Zdravstvene prednosti GABA-e

GABA, poznata i kao gama-aminobutrična kiselina, prirodna je hemikalija koju proizvodi mozak. Vrijedan je neurotransmitter u borbi protiv anksioznosti. Kada doživimo stres, nadbubrežne žlijezde se aktiviraju u proizvodnji hormona koji izazivaju ono što znamo kao reakciju “bori se ili bježi”, poput ubrzanja otkucaja srca ili navale adrenalina. GABA djeluje protiv ovih prirodnih stimulansa opuštajući mozak.

GABA se najčešće koristi kao lijek protiv anksioznosti, ali ima i mnoge druge prednosti. Suplementacija GABA-om može pomoći kod problema s upalom, što znači da može olakšati probleme s PMS-om ili drugim stanjima koja dolaze s hroničnom boli. Posebno aktivni ljudi mogu također otkriti da GABA pomaže pri oporavku i može povećati toleranciju na vježbanje i umor.

Zdravstvene prednosti

Najvažnija funkcija GABA -e je u našem mozgu. Kada nivo GABA-e postane prenizak, tijelu je teško opustiti se nakon oslobađanja neurotransmitera izazvanog stresom. Niska aktivnost GABA-e dovodi do anksioznosti, depresije, nesanice i poremećaja raspoloženja. GABA je prirodni relaksant mozga koji čini da se osjećamo dobro, ali također može pomoći u prevenciji i liječenju drugih zdravstvenih problema.

Kontrolisanje anksioznosti

Provedeno je više studija kako bi se utvrdilo kako se GABA može koristiti za liječenje anksioznosti. U jednom kliničkom ispitivanju, istraživači su koristili EEG za mjerenje moždanih valova sudionika nakon uzimanja GABA -e ili placeba. Samo jedan sat nakon uzimanja GABA -e, vidjeli su značajno povećanje alfa valova, što je izazvalo osjećaj smirenosti i opuštenosti.

Kontrolisana hipertenzija

Učinci GABA-e mogu se koristiti za stabilizaciju krvnog pritiska kod osoba s hipertenzijom. Visok krvni pritisak je faktor koji utiče na rizik od moždanog udara, srčanog udara ili zatajenja srca. Jedna studija je ispitala način na koji je GABA snizila krvni pritisak odraslih osoba sa dijagnosticiranom hipertenzijom. Učesnici su uzimali različite doze GABA-e i pratili njihov krvni pritisak tokom osam sedmica. Oni koji su uzimali 80 miligrama GABA dnevno - najveća doza - zabilježili su značajan pad krvnog tlaka.

Manji rizik od gojaznosti

Gojaznost je ozbiljno zdravstveno stanje koje pogađa gotovo 40% populacije. Utiče na povećan rizik od hipertenzije, dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja, moždanog udara i osteoartritisa. U studiji provedenoj u Koreji istraživači su razmatrali moguću sposobnost GABA -e da smanji šanse za razvoj pretilosti kod ljudi. Učesnici su dobili ili GABA ili placebo i suzdržavali su se od vježbanja osam sedmica. Korištenje GABA-e uzrokovalo je smanjenje tjelesne masti i razine triglicerida uz povećanje mišićne mase.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja