Kada bi gainer trebao biti vaš izbor i greške prilikom uzimanja gainera-Muscle Freak

Gaineri su visokokalorični suplementi koji predstavljaju kombinaciju proteina, šećera, te aminokiselina i kreatina. Preporučuju se uglavnom početnicima koji žele da za što kraće vrijeme dobiju na težini. Prilikom odabira gainera prvu stvar koju trebate uraditi jeste pročitati sastav proizvoda! Nemojte uzimati gainere koji imaju visok procenat prostih šećera, ti gaineri su uvijek jeftiniji i zbog toga kupcima djeluju primamljivije. Bolje je dati nešto više novca ali da vaš gainer sadrži bar 30% proteina i dodatne sastojke kao što su amino kiseline, vitamini i minerali. Tako da pri odabiru gainera obavezno pročitajte sastav proizvoda!

Gainer trebate koristiti :  
-Ukoliko vaše tjelesna građa naginje prema ektomorfu.
-Ukoliko ste hardgainer .
-Ukoliko i pored ispravne prehrane ne možete da dobijete na tjelesnoj masi.
-Ukoliko imate slab apetit.

Gainer trebate izbjegavati:
-Ukoliko imate veći procenat body fat-a.
-Ukoliko želite imati čistu mišićnu masu.
-Ukoliko vam whey protein i ostala osnovna suplementacija daju rezultate.

Greške prilikom uzimanja gainera !

  • Uzimanje gainera uz obrok ili prije spavanja

Gainer uvijek uzimajte između obroka. Uzimanje gainera uz obrok će otežati varenje i apsorpciju hrane koju ste unijeli, a organizam će odjednom dobiti ogromnu količinu kalorija što će dovesti do gomilanja masnog tkiva, umora i pada koncentracije. Također jedna od čestih grešaka je i ta da se gainer uzima neposredno prije odlaska na spavanje. Velika količina prostih šećera nije preporučljiva prije spavanja i velika je vjerovatnoća da dodatne kalorije završe u masnom tkivu.
Savjet:
Poslije treninga gainer uzimajte sa vodom, dok između obroka uzimajte sa mlijekom.

  • Nedovoljna ishrana

Mnogi ljudi misle ukoliko koriste gainer da ne treba da paze na ishranu. ISHRANA JE NA PRVOM MJESTU, a gainer je dodatak toj ishrani. Ako  budete unosili količinski i kalorijski dovoljno hrane + gainer onda ste na pravom putu!

  • Uzimanje gainera prije treninga

Unos velike količine prostih šećera dovodi do naglog skoka inzulina i šećera u krvi, ali vrlo brzo dolazi i do ponovnog pada, što se može negativno odraziti na performanse na treningu. Iz tog razloga se ne preporučuje uzimanje gainera prije treninga. Gainer uzimajte nakon treninga i po potrebni dodatno u toku dana između obroka.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja