6 STVARI KOJE TREBA ZNATI KADA POČINJETE NOVI PLAN ISHRANE

Koliko ste puta ušli u novu dijetu ili bilo koju promjenu s velikim očekivanjima da biste se nakon toga demotivisali i izgorjeli od želje u roku od nekoliko sedmica? Ovo je mnogo češće nego što mislite.

Mnogo ljudi ulazi u novi plan ishrane sa načinom razmišljanja da idu na sve ili ništa. Ovakav stav ne samo da vas najvjerovatnije void do razočarenja, već čini promjenu mnogo težom i neugodnijom od samog početka.

Ne morate odustati od svega ili prepraviti cijeli svoj život da biste postigli rezultate. Male promjene kojih se možete držati obično su najbolji pristup. Osim toga, takve vrste promjena vas motivišu i spremaju za uspjeh jer redovno ostvarujete svoj cilj.

Evo 6 savjeta kako biste bili sigurni da ćete najbolje iskoristiti svoj novi plan ishrane znajući šta možete očekivati.

1. Počnite s malim ciljevima

  Počnite s jednim ili dva mala cilja na kojima mislite da treba da radite i nastojte da ih se držite dvije do tri sedmice, s namjerom da ih pretvorite u naviku. Onda kada savladate svoje male ciljeve, dodajte još. Ili ako se i dalje borite, pokušajte s drugim ciljem, isprobavajući različite navike dok nešto ne klikne i dok se ne pronađete.

  2. Sistemi čine proces lakšim

   Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za svoje dugoročne ciljeve na polju zdravlja i fitnesa je izgradnja sistema. Sistemi su rutine ugrađene u vaš svakodnevni život, koje vam pomažu da uklonite prepreke i izgradite navike.

   Želite da budete bolji u odlasku u teretanu svakog jutra? Odaberite odjeću za teretanu noć prije i položite je pored kreveta.

   Želite da prestanete da jedete vani svaki dan? Odredite vrijeme za zdravu pripremu obroka svake sedmice i izbjeći ćete unos stvari koje vam ne  trebaju, a koje dobijete kada ručak poručite u restoranu.

   3. Težite preciznosti

   Ako ne znate koliko čega unosite, ne možete time ni upravljati. Zato prestanite nagađati koliko jedete i počnite pratiti unos makrosa uz neku od mnogih aplikacija za vaš smartphone.

   Praćenje svakodnevnog unosa hrane, uključujući “cheat obroke” i alkohol, najbolji je način da se smatrate odgovornim i osigurate da postižete svoje ciljeve. U suprotnom, krećete se ka cilju svezanih očiju kada je u pitanju vaša ishrana.

   4. Žudnja je normalna

    Čim počnete nešto ograničavati, ljudska je priroda da počnete žudjeti upravo za tim. I što više ograničavate, to više žudite – posebno kada je u pitanju želja za šećerom!

    Osim čiste snage volje, dobra ishrana je odličan način da smanjite određene želje za nezdravim. Povećajte unos proteina, unosite više nutritivno bogatog voća i povrća i nemojte smanjivati ​​kalorije previše.

    Strateško razmišljanje o vašim cheat obrocima i učenje ispravnog održavanja dijete također može pomoći. Nijedna hrana ne smije biti zabranjena, pogotovo ako planirate da rezultati koje ste postigli ostanu sa vama i nakon što završite s dijetom.

    Radite na svom odnosu sa svojom omiljenom hranom za varanje dopuštajući je u malim količinama.

    Zakažite cheat obroke unaprijed i otklonite svaku krivicu koja je povezana sa njima. Ne morate pretjerivati ​​da biste uživali – izazovite sebe da kroz određen period neku omiljenu hranu koja je nezdrava smanjite malo po malo.

    5. Vaša energija može fluktuirati

    Dok bolja ishrana obično rezultira povećanjem nivoa energije, to možda nije uvijek slučaj na početku.

    Ako ste već neko vrijeme bili nepažljivi sa ishranom, promjena stvari može utjecati na vašu energiju i raspoloženje. Vaše tijelo uči da se oslanja na različita goriva te period prilagođavanja može potrajati.

    Međutim, ako se vaš nivo energije ne poboljša nakon nekoliko sedmica, to je obično dobar znak da vaše tijelo ne dobija ono što mu je potrebno i možda biste trebali preispitati svoj pristup. Ili popustite ograničenja ili malo povećajte unos kalorija.

    6. Vaga zna lagati

    Oscilacije težine su 100% normalne i nisu uvijek pod vašom kontrolom. U zavisnosti od vašeg makro unosa, treninga, stresa, sna, hormona, itd. zadržavanje vode može uzrokovati neke drastične promjene u vašoj tjelesnoj težini. Da ne spominjemo, ako u isto vrijeme dobivate mišiće i gubite masnoću, vaga se neće pomjeriti čak i ako vam pantalone postaju prevelike.

    Dakle, umjesto da čitav proces mjerite ciframa na vagi, mjerite svoj napredak na druge načine. Najbolji način da utvrdite da li se vaš trud isplati je da uradite analizu tjelesnih masti. Ovo će vam pokazati koliko ste tačno masti izgubili i koliko dobro vaši treninzi podržavaju čistu mišićnu masu – pomažući vam da na kraju izgledate zategnutije.

    Drugi načini za mjerenje napretka uključuju obraćanje pažnje na to kako se osjećate, kako vam odjeća stoji, kako vam ide vježbanje i dnevne fotografije napretka.

    Ostavi komentar

    Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja