Šta znači dobra ishrana?

Često čujemo da se za hranu kaže da je zdrava ili manje zdrava, da je određena namirnica više ili manje dobra. Šta ustvari znači dobra ishrana?

1. Dobra ishrana kontroliše energetski balans. To znači da trebamo paziti na unos kalorija, da ne idemo previše u deficit ili suficit. Važno je i da kontrolišemo i imamo približan unos i potrošnju kalorija. Ako taj balans ne postoji, vrlo lako može doći do unosa većeg broja kalorija i samim tim dobijamo višak kilograma i masnih naslaga na tijelu. Isto tako, ako ne unosimo dovoljno hrane, ako smo na dijetama, tijelo izlažemo stresu i negativno utičemo na naše zdravlje.

2. Iz tog razloga, važno je da unosimo namirnice bogate nutrijentima. Pored proteina, masti i ugljikohidrata kao osnovnih makronutrijenata, trebamo unositi hranu koja u sebi sadrži mikronutrijente, a to su vitamini i minerali. Baza su imuniteta, odlični antioksidanti, regulišu krvni pritisak i koncentraciju holesterola u krvi, čiste organizam od toksina, regulišu metabolizam, jačaju kosti i zglobove, oslobađaju nas stresa. Hrana bogata nutrijentima je ona koju možemo ubrati s drveta, upecati ili uloviti i iskopati iz zemlje. Unosom te hrane, mi ulažemo u naše tijelo, činimo ga zdravijim i ljepšim.

3. Kad imamo energetski balans i hranu bogatu nutrijentima, već smo na pola puta do promijene naše tjelesne kompozicije. Gubimo masne naslage, dobivamo mišićnu masu, tijelo je funkcionalnije i ljepše, imamo više snage, a manje stresa, performanse su nam bolje i mnogo nam je lakše održavati rezultate.

4. Hrana koju biramo treba nam donositi zdravlje! Ako je sve navedeno posloženo, to će rezultirati boljim zdravljem.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja