Koje suplemente konzumirati prije početka treninga?-Muscle Freak

Svi smo se našli u toj situaciji, dolazak u teretanu nakon napornog dana na poslu. Motivacija je na izuzetno niskom nivou. Neke od jednostavnijih tehnika za prikupljanje motivciju su da se presvučete u sportsku opremu prije izlaska sa posla, te da se prisjetite zašto ste se počeli baviti time. Kada govorimo o ishrani, balansirana dijeta koja uključuje dovoljno hidratacije je stub uspjeha tokom vježbanja. Suplementi koje koristite prije vježbanja mogu znatno pojačati vaš performanse. Koji su ključni sastojci koje biste trebali unijeti prije vježbanja i kako vam oni mogu pomoći da dosegnete vaše ciljeve?

Kofein

Ključne prednosti kofeina proizilaze iz njegovog uticaja na centralni nervni sistem, te će vam vježbanje učiniti „lakšim“. Kofein također povećava koncentraciju i čini vas čini fokusiranim tokom treninga. 
Poboljšanje performansi kofeinom primijećeno je u dozama od 1 do 2 mg po kilogramu tjelesne težine.  To znači da, ukoliko imate 80 kg, doza od 80 do 160 mg će poboljšati vaš performanse. Kako god, svako od nas ima specifičnu toleranciju na kofein, u zavisnosti od dnevnog konzumiranja. Nekima je potrebna veća doza kofeina nego drugima da bi osjetili poboljšanje performansi. Stoga smo u Muscle Freak-u za vas spremili mnoštvo izbora kako bi vaše potrebe bile zadovoljene a vaš performanse doveden do maksimuma.

Muscle Freak Power Reactor sadrži 300 mg kofeina po serviranju. To je četri puta više od kofeina koji se nalazi u instant kafi, koja sadrži oko 75 mg kofeina.  Ovaj pre-workout namijenjen je onima koji smatraju da im je potrebno više kofeina dnevno.  Muscle Freak Power Reactor je odlična solucija za one dane kada vam je potrebna dopuna energije u tijelu.

Kreatin

Kreatin ima značajnu ulogu za brzo povećanje energije mišića. Kreatin, posebice kreatin monohidrat, proizvodi ATP, što je suštinski valuta mišića. Ovaj suplement pomaže pri proizvodnji novog ATP-a u mišićima, te im odmah pruža energiju. Kada konstantno konzumirate 3g kreatina dnevno, vaše tijelo će proizvoditi više energije koja će vam svakako pomoći pri intenzitetu vježbanja. Što intenzivnije trenirate, vaše tijelo će se bolje adaptirati na kreatin, te će i performanse biti bolje, a to znači da ćete biti brži, veći i jači. Kreatin poboljšava fizičke performanse u vidu kratkotrajnih naleta energije tokom izvođenja vježbi u teretani. Suplementi su najefektivniji način da povećate nivo kreatina u mišićima. Da biste unijeli približnu količinu putem hrane, to bi značilo da za 3g kreatina trebate pojesti oko pola kile mesa.

Beta-Alanin

Beta-alanin se inače može naći u mesu poput crvenog mesa i ribe. Beta-alanin uvećava supstancu u mišićima poznatu kao karnozin, koji je prisutan u mišićima u velikim količinama. Karnozin je podsticaj mišićima koji pomaže pri kontroli kiselosti koja se može stvoriti prilikom treninga jakog intenziteta.  Ova kiselost je izazvana ugljikohidratima koji se koriste prilikom izvođenja treninga visokog intenziteta te formiraju mliječnu kiselinu. To umanjuhe pH vrijednost, te ometa mišićne kontrakcije tokom vježbanja. Karnozin daje stimulans mišićima koji može ukloniti ovu kiselost. Stoga, uvećanje karnozina u mišićima će utjecati na kapacitet mišića tokom težih treninga. Konzumacijom beta-alanina tokom perioda od 4 do 8 sedmica možete uvećati nivo karnozina u mišićima. Muscle Freak Power Reaktor sadrži 4g beta-alanina.

L-arginin

L-arginin je ključna amino kiselina koja se može naći u morskim plodovima, lubenici, orasima i mesu. L-arginin može uvećati sintezu nitričnog oksida u krvnim sudovima. Prethodi sintezi L-arginina, te indirektno uvećava koncentraciju nitričnog oksida u tijelu. Istraživanja su pokazala da su suplementi poput L-citrulina efektivniji pri pridobijanju L-arginina u krvi, nego samo suplementiranje L-argininom. 

BCAAs (Razgranati lanac amino kiselina)

Još jedan od čestih suplemenata koji se koristi prije treninga je svakako BCAA. Ove amino kiseline su doslovno stubovi svih bioloških proteina. Svaki protein koji unosite prilikom dijete ili putem suplemenata se u tijelu razloži u amino kiseline da bi pridonio oporavku mišića. BCAA leucin, izoleuicn i valin su esencijalne amino kiseline, te se moraju unositi tokom dijete ili suplementiranja budući da ih tijelo ne može proizvesti.

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja