mitovi o kreatinu.jpg

 

Kreatin je sigurno jedan od najpopularnijih i cijenovno najpristupačnijih suplemenata u svijetu bodybuildinga i sporta uopšte. Pored ovoga, kreatin je i jedan od najsigurnijih i najefikasnijih suplemenata na tržištu.

Pored svih njegovih blagodeti, često se susrećemo s lažnim optužbama na račun kreatina, pa smatramo da je i krajnje vrijeme da se razbiju neki od mitova vezanih za kreatin, i da ga konačno ubacite u vašu suplementaciju.

Mit: Kreatin je loš za bubrege

Stvarnost:  Ova tvrdnja je prilično neutemeljena i vjerojatno se proteže od ideje da su bubrezi "oštećeni" kada se nivo kreatinina u krvi (nusprodukt phosphokreatinskog sistema) poveća. Međutim, gotovo da ne postoji klinička opravdanost za ovu tvrdnju. Šta više provedeno je istraživanje, u kojem su pojednici 7 dana uzimali 20g kreatina dnevno, i nisu pronađene nikakve promjene u bubrežnim aktivnostima.


Mit: Kreatin je steroid

Stvarnost: Ovo je možda jedan od najapsurdnijih mitova vezanih za kreatin, koji je zaista prisutan među vježbačima. Ako već treba da pobijemo i ovaj mit, onda je dovoljno reći da molekula kreatina nije ni slična molekuli steroida. Šta više kreatin se proizvodi u tijelu iz amino kiselina (argining, glicin i metionin), i slijedeći logiku mita onda bismo mogli reći i da su molekule proteina pune steroida... Hmmm.

 

Mit: kreatin će usporiti razvoj tinejdžera

Stvarnost: Ovo je jedna prilično apsurdna teorija, skoro pa u rangu one koja tvrdi da je kreatin steroid. Kreatin je biomolekula koja se nalazi u svim ljudima i koja se nalazi u hrani (npr. meso) i siguran je kako za tinejdžere, tako i za sve ostalje ljude.

Mit: Faza punjenja je obavezna

Stvarnost: Ne nužno, to je samo način da se ubrza proces punjena kreatinskih zaliha. Većina kompanija promovira fazu punjenja kao obaveznu, međutim uzimanjem samo 5g kreatina tokom nekoliko sedmica će biti sasvim dovoljno da se postignu isti rezultati, kao i u fazi punujena za 7 dana.

Mit: Kreatin se treba uzimati u ciklusima

Stvarnost:  Samo neki suplementi se preporučuju uzimati u ciklusima, ali kreatin definitivno nije jedan on njih. Poseno uzimajući u obzir da se upravo dužim uzimanjem kreatina pune njegove zalihe u tijelu i tek tada vidimo rezultate njegovog djelovanja, stoga naša preporuka je da se kreatin uzima svakodnevno.

Mit: Kreatin se ne treba uzimati, jer se nalazi i u hrani

Stvarnost: Uprkos činjenici da se kreatin doista nalazi u nekim namirnicama (pogotovo govedini), količine namirnica koju bi ste trebali konzumirati na dnevnoj bazi kako bi postigli efekat minimalne doze suplemetnacije kreatinom, je jednostavno prevelika.

Mit: Kreatin nije siguran za žene

Stvarnost: Pročitajte ponovo mit broj 2 i zamijenite riječ „tinejdžer“ sa riječju „žena“

Mit: Kreatin se mora uzimati sa velikom dozom šećera kako bi se mogao dovoljno apsornovati

Stvarnost: Kreatin se zapravo samo po sebi apsorbuje poprilično efikasno, i da bi ste ostvarili dodatno „ekstra“ potrebna je poprilično velika doza (preko 100g) prostih uhljikohidrata (šećera/dekstroze), koji će potaknuti dodatno lučenje inzulina, koji će povećati apsorpciju kreatina.

Mit: Kofein utiče na apsorpciju kreatina, jer djeluje kao diuretik

Stvarnost: Zapravo činjenica je da kofein čini upravo suprotno i pospješuje apsorpciju kreatina. Jedino stvar na koju morate paziti da je ostanete hidrirani, upravo zato što kafa djeluje kao diuretik.

 

BsnCreatineIzdržljivostMuscle freakMuscletechMyproteinOporavakOptimum nutritionSavjeti o prehraniSnagaSuplementi

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja