4 RAZLOGA ZAŠTO VAŠE TIJELO TREBA HIDROLIZIRANI PROTEIN

Hidroizolati, ili hidrolizirani proteini su prisutni na tržištu već duži vremenski period, ali mnogi vježbači dovode u pitanje njihovu učinkovitost. Stoga vam u ovom tekstu iznosimo ono što je nauka rekla, i 4 situacije kada hidroizolati zaista pomažu.

Kada su se hidroizolati početkom dvijehiljaditih godina prvi put pojavili na tržištu, jako malo se znalo o njihovom uticaju na rast mišića i performanse, ono što je uglavnom bilo poznato je da se brže probavlja od standardnih proteinskih praškova. Ovo je mnoge navelo da se zapitaju, da li ta brža probavljivost uopšte predstavlja neku značajnu prednost  u odnosu na tradicionalne whey proteine, i  brzo su hidroizolat odlučili svrstati u marketinški trik. Međutim, sada znamo bolje!   

Sada više od deset godina kasnije, kada imamo mnogo provedenih istraživanja na koja se možemo pozvati, hidroizolati sirutke i kazeina prave veliki povratak na scenu. Hoće li ikada biti popularni poput izolata ili koncentrata? Vjerovatno ne, ali pored super brze probavljivosti, hidroizolat sirutke i kazeina pruža ozbiljnu prednost u određenim situacijama. Ovo je ono što trebate znati!

HIDRO-ŠTA?

Protein hidroizolat se odnosi na protein koji je djelomično probavljen ili „hidroliziran“. Ne brinite se, to ne znači da je neko počeo žvakati vaš protein i onda ga vratio u kutiju. Ovaj proces zapravo uključuje dodavanje proteolitičkih enzima ili zagrijavanje proteina kiselinom, koji razgrađuje protein. Oba ova procesa imitiraju proces varenja što za rezultat ima razbijanje netaknutog proteina na aminokiseline i male aminokiselinske peptidne dijelove.

Hidrolizirani protein u poređenju sa običnim proteinom obezbjeđuje dostavu veće količine aminokiselina iz želudca u mišiće, i ubrzava tu dostavu. Kao rezultat ovoga, jetra ima manje vremena da uzme ključne aminokiseline koje idu ka vašim mišićima, što znači da će više aminokiselina doći u mišiće i pojačati oporavak i izgradnju.

U pogledu ishrane i performansi, evo kako hidrolizirani protein stoji u usporedbi s drugim proteinima.

PREDNOST BR.1: Više dugotrajnijih aminokiselina

Hidroizolat sadrži više leucina (aminokiselina) nego izolat, 14,2% u odnosu 12,2% da budemo sasvim precizni. Budući da je leucin ključan za pokretanje anabolizma (izgradnju mišića), njegova veća količina u hidroizolatu daje prednost ovoj vrsti proteina sirutke u odnosu na sve druge vrste. Međutim razlika je daleko izraženija kada je u pitanju kazein.

Standardni kazein vam obezbjeđuje spor i stabilan dotok aminokiselina, bez naglog porasta, te se s toga smatra anti-kataboličkim suplementom (uzmite ga pred spavanje da spriječite katabolizam), a ne anaboličkim.

S druge strane za kazein hidroizolat se pokazalo da odmah po uzimanju naglo podiže nivo aminokiselina u tijelu slično kao i izolat, dok i dalje održava povišen nivo aminokiselina i satima poslije, isto kao i standardni kazein. Još impresivnije, rezultati studije objavljene u „Pharmacological Reviews“ su otkrili da osobe koje su konzumirale kazein hidroizolat su imale 30% veću sintezu proteina u narednih 6 sati, u odnosu kada su konzumirali standardni kazein.

PREDNOST BR.2:  Poboljšava obnavljanje glikogenskih rezervi

Nadopuna glikogena ugljikohidratima poslije treninga poboljšava proces oporavka i priprema vaše tijelo  za sljedeći trening što je posebno važno ako ste sportista i imate zahtjevne treninge.

Nadopunu glikogena vrši inzulin, čije snažno lučenje podstiču ugljikohidrati, ali ga stimuliše i prisustvo samo proteina. Protein hidroizolat izaziva daleko veće lučenje inzulina u odnosu na obične proteine  (izolat i koncentrat), što dovodi i do bolje nadopune glikogena i većeg anabolizma kada se konzumira poslije treninga.

Istraživanja provedena na miševima i ćelijskim kulturama su pokazala da konzumiranjem hidroliziranog proteina i ugljikohidrata poslije treninga je značajno povećalo nadopunu glikogena dva sata nakon treninga, u odnosu na kombinaciju proteina izolata i ugljikohidrata, i kombinaciju BCAA i ugljikohidrata. Iako su ova istraživanja do sada provedena samo na miševima i ćelijskim kulturama, autori ove studije smatraju da se slični reazultati mogu očekivati i kod ljudi.

PREDNOST BR.3: Brži oporavak

Studija objavljena u „Journal of Science in Medicine and Sports“ je otkrila da osobe koje su konzumirale hidrolizirani protein odmah poslije treninga imale bolji oporavak i performanse od osoba koje su konzumirale protein izolat. Istraivači su ovu studiju proveli nad 28 osoba koje su morale da urade 100 ponavljanja nožne ekstenzije s fokusom na ekscentričnu fazu, ekscentrični faza izaziva daleko veće oštećenje mišića nego uobičajena koncentrična faza.

Odmah nakon vježbanja testirani subjekti su konzumirali ili 25g hidroizolata ili 25g izolata ili placebo. Oporavak mišića se mjerio pomoću markera u krvi, subjektivne ocjene i testiranjem performansi. Mjerenja su vršena 1,2,6 i 24 sata poslije vježbanja.

Grupa koja je konzumirala hidroizolat je uspjela da povrati performanse 6 sati nakon treninga, dok placebo i grupa koje je konzumirala izolat se nije uspjela u potpunosti oporaviti ni nakon 24 sata. Ovi rezulati pokazuju ozbiljnu prednost hidroizolata nad izolatom!

PREDNOST BR.4: Bolje performanse tokom treninga

U nekoliko provedenih studija se posmatrao uticaj konzumiranja hidroizolata kazeina u kombinaciji sa ugljikohidratima tokom treninga izdržljivosti. Ono što je uočeno je da su osobe imale veći neto balans proteina, bolje ostvarene vremenske rezultate, kao i oporavak.

Iako je potrebno još istraživanja, ove studije predstavljaju obečavajuće dokaze koje podržavaju konzumiranje brzo apsorbirajućih proteina tokom treninga.

VRIJEME HIDROIZOLATA JE DOŠLO

Danas za razliku od prije deset godina imamo daleko više provedenih istraživanja koja istražuju uticaj hidroizolata. Iako ne možemo definitivno odbaciti protein izolat, koncentrat ili standardni kazein, na osnovu gore izloženog ipak možemo zaključiti da konzumiranje hidroizolata ima veliku prednost, posebno ako ga uzimate u ovim slučajevima:

Intezivni, učestali treninzi: Ako trenirate dva puta dnevno, hidroizolat će ubrzati oporavak, smanjiti oštećenje mišića i brzo nadopuniti glikogen, što će vas učiniti spremnim za vaš drugi trening.

Kada ste na dijeti: Za sve koji su na strogim dijetama, konzumiranje hidroizolata poslije treninga može dodatno pospiješiti oporavak, posebno kad ste na smanjenom unosu ugljikohidrata. Takođe može pojačati izgradnju mišića, s obzirom da sadrži više leucina u odnosu na protein izolat.

Tokom dugotrajnih treninga: Ako se bavite dugotrajnim treninzima izdržljivosti, kazein hidroizolat može pomoći smanjiti katabolizam mišića i poboljšati ukupne performanse.

 

Preuzeto sa: Bodybuilding.com

HidroizolatHydroisolateHydrowheyIso wheyMuscletechOptimum nutritionPlatinum iso wheyProteinSavjetiSuplementacija

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja