chia muscle freak

Chia sjemenke se koriste kao hrana već tisućama godina. One su korištene kao jedna od osnovnih prehrambenih namirnica u narodima kao što su Maje i Asteci. Chia sjemenke se mogu neograničeno konzumirati, a nedavno su ponovno otkrivene i ljudi su sve više počeli cijeniti ovo zaboravljeno sjeme.

Mnogi ljudi su primijetili zdravstvene prednosti ovih sjemenki uzimajući samo jednu žličicu dnevno, dok je za pomoć pri mršavljenju potrebno oko tri do četiri žličice dnevno. Chia vam omogućuje da pripremite jednostavne i ukusne zdrave obroke, bilo da se konzumira samostalno prije obroka, ili dodaje obroku.

1. Izvrstan izvor vlakana

Jedna od najznačajnih prednost chia sjemenki  jest visok udio vlakana. Jedna žlica chia sjemenki donosi oko 5 grama dijetalnih vlakana, što može biti od značajne pomoći onima koji imaju poteškoća s dosezanjem preporučenog dnevnog unosa vlakana koji iznosi 38 grama za muškarce, a 25 g za žene.

Osim što daje osjećaj sitosti, vlakna pomažu i u smanjenju rizika od razvoja niza bolesti. Naime unos vlakana je obrnuto proporcionalan s rizikom od razvoja srčanih bolesti, prvog uzročnika prerane smrti u svijetu. Osim toga, vlakna imaju snažan utjecaj na poboljšanje razine glukoze i kolesterola u krvi, što su dodatni razlozi zašto se chia sjemenke smatra snažnim suradnikom u prevenciji bolesti.

 2. Snažan antioksidans

Chia sjemenke su krcate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv bolesti. Ove molekule pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koje se smatra odgovorima za razvoj niza bolesti, od različitih upalnih procesa do više vrsta karcinoma.

Antioksidansi ne mogu uništiti sve slobodne radikale koji se nalaze u tijelu, ali značajno smanjuju njihov broj pa time smanjuju i rizik od njihovih štetnih utjecaja.

S obzirom na to da intenzivna fizička aktivnost pojačava proizvodnju slobodnih radikala, pojačanje unosa namirnica koje su bogate antioksidansima, poput chia sjemenki, mogu poboljšati oporavak i olakšati ostvarenje fitness ciljeva.

 3. Sjemenke bogate proteinima

Proteini igraju jako važnu ulogu u sportskim performansama i oporavku nakon fizičke aktivnosti. U žlici chia sjemenki nalazi se oko 3 grama kompletnih proteina, dakle onih koji sadržavaju sve esencijalne aminokiseline.

Naravno nemoguće je pouzdati se samo u unos proteina iz chia sjemenki, ali one svakako mogu pomoći u poboljšanju toga unosa, 0posebno kod osoba koje su na vegetarijanskom načinu prehrane.

4. Izvor omega masnih kiselina

Rijetko koja namirnica može stati uz bok chia sjemenkama prema udjelu omega-3 masnih alfa lipoična kiselina (ALA). Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition potvrdila je da je kod osoba s povišenim razinama ALA u masnim naslagama, smanjena opasnost od inzulinske rezistencije.

Upravo je inzulinska rezistencija primarni faktor rizika za više bolesti, a smanjenje inzulinske rezistencije povećava opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i pretilosti. Dodatno, potvrđeno je da redovan unos chia sjemenki regulira razinu glukoze u krvi.

5. Bogatstvo minerala

Chia sjemenke su izvrstan izvor minerala, poput željeza, kalcija, ali i magnezija i mangana. Upravo posljednja dva minerala imaju značajan utjecaj na sportske performanse pa je bitan njihov dodatan unos.

Magnezij igra važnu ulogu u doslovno stotinama enzimskih reakcija, uključujući one povezane s mišićnim kontrakcijama, sintezom proteina i proizvodnjom energije. Osim toga, ovaj mineral pozitivno utječe na kvalitetnu sna, što je ključno u ostvarenju fitness ciljeva.

Mangan igra važnu ulogu u kontroli šećera u krvi, metabolizmu proteina i ugljikohidrata, a posebno u proizvodnji i aktivaciji enzima odgovornih za proces glukoneogeneze. Glukoneogeneza je proizvodnja glukoze iz ne-ugljikohidratnih izvora, što je posebno bitno kod dugotrajnih treninga, kad se potroše zalihe mišićnog glikogena.

Iskoristite prednosti chia sjemenki i pripremite ih na neki od zanimljivih načina. Neograničena mogućnost pripreme onemogućit će da vam ove bogate sjemenke ikada dosade.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja