SUPLEMENTI NAKON ISTEKA ROKA | Muscle Freak najniže cijene, najbolji brendovi

SUPLEMENTI NAKON ISTEKA ROKA

Termini koje moramo znati „Best by date“ i „The expiration date“


 
The expiration date (datum isteka) i BBD – Best before date – Best by date (najbolje prije datuma) je zadnji dan u kojem će proizvod imati puni potencijal i učinkovitost sa tablice sastava. To znači da, proizvođač može sa sigurnošću garantirati kvalitetu proizvoda do isteka roka upotrebe. Kod gotovo svih suplemenata (proteina, kreatina, aminokiselina itd.) se koriste ovi termini.

The Food and Drug Administration (FDA) ne zahtijeva da suplementi imaju rokove upotrebe. Međutim, proizvođači radi zaštite kvalitete i koristi veće prodaje postavljaju datume isteka rokova suplemenata. Oni testiraju svoje proizvode rigorozno kako bi bili sigurni da mogu uspješno garantirati snagu sastojaka s naljepnica do datuma isteka.

 

Da li whey protein i ostali suplementi mogu da se pokvare?


 
Protein u prahu je popularna substanca koja se koristi od strane ljudi koji treniraju ili s ciljem dobijanja ili gubitka mase, obično dodan u šejk ili smoothies kao dodatak prehrani. Uobičajni sastojci koji se nalaze sa proteinima u prahu su mlijeko, soja, jaja i sastojci za maksimalni učinak, a to su sve stvari kojima može da istekne rok. Iako protein u prahu sam po sebi ima puno duži rok upotrebe od ovih supstanci zasebno ipak i protein ima vrijeme u kojem bi se trebao iskoristiti.  

Koliki je vijek upotrebljivosti proteina i ostalih suplemenata?

Protein u prahu i ostali suplementi obično imaju datum isteka oko godinu dana nakon datuma proizvodnje. Kada kupujete, provjerite taj datum kako bi bili sigurni da ne kupujete proizvod kojem je istekao rok - ali ako se skladišti pravilno, suplementi  i dalje mogu biti učinkoviti i jestivi i nekoliko mjeseci do godinu dana nakon datuma isteka roka.

 Kako čuvati i skladištiti suplemente?

Ovdje treba napraviti razliku između suplemenata koji nisu otvoreni i onih koji su otvoreni.

Suplementi vrhunskih proizvođača tipa Optimum Nutrition, BSN, Muscletech itd. se pakuju u uslovima koji su idealni za proizvodnju proizvoda koji treba da traju dugu i da dugo zadrže sviježinu i kvalitet. To se postiže u uslovima u kojima nema prisustva vlage u zraku, u potpuno sterilnim uslovima i sterilnim ambalažama. Proizvodi proizvedeni na ovakav način ukoliko se skladište kako je propisano od strane proizvođača, na hladnom i suhom, mogu da traju i zadrže kvalitet dugo, čak i iznad datuma isteka roka.

Kada dođe do otvaranja suplementa proizvod ubrzanije gubi na svojim svojstvima ukoliko se skladišti na duži period.


Kada skladištimo suplemente uvijek treba pročitati posebne uslove čuvanja istaknuto na etiketi. Općenito govoreći, suplementi su dodatci ishrani tako da ih treba čuvati kao hrana. Hladni i suhi uslovi su najbolji; rashlađeni uslovi mogu i produžiti period u kojem ostaju sviježi i kvalitetni. Vrući i/ili vlažni uslovi, poput onih u kupaonicama i kuhinjama mogu skratiti vijek trajanja proizvoda.

 

ZAKLJUČAK

Suplementi nakon isteka roka propisanog na pakiranju proizvoda ukoliko nisu otvoreni, ako su pravilno skladišteni u principu se mogu koristiti par mjeseci pa čak i do godinu dana nakon isteka roka, u zavisnosti koji suplement naravno. Nakon datuma isteka većina suplemenata ne postaje toksična tako da preporučujemo ukoliko kupujete proizvod pred istek roka da upitate svog prodavača gdje i kako se čuvao proizvod. Ukoliko imate otvoren suplement sa isteklim rokom, prvo provjerite miris, boju, konzistenciju praha i na kraju okus.

By Renato Barlok | | istek roka, proterini poslije isteka roka, Savjeti, suplementacija | 1 comment
slijedeći post → ← predhodni post

Komentari

 • Hrvoje - March 22, 2018

  Postovani,imam pitanje. Naime dobio sam proteine bili su zapakirani,hermeticki zatvoreni nikako otvarani niti vreca da je bila probusena. Interesira me sljedece njima je rok koliko sam vidio 2016 a sad neznam dali je to datum pakiranja ili datum isteka. Nemaju pljesni,ne smrde i imaju miris vanilije. Probao sam jednu casicu i imaju mi okus ok kakve inace imaju. Interesira me nuspojave dali je ok ih koristiti i sto se moze najgore dogoditi u slucaju koristenja.? Hvala lijep pozdrav.

Ostavi komentar

Budite u vezi sa nama i preko

Pozovite nas

Pozovite nas na +387 33 590 419 ukoliko imate pitanja, primjedbi ili jednostavno želite pohvaliti naš rad.

Poslednje objave

 • Spooky 🎃 Halloween 🎃 mega treat ❗

    Ova 😱 spooky 🎃 Halloween ponuda nije trik 🐇🎩 već mega treat❗ 🕷️🕸️⚰️🧛 Kupovinom 💰 u jednoj od naših poslovnica u periodu od 31.10 do 05.11.2018 ostvarujete 20% popusta 🤗 na cijeli asortiman ➕na poklon 🎁 dobivate vaučer 🎟️ koji možete iskoristiti za dodatni popust pri sljedećoj kupovini 🛍️ do kraja godine. 🧛⚰️🕸️🕷️ Code 💻: HW20% ⚠: Akcija... pročitaj više

 • MuscleFreak akcijski katalog za mjesec oktobar

  Klikom na sliku pregledajte MuscleFreak akcijski katalog za mjesec oktobar. Narudžbe i dostupnost akcijskih proizvoda možete provjeriti preko naše facebook stranice MuscleFreak ili pozivom na brojeve: 033 590-419 ili 033 520-041 pročitaj više

 • BACK TO GYM UŠTEDE❗❗❗

  Da je fit 🏋️‍♀️ biti lako fit 🏋️‍♂️ bi bio svako❗👌 Fit se ne postaje preko noći 🌃 već sustavnim treningom 💪, zdravom ishranom🍗 i kvalitetnom ✔ suplementacijom. Dakle fit nije odrediste 📍 već način života 🙌. Sada je pravo vrijeme ⏳ da krenete sa pripremama za fit ljeto 🏝️ 2019, a mi smo tu da vam... pročitaj više