Najbolji i najgori proteini na tržištu

 

Kako izabrati proteinski napitak? Da li uzimate onaj koji vam neko od pritaljelja u teretani preporuči? Da li kupujete protein sa najzanimljivojom etiketom? Da li kupujete onaj koji ima najbolji okus ili onaj koji je na rasprodaji?

Ovo su ozbiljna pitanja. Znate da uzimanje whey proteina u pravim trenutcima moze dodati koji kilogram mišićne mase ili učiniti da na benč klupi izbacite koji kilogram ili ponavljanje više. To nećete postići bas bilo kojim proteinom. Na tržistu postje dobri i ne tako dobri proteini a znati prepoznati ih može da bude ključ napretka.

 Da bi znali da li je vaš protein vrijedan vašeg novca zapitajte se da li djeluje. Predpostavljamo da znate koje su prednosti whey proteina u svakodnevnom ciklusu trenigna i oporavka ali za svaki slučaj treba ponoviti.  Ključan je iz nekoliko razloga uključujući i amino kiseline i zbog  brze probavljivost.

Whey je jedan od najbogatijih izvora BCAA tj. leucina, isoleucina i valina. To su tri glavna krivca za mišićni rast kao i energiju tokom treninga. Pored njih sadrži i mnoge druge elemente, proizvode proteina koji koji pored mišićnog rasta djeluju i kao antioksidansi, poboljšavaju imunitet i izdržljivost.

Najveća prednost whey proteina u odnosu na druge izvore proteina je naravno brzina absorbcije tj. njegovo brzo dijelovanje. U manje od 30 minuta donosi potrebne amino kiseline u vaše mišiće što osigurava napredak.

 Ako  znate da whey protein nastaje od mlijeka onda je jasno da taj proces počinje mužnjom krava. Najveći svijetski proizvodjači nemaju farme krava a do proteina iz mlijeka dolaze na drugi način.

 Davno kada je surutka mlijeka nastajala kao nusprodukt proizvodnje sira, ogrmna kolicina dragocjene tečnosti je tretirana kao otpad. Danas kada se njena vrijednost prepoznaje imamo fabrke koje je koncentrisu i pretvaraju u prah. Sve svijetske kompanije koje proizvode whey kupuju sirovi whey proten od raznih mljekara.

 Proizvođači suplemenata poput Optimum Nutrition-a, BSN-a od proteina koncentrat, izolat, hidroizolat, kalcium kazeinat ili micelarni kazein proizvedenih u velikim količinama u fabrikama Glanbie koja je ujudno i vlasnik ovih prestižnih brendova, pravi svoj sopstveni blend i dodaje dodatke poput arome, boje kao i dodatnih amino kiselina, kreatina, probavnih enzima i slično.


 

Whey protein je najefikiasniji protein ali i njegova efikasnost može mnogo da varira. Često zavisi od drugih sastojaka dodatih u blend ali i od kvaliteta samog proteina od kog je napravljen.

 NAJBOLJI PROTEINI

 Kada kupujete proteinski prah želite da kupite protein a ne ugljenhidrate i masnoću koje možete unijeti u organizam na razne druge načine. Kada već dajete vaš novac za proteinski prah želite i da sadrži sto više čistog proteina. Etiketa sa zadnje strane će vam reći koliko grama proteina sadrži a koliko masnoće i šećera.

 To nije sve jer ispod toga možete naći i sastojke od kojih je napravljen a od toga zavisi da li je zaista kvalitetan ili običan. Najčešće će te primjetiti da se sastoji od više vrsta proteina: protein whey koncentrat, protein izolat ili hidrolizirani whey. Oni najkvalitetniji će u opisu imati prvo izolat ili hidrolizirani proten koji su i najkvalitetniji izvori proteina. Izolati sadrže čak i preko 90% proteina dok hidrolizirani proteini imaju nesto manje proteina ali bržu absorbciju. S druge strane protein koncentrat prolazi kroz manje filtracije i zadrzava nešto više ugljenhidrata iz mlijeka. Rezultat je proteinski prah sa dosta manje čistog proteina tj. najčešće 70-80% proteina a može imati čak i ispod 35% proteina. To je i razlog zašto sve veće kompanije puno truda ulažu u protein izolat koji generalno košta više kao i hidrolizirani protein.

 Da bi ste znali koji protein zaista vrijedi morate se poslužiti matematikom. Podijelite broj grama proteina po serviranju sa tezinom svakog serviranja a u koliko je taj broj izmedju 0,8 i 0,9 znači da je vaš protein 80-90% čist a samim tim i izuzetno kvalitetan.

 

DOBRI WHEY PROTEINI

Optimum Nutrition Pro Complex WheyOptimum Nutrition  Hydro Whey, Optimum Nutrition  Gold Standrad Whey, Muscletech 100% Iso Whey, Muscletech Nitro Tech, Myprotein Impact Whey.

 

LOŠI WHEY PROTEINI

 Tvornice Glanbia i Hilmar svoj proizvodni proces počinju sa visokokvalitetnim mlijekom i cijena njihovog proizvoda zavisi od cijene mlijeka. Po trenutnom stanju tržišta mlijeka cijena proizvoda napravljenih od tako kvalitetnog mlijeka je visoka a taj trošak se prenosi na krajnjeg kupca sto žnači da plaćate više za proizvode od visokokvalitetnog mlijeka.

 Nažalost ne koriste svi proizvođači suplemenata sirovine poznatih proizvodjača te zbog smanjenja troškova i ukupne cijene okreću se proizvođačima upitnog kvaliteta. Takav sirovi protein plaćaju znatno manje pa samim tim i krajnji kupac ostvaruje uštedu ali ti proizvodi često imaju mnogo veće količine masnoća i sećera a manje proteina nego sto etiketa garantuje. Nije strano ni da sadže nečistoće i razne kontaminacije.

 Sjećate li se mlijeka kontaminiranog melaminom u Kini? Protein nastao od takvog mlijeka može biti štetan.

 Najlakše će te po cijeni prepoznati proteine nastale od jeftinih sirovina. Njihova cijena je znatno niža od cijene proteina renomiranih proizvođača. Ono sto smatrate dobrom kupovimom najčešće je rezultat jefinih sirovina. Jedini način da se dođe do tako niske cijene jeste koristeći loše sastojke zato pazite kod kupovine suplemenata od brendova koji su samo regionalno zastupljeni i nisu prisuti na svijetskom tržištu. Odlična referenca moze biti najpoznatiji svijetski portal za prodaju suplemenata www.bodybuliding.com gdje možete naći i ocjene krajnjih potrošača kao i njihove komentare.

Izvor: www.muscleandfitness.com

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja