4 razloga zbog kojih bi trebali probati intermittent fasting

 

Intermittent fasting ili naizmjenični post odnosi se na periode posta popraćene periodima hranjenja. Tipična dnevna naizmjenična post dijeta se zove 16:8, u kojoj 16 sati dnevno postite, dok 8 sati jedete.  

Mnogi ljudi poste 12 sati dnevno, a 12 konzumiraju hranu. Produžavanjem posta za samo nekoliko sati, to jeste da postite 16 sati, a jedete 8 sati, steći ćete mnoge benefite koji vam nedostaju usljed normalnog rasporeda hranjenja.

Prednost 1: Veći gubitak kilograma

Istraživanje  na Yale Medicinskom Univerzitetu, pokazalo je da se vaša metabolička stopa uvećava kada naizmjenično postite. Navedeno uvećava broj kalorija koje tijelo sagorijeva tokom dana. Naizmjenični post pospješuje metaboličku stopu tako što podržava aktivnost gena. Post pokreće gene koji u konačnici proizvode protein koji čine tijelo manje efektivnim. Iako ovo zvuči kao nešto negativno, vrlo je korisno za gubitak težine. Umanjena efikasnost znači da vaše tijelo mora sagorjeti više masnoća te više ugljikohidrata da biste mogli završiti sve vaše dnevne aktivnosti. U kombinaciji sa vježbama visokog intenziteta, imate dobitnu kombinaciju za efektan gubitak težine uz održavanje čiste mišićne mase.

Prednost 2: Poboljšano zdravlje

Istraživanja su pokazala da naizmjenični post podstiče imunološke funkcije, što znači da ćete se teže razboljeti i imati potrebu da preskočite trening. Ostala istraživanja su pokazala da naizmjenični post održava kardiovaskularno zdravlje te normalnu dozu inzulina.

Jedostavnije rečeno, naizmjenični post vam pomaže da se ne razbolite, da poboljšate vaš metabolizam, te da se lakše oporavite nakon treninga.

Prednost 3: Pomaže pri borbi od Jet Lag-a

Vjerovali ili ne, naizmjeničmni post vam može pomoći i u borbi protiv jet lag-a. Istraživanja su pokazala da, ukoliko postite najmanje 16 sati, to će vam pomoći pri  brisanju “sata hrane”.

Naša tijela funkcioniraju na principu dvadesetčetverosatnog sata baziranog na svjetlosnim znacima. Ovaj sat nam daje signal kada bismo trebali jesti ili spavati, što objašnjava zašto nam se drijema kada je vani mrak te zašto smo aktivniji tokom dana. Kada promijenite vremensku zonu, vaš sat se mora prilagoditi promjeni, što vas čini umornim tokom putovanja drugim vremenskim zonama.

Svjetlost nije jedini signal koji vaše tijelo koristi da bi postavilo ove uzorke. Postoji mnogo signala koji programiraju vaš sat, a jedan od njih je svakako i jelo.

Tokom posta, odmarate vaš interni sat u tijelu. Ukoliko naviknete vaše tijelo da jede svaki dan u isto vrijeme

Prednost 4: Praktičnost

Kada se probudite, ne morate praviti doručak, ne morate pripremati hranu za ručak, u suštini ne morate se brinuti o obroku sve do 16 sati. Još jedna od pogodnosti naizmjeničnog posta je: Kada dođe 16 sati, ne morate pretjerano paziti na prehranu jer naizmjenični post vam dozvoljava fleksibilne dijete. Možete biti stalno van kuće, ne spremati obroke, možete jesti u restoranima i dalje biti u top formi, a sve to zahvaljujući naizmjeničnom postu.

Naizmjenični post odlično funkcionira budući da ispunjava vaše potrebe. Pomaže pri gubitku kilograma, održava imunološki system I cjelokupno zdravlje, pomaže pri borbi protiv jet lag-a, te vrlo je praktičan. Navedeni razlozi bi vas trebali podstaći da počnete primjenjivati naizmjenični post i uvjerite se u njegove prednosti.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja