arnold musclefreak

 

1. NESTRPLJIVI STE

Većina ljudi olako mijenja program ishrane i skače s jedne dijete na drugu i na taj način ne pruža dovoljno vremena da vidi da li dijeta zaista funkcioniše. Tijelu su potrebne bar tri sedmice da se adaptira na promjene u vašoj dijeti (programu ishrane), ni jedna promjena se ne dešava preko noći. Zato dajte vašem novom programu ishrane dovoljno vremena da se dokaže, zatim ako je potrebno možete izvšiti prilagodbe i manja podešavanja, tako da još bolje odgovara vašim ciljevima.

2. JEDETE NASUMIČNO

Konzumiranje obroka nasumično bez ikakvog plana radi protiv vas, zato što na taj način ne obezbjeđujete vašem tijelu stalan dotok hranjivih tvari. Ako želite da izgradite kvalitetnu mišićnu masu, onda vaše tijelo mora konstantno imati pozitivnu ravnotežu dušika. Tajna za izgradnju mišićne mase i gubitak sala je konzistentost, da bi je obezbijedili, planirajte i kuhajte vaše obroke unaprijed. Na ovaj način će te izbjeći ne redovne i ne kvalitetne obroke kao i uštediti dosta vremena u toku dana, naravno ovo znači da će te morati i uložiti novac u tupperware.

3. PREJEDATE SE

Činjenica je da je vašem tijelu potrebno mnogo kalorija kako bi obezbijedili dovoljno energije za trening i izgranju mišića, ali isto tako višak kalorija koji ne bude iskorišten za ove dvije funkcije bit će spremljen kao masnoća, odnosno salo. Održavajte makronutrijente (protein, ugljikohidrati, masti) u ravnoteži i s vremena na vrijeme šokirjate vaše tijelo viskokalorijskim obrokom. Konzumiranje hrane kako bi obezbijedili hranjive tvari vašem tijelu za rast je odlično, ali prejedanje je neprihvatljivo i kontraproduktivno.

4. NE BILJEŽITE UNOS KALORIJA

Ovo može dovesti ili do prejedanja, odnosno prekomjernog unosa kalorija, ili do pothranjenosti, odnosno nedovoljnog unosa kalorija. Da bi ovo izbjegli potrebno je da sve unesene kalorije zabilježite, i ne samo to, već  i tačno koliko tih kalorija otpada na svaki makronutrijent i vrijeme kada ste ih unijeli. Ako zaista želite da dobijete na mišićnoj masi i smanjite procenat tjelesne masnoće, potrebno je da  vodite precizan dnevnik o unosu hrane.Relativna procjena koliko ste unijeli kalorija u toku dana može lako dovesti greške u izračunu, te će samim tim i uticati na vaše rezultate u dobijanju na mišićnoj masi i gubitku masnog tkiva.

5. KORISTITE VAGU KAO MJERILO NAPRETKA

Korištenje samo vage kao mjerila napretka je pogrešno i može biti obmanjujuće. Vaga jeste sprava za mjerenje mase, ali isto tako vaga ne može napraviti razliku između mišićne mase, masnog tkiva i vode koje čine vaše tijelo. Vaga je korisna u praćenju vašeg napretka, ali samo u kombinaciji sa instrumentima koji mjere procenat masnog tkiva.  Najbolji način da pratite vaš napredak su fotografije i precizno mjerenje dijelova tijela. Jer ako zaista ostvarujete napredak on bi se morao i vizuelno primjetiti, kako na fotografijama tako i u promjenama u centimetrima dijelova tijela koje ste izmjerili. Kad je fotografisanje u pitanju, najbolje je slikati se svakih 10-15 dana u rublju na istom mjestu, udaljenosti i osvijetljenju.

6. KOPIRATE PROFESIONALNE BODYBUILDERE

Ovo je greška koju mnogi čine, jednostavno čitajući savjete profesionalaca i kopirajući njihove programe ishrane. Ovo ne bi bio problem da i vi imate staža u bodybuildingu kao i oni i da ste profesionalac. Uvijek imajte na umu da je njihov program ishrane namijenjen prvenstveno njima (profesionalcima) koji imaju  intenzivnije i drugačije treninge od vas, kao i da je ta ishrana prilagođena njihovim makronutrijentskim potrebama i ciljevima, a ne vašim. Čitajte između redova i umjesto da pratite njihov program od slova do slova, pokušajte izvući opšti zaključak ili savjet od kojeg će te i vi zaista imati koristi.

DijetaHipertrofijaMršavljenjeMuscle freakSavjetiSavjeti o prehrani

1 komentar

jasmin

jasmin

dobar tekst :-) !

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja