ZAŠTO SU VAM POTREBNI MULTIVITAMINI

Reklame za raznorazne suplemente su svuda, ali reklamu za suplement koji vam je možda najpotrebniji ćete rijetko vidjeti, naravno riječ je o vitaminima i mineralima. U daljem tekstu pročitajte zašto vam je potreban kvalitetan multivitamin kako biste poboljšali zdravlje i ostvarili svoje fitness ciljeve.

UVOD

Kada pomislite na suplemente, šta vam prvo pada na pamet? Whey protein, pre-workout, kreatin, aminokiseline ili možda nešto drugo? Ovi suplementi su marketinški najzastupljeniji, tako da je sasvim normalno ukoliko su vam baš oni i pali na pamet.

Međutim šta ako bi vam rekli da najvažniji suplement koji morate imati u svom arsenalu uopšte nije na gore navedenoj listi? Da li biste mogli pogoditi o kojem suplementu je riječ (naravno prije čitanja naslova ovog teksta)? Riječ je naravno o multivitaminima, počevši od onih osnovnih koje ste uzimali kao dijete do onih koje uzimate sada. Ukoliko ih ne uzmimate, bolje počnite odmah, posebo ako želite da ostvarite svoje fitness ciljeve.

ŠTA SU MULTIVITAMINI I ZAŠTO SU MI POTREBNI?

Ljudsko tijelo obavlja mnogo dnevnih zadataka, te kako bi ih obavilo potreban je širok i kompleksan spektar različitih vitalnih nutrijenata. Nedostatak bilo kojeg esencijalnog vitamina ili minerala će izazvati probleme u metaboličkom procesu što će brzo dovesti i do pada performansi.

Konzumiranjem visokokvalitetnih multivitamina ćete osigurati prisutnost svih potrebnih esencijalnih nutrijenata potrebnih za metaboličke reakcije.

Sportistima, vježbačima kao i svim osobama koje imaju aktivan život stil ovi su nutrijenti još potrebniji nego prosječnoj osobi, ali ako razmišljate da uzmete prvi multivitamin na koji naiđete i mislite da će djelovati, razmislite ponovo.

PROBLEMI SA TIPIČNIM MULTIVITAMINIMA

Dva klasična problema s kojima se susrećemo sa svim prosječnim multivitamina su:

Problem 1: Sportisti imaju drugačije potrebe

Klasični multivitamini nisu formulisani i osmišljeni za sportiste i aktivne vježbače. Većina ovih multivitamina je osmišljena za prosječnu osobu koja nije toliko aktivna, i samim tim ima manju potrebu za makronutrijentima, što na kraju dovodi do jako malog spektra mikronutrijenata i u jako malim količinama. Čak i uzimanje dvostruke ili trostruke doze neće zadovoljiti vaše mikronutrijentske potrebe.

Problem 2: Niska biološka vrijednost

Biološka vrijednost ovih multivitamina je obično jako niska. Jeftina metoda proizvodnje čini mikronutrijenete koji se nalaze u njima neupotrebljivim u našem tijelu. Ovo znači da će tijelo apsorbovati manje od 25% nutrijenata koji su navedeni na etiketi.

TEMELJ DOBROG PROGRAMA SUPLEMENTACIJE

Multivitamini se normalno ne reklamiraju kao suplement koji će povećati vašu snagu na benču ili čučnjevima, te zbog toga većina osoba i ne gleda multivitamine ili u najboljem slučaju ne konzumira kvalitetne multivitamine. Međutim, kao što ne biste kupili stol sa samo dvije noge ili izgradili kuću bez kvalitetnog temelja, tako ni vaš program suplementacije ne bi smio biti bez kvalitetnih vitamina

Bez multivitamina ni ostali suplementi neće biti efikasni kao inače. Ne samo da bi multivitamini trebali biti temelj kvalitetne suplementacije, već i prva stvar oko koje se trebate pobrinuti. Odmah nakon što se probudite ili nakon doručka uzmite multivitamine i spremni ste za ostatak dana.

ŠTA ČINI MULTIVITAMINE

Većinu multivitamina čine gotovo isti pojedinačni vitamini i minerali, s tim da je razlika između kvalitetnih i manje kvalitetnih u njihovoj količini kao i biološkoj vrijednosti. Iako se vitamini i minerali nalaze zajedno kao jedan suplement, postoje razlike između ova dva mikronutrijenta.

VITAMINI

Vitamini su organski i mnogo složeniji od minerala. Da bi naše tijelo preživjelo potrebni su mu svi vitamini. Vitamini kontrolišu hemijske reakcije u tijelu kako bi pretvorilo hranu u energiju i živo tkivo. Oni su ili rastvorljivi u vodi, što znači da se moraju uzimati na dnevnoj bazi jer ih tijelo ne može skladištiti (vitamin C i vitamin B) ili rastvorljivi u masti, što znači da ih tijelo može skladištiti (vitamini A, D, E i K).

MINERALI

Minerali su neorganski i s mnogo jednostavnijim hemijskim oblikom u odnosu na vitamine. Minerali su kategorizitani u dvije kategorije:

  1. makro (kalcij, fosfor, kalij, natrij, hlorid, magnezij)
  2. mikro (željezo, jod, cink, hrom, selen, fluorid, molibden, bakar i mangan)

Makro minerale je potrebno unositi u dozama većim od 100mg dnevno. Mikro minerali su nam potrebni samo u tragovima (malim količinama) kako bi zadovoljili dnevne potrebe. Minerali su neophodni za proizvdnju potrebnih hormona.

 

ZAKLJUČAK

Za kraj bi naveli da se nadamo da sada znate i cijenite vrijednost multivitamina i koliko su značajni za ostvaranje svih vaših ciljeva. Proteinski napitci, energetska pića i ostali dodaci su odlični, ali bez kvalitetnih multivitamina nećete ostvariti svoj puni potencijal.

Bez obzira da li ste muško ili žensko, mladi, stari, profesionalni sportista ili rekreativac multivitamin bi trebao biti prvi suplement koji ćete uzimati svaki jutro.

Muscle Freak ima veliki izbor odličnih multivitamina namijenjenih sportistima koje možete vidjeti klikom ovdje, ili tako što ćete posjetiti neku od naših prodavnica u Sarajevu ili Banja Luci.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja