SUPLEMENTI NAKON ISTEKA ROKA – Muscle Freak Liquid error: Could not find asset snippets/sca.freegifts.liquid

SUPLEMENTI NAKON ISTEKA ROKA

Termini koje moramo znati „Best by date“ i „The expiration date“


 
The expiration date (datum isteka) i BBD – Best before date – Best by date (najbolje prije datuma) je zadnji dan u kojem će proizvod imati puni potencijal i učinkovitost sa tablice sastava. To znači da, proizvođač može sa sigurnošću garantirati kvalitetu proizvoda do isteka roka upotrebe. Kod gotovo svih suplemenata (proteina, kreatina, aminokiselina itd.) se koriste ovi termini.

The Food and Drug Administration (FDA) ne zahtijeva da suplementi imaju rokove upotrebe. Međutim, proizvođači radi zaštite kvalitete i koristi veće prodaje postavljaju datume isteka rokova suplemenata. Oni testiraju svoje proizvode rigorozno kako bi bili sigurni da mogu uspješno garantirati snagu sastojaka s naljepnica do datuma isteka.

 

Da li whey protein i ostali suplementi mogu da se pokvare?


 
Protein u prahu je popularna substanca koja se koristi od strane ljudi koji treniraju ili s ciljem dobijanja ili gubitka mase, obično dodan u šejk ili smoothies kao dodatak prehrani. Uobičajni sastojci koji se nalaze sa proteinima u prahu su mlijeko, soja, jaja i sastojci za maksimalni učinak, a to su sve stvari kojima može da istekne rok. Iako protein u prahu sam po sebi ima puno duži rok upotrebe od ovih supstanci zasebno ipak i protein ima vrijeme u kojem bi se trebao iskoristiti.  

Koliki je vijek upotrebljivosti proteina i ostalih suplemenata?

Protein u prahu i ostali suplementi obično imaju datum isteka oko godinu dana nakon datuma proizvodnje. Kada kupujete, provjerite taj datum kako bi bili sigurni da ne kupujete proizvod kojem je istekao rok - ali ako se skladišti pravilno, suplementi  i dalje mogu biti učinkoviti i jestivi i nekoliko mjeseci do godinu dana nakon datuma isteka roka.

 Kako čuvati i skladištiti suplemente?

Ovdje treba napraviti razliku između suplemenata koji nisu otvoreni i onih koji su otvoreni.

Suplementi vrhunskih proizvođača tipa Optimum Nutrition, BSN, Muscletech itd. se pakuju u uslovima koji su idealni za proizvodnju proizvoda koji treba da traju dugu i da dugo zadrže sviježinu i kvalitet. To se postiže u uslovima u kojima nema prisustva vlage u zraku, u potpuno sterilnim uslovima i sterilnim ambalažama. Proizvodi proizvedeni na ovakav način ukoliko se skladište kako je propisano od strane proizvođača, na hladnom i suhom, mogu da traju i zadrže kvalitet dugo, čak i iznad datuma isteka roka.

Kada dođe do otvaranja suplementa proizvod ubrzanije gubi na svojim svojstvima ukoliko se skladišti na duži period.


Kada skladištimo suplemente uvijek treba pročitati posebne uslove čuvanja istaknuto na etiketi. Općenito govoreći, suplementi su dodatci ishrani tako da ih treba čuvati kao hrana. Hladni i suhi uslovi su najbolji; rashlađeni uslovi mogu i produžiti period u kojem ostaju sviježi i kvalitetni. Vrući i/ili vlažni uslovi, poput onih u kupaonicama i kuhinjama mogu skratiti vijek trajanja proizvoda.

 

ZAKLJUČAK

Suplementi nakon isteka roka propisanog na pakiranju proizvoda ukoliko nisu otvoreni, ako su pravilno skladišteni u principu se mogu koristiti par mjeseci pa čak i do godinu dana nakon isteka roka, u zavisnosti koji suplement naravno. Nakon datuma isteka većina suplemenata ne postaje toksična tako da preporučujemo ukoliko kupujete proizvod pred istek roka da upitate svog prodavača gdje i kako se čuvao proizvod. Ukoliko imate otvoren suplement sa isteklim rokom, prvo provjerite miris, boju, konzistenciju praha i na kraju okus.

By Renato Barlok | | istek roka, proterini poslije isteka roka, Savjeti, suplementacija | 0 comments
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

  • Starlabs Nutrition uskoro u ponudi!!!

    Dragi kupci uskoro u našoj ponudi ćete biti u mogućnosti probati renomirane proizvode brenda Starlabs Nutrition po nevjerovatno niskim cijenama. Izvanredna kvaliteta i veoma pristupačne cijene su glavne prednosti ovoga brenda.    Starlabs Nutrition u svojoj ponudi nudi tri "serije" proizvoda:... pročitaj više

  • FITNESS SHAKES&FOOD HOTEL CENTRAL

    Dragi kupci, Obavještavamo vas da u opuštajućem ambijentu Cafe-a Hotel Central, pored odlične hrane i velikog izbora pića, od danas možete naručiti protein, aminokiseline, BCAA ili pre workout renomiranih brendova poput Optimum Nutrition-a ili ProSupps-a. Probajte ukusni šejk sa ON... pročitaj više

  • Cellucor C4 50X i Super HD REZERVACIJA!!!

    Dragi kupci Muscle Freak vam ponovo sprema ugodna iznenađenja!!! Ovaj put povodom dolaska Cellucorovih proizvoda smo vam pripremili popust od 15% na njihova dva najpopularnija proizvoda: C4 50X i Super HD.  Popust ostvarujete rezervacijom ovih proizvoda u jednoj od naših poslovnica... pročitaj više

https://musclefreak.myshopify.com/admin/themes/8213833/language