5 savjeta kako da istopite tjelesne masti i spremite se za ljetni odmor što brže

1. Ubrzajte svoj trening

Većina ljudi odmara 2-3 minuta između setova, što je odlično za oporavak mišićnog ATP-a ili adenozin trifosfata, hemijskog spoja kojeg ćelije koriste za energiju. Međutim, kada je glavni cilj gubitak masnih naslaga, korisnije je odmor svesti na 30 do 45 sekundi između setova, čak i ako težine sa kojima radite postanu malo lakše. Brži trening će primorati kardiovaskularni sistem da radi jače i pomoći će da sagorite više kalorija kroz pojačan metabolizam.

2. Koristite supersetove i dropsetove

Kada pokušavate da sagorite što više tjelesnih masti u što kraćem vremenskom periodu dobra je ideja da trening napravite još težim i intenzivnijim kroz supersetove i drop setove. Ove metode nisu samo odlične za stimulisanje mišićnog rasta. Pored toga one podižu srčani ritam, ubrzavaju metabolizam, sagorijevaju više kalorija te pospješuju proizvodnju prirodnog hormona rasta.

3. Koristite složene vježbe

Sagorijet ćete na stotine kalorija više i stimulisati veće otpuštanje hormona koji utiču na skidanje tjelesnih masti ako fokus svog treninga stavite na bazične, višezglobne, složene vježbe kao što su čučanj, mrtvo dizanje, veslanja u pretklonu, potisak na benč klupi, vratilo i slično nego što je to slučaj sa kablovima, mašinama ili izolacijskim pokretima.

4. Promjena kardio treninga

Neke studije pokazuju da je HIIT kardio trening efikasniji kod skidanja masnih naslaga nego onaj sa stalnim tempom, dok neke pokazuju suprotno. Istina je da obje vrste imaju svoje razloge za i protiv, tako da bi oba trebalo uključiti u trening rutinu. Ovakav pristup će učiniti da postignete bolje rezultate tako što ćete tijelo natjerati da pogađa, kao i vaš um više zainteresovanim za nešto što inače predstavlja dosadnu aktivnost.

5. Rezanje ugljikohidrata

Započnite svoj režim skidanja masnih naslaga unosom oko 2 grama ugljenih hidrata po kilogramu tjelesne težine na svaki dan treninga. Zatim, sa svakom idućom sedmicom smanjite taj unos za 25 grama dnevno, dok istovremeno dodajete po 10 grama proteina. Ovakav pristup će pomoći da tijelo efikasnije koristi tjelesne masti kao gorivo, da povećate termički efekat hrane, održite mišićnu masu te da se riješite viška vode ispod kože.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja