala da oksidacija LDL-a može biti uzrok u razvoju kardiovaskularnih bolesti. Zdravi ne oksidirani LDL vrši transport holesterola iz jetre u tkiva i ako postane oksidiran i transformira se, postaje i štetan za tijelo.  

KOJA HRANA SADRŽI VITAMIN E?

Primarni izvor vitamina E su biljna ulja poput maslinovog, suncokretovog ili ulja šafrana. Također vitamin E se nalazi i u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama. Svih osam oblika vitamina E možete naći u ishrani, s tim da omjeri ovih oblika ovise od vrste hrane. Tako npr. jedna supena kašika maslinovog ulja sadrži 1,9mg alfa-tokoferola i 0,1mg gama-tokoferola, supena kašika suncokretovog ulja sadrži  5,6mg alfa-tokoferola i 0,7mg gama-tokoferola itd.

KOJI JE PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA E?

Preporučeni dnevni unos vitamina E za muškarce je bio 10mg i 8mg za žene. Ovaj iznos je revidiran od strane Odbora za hranu i ishranu Instituta za medicinu 2000. godine, i nove preporučene unose možete vidjetu u tabeli ispod. Bitno je naglasiti da i ove nove preporučene doze dnevnog unosa nisu bazirane na unosu koji će Vam omogučiti da budete zdraviji ili da spriječite potencijalne bolesti, već na unosu koji potreban da ne dođe do avitaminoze.

PREPORUČENI DNEVNI UNOS VITAMINA E

GODINE

MG DNEVNO – MUŠKARCI

MG DNEVNO - ŽENE

0-6 MJESECI

4mg (6 IU)

4mg (6 IU)

7-12 MJESECI

5mg (7,5 IU)

5mg (7,5 IU)

1-3 GODINE

6 mg (9 IU)

6 mg (9 IU)

4-8 GODINA

7 mg (10.5 IU)

7 mg (10.5 IU)

9-13 GODINA

11 mg (16.5 IU)

11 mg (16.5 IU)

14-18 GODINA

15 mg (22.5 IU)

15 mg (22.5 IU)

19+ GODINA

15 mg (22.5 IU)

15 mg (22.5 IU)

* IU = Međunarodne jedinica

KOJI SU ZNAKOVI NEDOSTATKA VITAMINA E?

Zanmiljivo je da kod zdravih osoba nedostatak vitamina E nikada nije zabilježen. Međutim to nije slučaj i sa bolesnicima koji su ozbiljno pothranjeni ili imaju neku genetsku bolest koja utiče prenos proteina.

Osobama koje imaju nedostatak vitamina E prijeti veliki broj zdravstvenih problema. Tako te osobe mogu patiti od poremaćaja ravnoteže i koordinacije, bolesti poznatoj kao ataksija, mogu imati oštećene čulne nerve (periferalna neuropatija), slabost mišića i oštećenje mrežnjače oka. Istraživanja su također pokazala da djeca koja imaju ozbiljan nedostatak vitamina E mogu razviti i neurološke simptome.

Iako je nedostatak vitamina E ekstremno rijedak slučaj, unos manji od optimalnog je dosta učestala pojava u SAD-u. U studiji koju je proveo NHANES (The National Health and Nutrition Examination Survey), 16,295 odraslih osoba starijih od 18 godina je testiranoda bi se utvrdio nivo vitamina E u krvi. Studija je pokazala da 27% bijelaca, 41% afroamerikanaca i 28% meksikanaca ima manje od 20 mikromola alfa- tokoferola po litru krvi. Svaki nivo niži od navedenog može ukazivati na povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

KO MOŽE IMATI KORISTI OD SUPLEMENTACIJE VITAMINOM E?

Sve osobe mogu imati koristi od suplementacije vitaminom E. Vitamin E pomaže u prevenciji mnogih bolesti koje pogađaju milione ljudi svake godine, uključujući kardiovaskularne bolesti, katarktu, pad imunog sistema i rak. Suplementacija vitaminom E također pomaže i u liječenju mnogih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, demencije i raka.

Koristi Vitamina E za bodibildere/sportiste

  • Jača imunitet

DA LI VITAMIN E IMA NEKA ŠTETNA DEJSTVA?

Samo je nekoliko nuspojava zabilježeno kod odraslih osoba koje su uzimali preporučenu dnevnu količinu vitamina E. Najčešća i najvjerovatnija nuspojava prilikom uzimanja vitamina E je slabije zgrušnjavanje krvi što povećava šanse za krvarenje.

Osobe koje piju antikoagulante (takođe poznate i kao razrjeđivače krvi) i koje imaju manjak vitamina K, ne bi trebale uzimati vitamin E u obliku suplemenata. Jako je bitno da provjerite sa svojim doktorom da li i vi spadate u ovu rizičnu skupinu. Pored ovoga bitno je i naglasiti da mnogi lijekovi mogu smanjiti apsorpciju vitamina E uključujući isoniazid, mineralna ulja, orlistat, sukralfat, holestiramin i kolestipol.

Dodaci ishraniSavjetiSuplementacijaVitamin eVitaminiZdravlje

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja