KORISTI SUPLEMENTIRANJA SA BETA ALANINOM

Beta-alanin je možda i najpodcjenjeniji suplement u svijetu suplementacije. Istraživanja ukazuju na nekoliko korisnosti koje ima suplementacija beta-alaninom, međutim u kombinaciji sa kreatinom taj efekt se značajno povećava.


Baš kao i kreatin, beta-alanin je postao izuzetno popularan sastojak pre-workout suplemenata. Vrlo često se kombinuju beta-alanin i kreatin upravo zbog svog sinergijskog efekta.

Važno je znati da unos ova dva suplementa u sastavu nekog pre-workouta nije garancija da unosite dovoljnu količinu. Zbog toga preporučujemo da uvijek pratite tablicu nutritivne vrijednosti kako biste znali koliko pre-workout suplement sadrži beta-alanina i kreatina. Također imajte na umu da se vrlo često preporučuje unos kreatina i nakon treninga, a logično da nećete uzimati pre-workout suplement nakon završenog treninga. Zbog toga nije loše razmisliti o investiranju i u kreatin i u beta-alanin jer se radi o cjenovno povoljnim suplementima.

Postoje i brojni suplementi za oporavak nakon treninga koji sadrže kombinaciju kreatina i beta-alanina.

BETA-ALANIN

  • Ovaj suplement je cjenovno izuzetno povoljan.
  • Može se miksati sa proteinskim šejkovima, vodom, sokom ili drugim suplementima.
  • Pojačava korisnosti kreatina i čini ga jednim od najboljih suplemenata za nabacivanje mišićne mase na tržištu.
  • Može se kupiti u prahu ili u sastavu nekog pre-workout suplementa.
  • Obično se konzumira u dozama od po 2-5 grama dnevno.
  • Nije važno kada ćete u toku dana unijeti beta-alanin, kao što je to recimo bitno sa drugim suplementima.
  • Predoziranje beta-alaninom može prouzrokovati bezopasne trnce koji se najčešće osjete na licu. Kada se razloži na manje i češće doze, nus efekti se minimiziraju.

Nauka o beta-alaninu

Povećava mišićnu izdržljivost. Meta analiza otkriva da beta-alanin potencijalno može dovesti do povećanja mišićne izdržljivosti za 2.5%. Beta-alanin može poboljšati performanse na treningu, povećavajući izdržljivost čak i tokom dužih serija kao što su drop setovi ili super serije.

Smanjuje umor. Nekoliko značajnih studija je pokazalo da suplementacija beta-alaninom potencijalno smanjuje umor, dozvoljavajući vam da trenirate duže. Tokom jedne studije igrača američkog fudbala, beta-alanin je omogućio poboljšanje treninga koji su igrači imali na benč presu tako što je kod ispitanika umanjio osjećaj umora.

Povećava čistu mišićnu masu. Zbog svojih karakteristika smanjivanja umora, povećanja izdržljivosti i performansi u teretani, beta-alanin se pokazao kao suplement koji poboljšava tjelesnu kompoziciju i nivo čiste mišićne mase.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja