trening za trbusnjake

1. Trening snage (utezi) sa velikim volumenom (30-45 setova po treningu) i kratkim periodima odmora između (10 do 60 sekundi) kako bi proizveli više mliječne kiseline i veći odziv hormona rasta.

2. Koristiti trening za hipertrofiju (8-12 ponavljanja, više od 3 seta, 70-85% maksimalnog opterećenja)

3. Raditi modifikovani strongman trening barem jednom sedmično: izgradite mišiće i snagu donjeg dijela tijela, te podignite proizvodnju hormona rasta na veći nivo kako bi pospješili sagorijevanje.

4. Treniraj naporno ali pametno sa manipulisanjem odmora, setova, ponavljanja i tempa: npr. 6x6 čučnjeva sa 60 sekundi odmora i 12x3 čučnjeva sa 25 sekundi odmora proizvodi jednak učinak na metabolizam.

5. Radi sprint intervale za kondiciju. Npr. 6x200 metara sprinta, 4 minute odmora, ili 60 ciklusa sprinta po 8 sekundi sa 12 sekundi odmora.

6. Unaprijedi svoj mentalni sklop i posveti se potpuno.

7. U svoju trening rutinu ubacite ponekad i trening cijelog tijela i sprinteve – zaboravite na  „15-minutne treninge za trbušnjake“.

8. Uvijek konzumirajte doručak i ciljajte da to bude proteinski, niskoglikemijski obrok.

9. Ne trenirajte na prazan stomak – ovo smanjuje iskorištavanje masti za gorivo i rezultira smanjenim sagorijevanjem kalorija tokom oporavka (prevelika post-trening iskorištenost kisika)

10. Eliminiši svu prerađenu hranu iz prehrane – ne konzumirati nikada.

11. Ne izbjegavaj masti – samo konzumiraj zdrave masti kao što su one iz ribe, divljači, maslinovog ulja, avokada i orašastih plodova.

12. Konzumirajte visoko proteinsku hranu kako bi ubrzali metabolizam u stanju mirovanja i povećali količinu kalorija koja je potrebna da se svari hrana.

13. Uzimajte BCAA

14. Podržite osjetljivost inzulina: uzmite Omega-3 masne kiseline kako bi vaše ćelije postale receptivne za inzulin i jedite manje od 120 grama na dan isključivo iz nisko-glikemijskih izvora.

15. Razmotrite ukidanje glutena, pšenice i žitarica.

16. Uvjerite se da nemate deficit vitamina D. Nizak nivo vitamina D je povezan sa dobitkom masti na stomaku čak i kod mladih,zdravih osoba.

17. Osigurajte dovoljno vlakana – neka cilj bude barem 25 grama dnevno. Nizak unos vlakana vodi do slabijeg inzulinskog zdravlja i više  masti na stomaku.

18. Jedite sjemenke, naročito lanene, jer one utiču na eliminaciju estrogena.

19. Osigurajte da je zdravstveno stanje stomaka i probave uredu.

20. Uzmite probiotik kako bi osigurali adekvatnu stomačnu kiselost.

21. Pobrinite se da imate dovoljno sna.

22. Pijte barem 3 litra vode dnevno kako bi ostali hidratizirani i kako bi detoksizirali tijelo.

23. Eliminišite alkohol, sokove, gazirano i sportske napitke. Držite se vode, čaja i kafe.

24. Eliminišite potpuno šećer i sve zaslađivače.

25. Uzmite 500 mg magnezija da smirite tijelo i smanjite kortizol.

26. Jedite hranu bogatu antioxidantima kao što su bobičasto voće, tamna čokolada, lisnato povrće i maslinovo ulje kako bi izbjegli upale.

MastSavjetSkidanje salaStomakTrbuh

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja