Prehrambena dilema: da li trebate uzimati probiotik?

Prije nego što pređemo na pitanje da li biste trebali uzimati probiotike, moramo se dotaknuti različitih kategorija suplemenata.

Suplemente možemo podijeliti u dvije široke kategorije:

  • Proizvodi za ozbiljne sportiste i ljubitelje fitnessa koji daju zapažene rezultate u razvoju mišića, snazi i performansama – pri ovome se misli recimo na kreatin, protein sirutke, preworkoute, pojačivače testosterona i sagorijevače masti.
  • Općenito "wellness" proizvodi koji ne moraju nužno dovesti do primjetnih promjena u tjelesnoj strukturi, ali podstiču cjelokupno zdravlje - misli se na vitamine i minerale (uključujući multivitamine), suplemente kolagena i "zelene" suplemente.

Probiotici obično spadaju u ovu drugu kategoriju, ali sa probioticima to nije tako izričito. Ovdje možemo imati i "crossover" dodatak: onaj koji pruža prednosti koje poboljšavaju zdravlje, ali i performanse ili izgled. Ako se još uvijek niste susretali sa ovim dodatkom za poboljšanje zdravlja crijeva u tekstu ispod ćemo se pozabaviti nekim detaljima koji bi vam mogli pomoći da odlučite da li probiotici imaju mjesto u vašoj redovnoj mjesečnoj opskrbi suplemenata.

Šta su probiotici i čemu služe?

Probiotici su živi mikroorganizmi (tj. bakterije) koji pružaju zdravstvene koristi kada se konzumiraju u velikim količinama. Broj korisnih bakterija u zdravom tijelu zapravo je veći od ukupnog broja ćelija u cijelom tijelu!

Probiotici dodaju korisne bakterije vašem individualnom crijevnom mikrobiomu (kolonije "bubica", dobrih i loših, koje žive u probavnom traktu). Mikrobiom crijeva svakog pojedinca je jedinstven, baš kao otisak prsta – ne postoje dva ista.

Zdrav mikrobiom crijeva podržava imuni sistem, od čega je 70% smješteno u crijevima. Također pomaže tijelu da proizvodi određene neurotransmitere, kao što su serotonin i melatonin. Također se pokazalo da probiotici povećavaju apsorpciju aminokiselina, što je važno za nekoga ko unosi veće količine proteina za popravak i rast mišića. Kao takvi, probiotici mogu poboljšati atletske performanse, oporavak, sastav tijela, nivoe testosterona i nivoe kortizola (to jest, smanjiti kortizol).

Treba li se unijeti probiotik putem suplemenata ili hrane?

Na oba načina! Probiotički suplementi mogu se koristiti za poboljšanje zdravlja crijevne mikrobiote, ali prehrana također pomaže da se mikrobiota održi zdravom. Adekvatan unos vlakana i proteina i namirnica sa prirodnim probioticima može biti od velike pomoći.

Primjeri probiotičke hrane uključuju kimči, kombuča, kefir, jogurt i kiseli kupus. Koja je preporuka za odabir pravog probiotičkog suplementa za nekoga ko nikada prije nije koristio probiotike? Bilo koji probiotik koji sadrži Lactobacillus ili Bifidobacterium je odličan za početak ako niste sasvim sigurni koje su vam potrebe. Postoje li različite kategorije probiotika na osnovu individualnih ciljeva, prehrambenih preferencija i potreba?

Različiti probiotički sojevi imaju različite dokumentirane prednosti. Na primjer, Lactobacillus gasseri može biti efikasan za gubljenje sala na stomaku, uključujući visceralnu masnoću – masnoću koja okružuje vaše organe. Iznad smo spomenuli probiotike koji mogu povećati apsorpciju aminokiselina. Nameće se pitanje da li se treba koordinirati uzimanje probiotika sa uzimanjem EAA ili BCAA suplemenata?

Vrijeme uzimanja probiotika obično nije od velike važnosti, ali uzimanje na prazan želudac može pomoći u osiguravanju da više probiotičkih bakterija stigne u donji dio crijeva. Jedan izuzetak: Lactobacillus paracasei se pokazao efikasnim za povećanje apsorpcije aminokiselina kada se uzima sa suplementima aminokiselina i proteina.

Može li neko očekivati primjetnu razliku u tjelesnoj građi i performansama od uzimanja probiotika?

Samo uzimanje probiotika neće pružiti ove prednosti ako dijeta i režim treninga nisu adekvatni ili odgovarajući. Ali uz optimalnu ishranu i trening, probiotici mogu apsolutno poboljšati gore navedena područja. Poznavajući ulogu crijeva u regulaciji neurotransmitera i hormona apsolutno je vrijedno ulaganje u dobar probiotik.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja