Suplementi za duge vožnje biciklom

Mnogi rekreativaci koriste lijepo vrijeme za odlazak na vožnju biciklom. Većina njih se odlučuje na veoma duge vožnje, od po nekoliko sati i često su to rute visokog intenziteta. Ukoliko se rekreativno bavite biciklizmom, za vas imamo nekoliko savjeta za suplementaciju. Mnogi biciklisti rekreativci se žale na umor i traže adekvatnu suplementaciju koja bi im pomogla da se bolje osjećaju i da nastave dalje “punim gasom”. Problem leži u tome što mnogi sebi postavljaju veoma zahtjevne ciljeve, često preopterećuju svoj organizam što dovodi do pada energije, umora i pretreniranosti. Također, često ishrana nije dovoljno kvalitetna ili se ne unosi dovoljan broj kalorija u toku dana za tako zahtjevne ciljeve. U svakom slučaju, to je druga tema kojom se nećemo baviti ovaj put, ali ona zaslužuje veliku pažnju. Profesionalni sportisti pravilno doziraju odnos opterećenja i odmora, ali rekreativni sportisti često iz neznanja pretjeraju.

Suplementacija može da pomogne da ojačate imunitet, nadoknadite važne vitamine i minerale, pravilno se rehidrirate, te da poboljšate performanse i brže se oporavite nakon treninga.

Koje suplemente je preporučljivo koristiti ukoliko vozite više desetina kilometara dnevno?

Ugljikohidrati (prije rute): Studije su pokazale da su u većini slučajeva sportisti slabo pripremljeni sa ugljikohidratima (energijom) prije vožnje u prosjeku su u deficitu sa 200 g ugljikohidrata, što može za rezultat imati nestanak energije pri završnici vožnje. SiS Surge pre-match energetski gel je dizajniran tako da dovede vašu energiju i izdržljivost na vrhunac prije nego krenete na dugu rutu biciklom.

 

Elektroliti: Sama voda nije dovoljna. Znojenjem ne gubimo samo vodu već i važne elektrolite. Izotonični napici brzo vraćaju izgubljene minerale i time brže i bolje rehidriraju organizam. SiS GO Hydro je kreiran da bi osigurao da ste adekvatno hidrirani i kako bi vaše performanse bile na vrhunskom nivou. Ova šumeća tableta se brzo i lako rastvara u običnoj vodi i možete je pijuckati u toku vožnje. SiS GO Hydro će zadovoljiti vaše potrebe za natrijem u preciznoj koncentraciji (30 mmol/L) koji naučno dokazano predstavlja daleko superiorniju hidrataciju od obične vode. Nikad ne zaboravite da je hidratacija broj 1.

 

Gelovi: Gelovi se veoma brzo apsorbuju, daju dodatnu energiju te nadoknađuju izgubljene elektrolite. GO Isotonic Energy Gel je dizajniran tako da ga konzumirate bez vode i na taj način minimizirate rizik nadutosti koja se zna desiti uslijed konzumacije previše tečnosti. Sadrži 22 g ugljikohidrata po pakovanju. Kada dođe do pada energije, gel je odlično rješenje jer se izuzetno brzo apsorbuje i omogućava vam da nastavite dalje.

 

Vitamini i minerali: Stres, naporni treninzi, loša ishrana i dr., stvaraju dodatnu potrebu za uzimanjem vitaminsko mineralnih dodataka. Za sve sportiste, a posebno rekreativce, od visoke važnosti je unošenje multivitaminskih proizvoda kako bi ostali zdravi i u formi. SiS Immune je kreiran tako da pomaže u održavanju imunološke funkcije tokom i poslije treninga. Ova šumeća tableta se lako rastvara u vodi i predstavlja veoma praktičan način za održavanje imuniteta poslije treninga. Vitamin C (200 mg) i željezo (2,5 mg) su poznati da doprinose održavanju normalne funkcije imuniteta tokom i nakon intenzivnih fizičkih napora, naravno kao dodatak vašem dnevnom unosu.

 

Protein: unošenje proteina nakon treninga od velike je važnosti. Preporučuje se konzumiranje proteinskog shakea od proteina sirutke, jer je sirutka veoma kvalitetan i brzoapsorbujući izvor proteina. Uz to, možete dodati glutamin (o njemu će biti riječi u nastavku) kao i proste šećere (dekstrozu) za obnovu rezervi ugljikohidrata u mišićima. Izolat proteina sirutke je najčistiji oblik ovog proteina i primarni je sastojak Muscle Freak 100% Isolate Whey Protein-aa. Svako serviranje sadrži 21 g brzo apsorbirajućeg proteina sirutke s niskim udjelom masti, holesterola, laktoze te drugih tvari i predstavlja idealan proteinski shake nakon duge rute.

 

Glutamin: Glutamin je veoma važan za bicikliste bilo da su rekreativci ili profesionalci. Glutamin je amino kiselina koja pomaže u oporavku , sprječava katabolizam (mišićnu razgradnju) i utiče na anabolizam (mišićnu izgradnju). Veoma je važan za imunitet.

 

Ostavi komentar

Svi komentari se moderiraju prije objavljivanja